Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Rimšēvičs un Levits bez naudas nepaliks

Bijušais Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs © F64 Photo Agency

Rīgas rajona tiesa Siguldā novembra sākumā lēmusi par labu bijušajam Latvijas Bankas prezidentam Ilmāram Rimšēvičam – valsts galvenajai bankai ir jāizmaksā savam eksšefam vairāk nekā 151 000 eiro. Savukārt ap Valsts prezidenta Egila Levita atalgojumu sākušās interesantas perturbācijas.

Rimšēvičs tiesājās

Rimšēvičam tā ir neizmaksātā darba alga par aptuveni gadu ilgu periodu, kurā viņš bija atstādināts no amata pienākumu pildīšanas. Viņš aiztiesājās līdz Eiropas Savienības Tiesai, kas atcēla lēmumu, ar kuru Latvijas Bankas prezidents bija atcelts no amata. Ziņu aģentūra LETA informē, ka Rimšēvičs prasīja piedzīt no Latvijas Bankas 151 704 eiro, ko viņš būtu varējis nopelnīt, turpinot pildīt Latvijas Bankas prezidenta, Latvijas Bankas padomes locekļa un Eiropas Centrālās bankas padomes locekļa pienākumus laikā no 2018. gada februāra līdz 2019. gada februārim. Pirmās instances tiesa Latvijā viņa prasību pilnībā apmierināja. Latvijas Banka šo spriedumu apņēmusies pārsūdzēt.

Rimšēvičs nonāca dīkstāvē pēc tam, kad Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs viņu aizturēja aizdomās par, iespējams, koruptīvām darbībām. Vēlāk vietējais pretkorupcijas birojs kā vienu no drošības līdzekļiem Rimšēvičam noteica aizliegumu ieņemt centrālās bankas prezidenta amatu. Latvijas Banka pieņēma atsevišķu lēmumu, ka neizmaksās viņam algu. Rimšēvičs uz savu darbavietu devās, bet par prezidentu nestrādāja un algu nesaņēma. Šo situāciju izmantoja centrālās bankas eksšefa advokāts - lēmumu par algas ieturēšanu pieņēmusi par Rimšēviču zemāka amatpersona. Tas nekas, ka Rimšēvičs bija visaugstākā amatpersona šajā iestādē...

Krimināllieta pret Rimšēviču par diviem kukuļņemšanas gadījumiem ‒ apmaksāta atpūtas brauciena un naudas pieņemšanu nav izbeigta. Viņš apsūdzēts arī par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu.

Pilnu rakstu lasi jaunākajā "Vakara Ziņas" izdevumā!