Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Vija Vētra skumst pēc mīļās Latvijas

© F64 Photo Agency

Leģendārā dejotāja, horeogrāfe, lektore un pedagoģe Vija Vētra (97), kura kopš 1990. gada ik vasaru bija laimīga mērot tālo ceļu no Amerikas uz Latviju, lai izbaudītu ceriņu ziedēšanas laiku un sniegtu deju meistarklases un koncertus, šovasar globālās pandēmijas dēļ uz savu dzimteni nevarēja atbraukt. Tas dejotājai ir smags emocionāls pārbaudījums.

Ņujorkā jūtas ļoti vientuļa

Ar Viju Vētru esam pazīstamas jau daudzus gadus, un ikreiz, ierodoties Latvijā, viņa atrod laiku satikties un ir priecīga nesteidzīgi dalīties savā laimē par iespēju atkal būt mājās. Viņai ir ļoti svarīgi būt Latvijā, kontaktā ar savu dzimto zemi un cilvēkiem, kuri gadu no gada viņu šeit gaida un uzticīgi apmeklē viņas izrādes.

«Latvija man ir ļāvusi pacelties spārnos un iepazīt piecus pasaules kontinentus un dažādas kultūras, un tieši Latvijā man allaž vajag atgriezties, jo te gūstu spēku dzīvot savu dzīvi. Mēs, latvieši, esam diezgan sīksti cilvēki, un es esmu pārliecināta, ka spēks visu izturēt man nāk no manām saknēm,» tā mūsu tikšanās reizē pirms trim gadiem teica cienījamā skatuves māksliniece, kura toreiz ar oriģināldeju koncertu «Saknes un spārni» atzīmēja 74 gadus skatuves darbā, kā arī sava mūža 94 gadu jubileju.

«Ņujorkā es jūtos ļoti vientuļa. Tā ir pavisam cita pasaule, un tajā nejūtos labi nemaz. Lai arī tur esmu nodzīvojusi visilgāk - no 1964. gada -, tur vismazāk jūtos mājās. Es jau arī turp neaizbraucu labākas dzīves meklējumos - es braucu turnejā no viena krasta līdz otram, 36 pilsētās sniedzu divarpus stundu garu programmu un domāju atgriezties Austrālijā, uz kurieni 1948. gadā biju aizbraukusi kā bēgle. Bet man piešķīra stipendiju, lai es varētu studēt Amerikas moderno deju, un - tā es tur paliku, tur tā nelaime,» viņa stāstīja mūsu tikšanās reizē nākamajā vasarā, 2018. gadā, kad savu 95. dzimšanas dienu un 75 gadus uz skatuves leģendārā dejotāja svinēja Rīgas Latviešu biedrības namā - ar jubilejas koncertu «Ja tu esi dejā, tu jau esi Dievā», kas bija arī Vijas Vētras veltījums Latvijai 100. dzimšanas dienā.

Pilnu rakstu lasi jaunākajā "Vakara Ziņas" izdevumā!