Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Ko tagad dara Lauris Gundars?

© JĀNIS DEINATS, NO LAURA GUNDARA PERSONISKĀ ARHĪVA

«Es nekad neesmu bijis dīkstāvē, un arī «kovids» manā dzīvē praktiski neko nemaina,» atzīst dramaturgs, scenārists un režisors Lauris Gundars. 32 lugu un dramatizējumu, 14 pilnmetrāžas kinoscenāriju, divu seriālu, divu romānu, kā arī dramaturģijas amata rīku grāmatas «Dramatika jeb Racionālā poētika» autors.

Latvijā pirmā tiesas filma

Režisora Laura Gundara šā brīža aktuālais projekts ir filma ar pagaidu darba nosaukumu «Pēdējais vārds». «Filmas darbība notiek 1983. gadā Augstākajā tiesā jeb tagadējā Apgabaltiesā, kas atrodas blakus Ministru kabinetam un kam ik dienu daudzi iet garām. Arī es šai ēkai 1983. gadā esmu gājis garām, nezinot, kas tur iekšā notika. Šai ēkā notika atklāti tiesas procesi, tostarp viens, par ko mēs īpaši interesējamies, un proti - Gunāra Astras (1931‒1988) un Gunāra Freimaņa (1927‒1993) tiesas process, kas notika 1983. gada decembrī,» stāsta Lauris, atklājot arī, kas ir tie mēs - producente Arta Ģiga un režisors Armands Zvirbulis, kurus arī ieinteresēja šī viņa ideja, un šobrīd notiek filmas sagatavošanas posms.

«Tā būs tiesas filma, Latvijā tāda vēl nav bijusi,» režisors uzsver, paskaidrojot, ka filmas darbība notiks tikai vienā lokācijā - tiesā. «Tā nebūs biogrāfiska filma par vienu no minētajiem vīriem, tas būs stāsts par to, kas mēs paši esam un kas esam bijuši. Par šo tiesas prāvu ir saglabājies daudz arhīva materiālu, un tas ir ārkārtīgi interesants un aizraujošs. Ja nemaldos, tie ir 24 sējumi, ko esmu izpētījis. Esmu arī ticies ar cilvēkiem, vēl paspējis noķert tos, kuri vismaz daļēji bijuši ar to saistīti,» stāsta topošās filmas režisors, piebilstot, ka šobrīd notiek aktieru atlase un proves. Protams, viņš cer, ka nākošgad varēs sākt filmēt, bet, vai tas būs iespējams, to jau šobrīd ir grūti pateikt.

Pilnu rakstu lasi jaunākajā "Vakara Ziņas" izdevumā!