Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Ko Didžus dara, kad nelien kostīmā

© Publicitātes foto

«Kad sāku filmēties, domāju: būs daudz darba, laika ēst nebūs, būs pozitīva deva stresa, tātad – nometīšu daļu svara. Bet SIA «Onita» pavārīte Inita filmēšanas grupai tik garšīgi gatavoja, ka no šīs apņemšanās nekas nesanāca…» smaidot saka Leļļu teātra aktrise Santa Didžus. Viņa arī izmeklētāja Frīda jaunajā pašmāju kriminālkomēdijā «Atriebējas», kas šoruden skatāms «Shortcut Films».

Patīk mazgāt traukus

«Ar virtuvi man ir ļoti piezemētas attiecības, jo mūsu ģimenē gatavo mans vīrs. Viņam tas lieliski padodas un - ir ļoti garšīgi!» saka aktrise, piebilstot, ka ļoti garšīgi gatavo arī viņas mamma, kura gan, atbraucot ciemos, pamatā gatavo to, kas garšo mazbērniem. Un viņas mazbērniem - Santas Didžus un bārmeņa Arņa Bikšus meitai Emīlijai un dēliem Dāvim Ludvigam un Rūdim - vislabāk garšo lielās pankūkas. «Tās mamma gatavo brīnišķīgi, un tās ir novērtējis ne viens vien mūsu viesis. Tas ir viens no ēdieniem, kas pazūd momentā.»

Aktrise atklāj, ka viņai virtuvē visvairāk patīk «novākt to bardaku, kas palicis pēc ēst gatavošanas». «Man tiešām patīk mazgāt traukus, nospodrināt plīti un notīrīt visas virsmas - pēc tam, kad ēdiens ir pagatavots un visi paēduši.»

Bet nav tā, ka Santa neko neprot pagatavot. Viņa prot izvārīt frikadeļu, biešu un skābu kāpostu zupu, novārīt kartupeļus un pagatavot mērci. «Es to daru piespiedu kārtā, lai nenomirtu badā, kad vīrs ir darbā vai kādā izbraukumā. Bet - es laikam tiešām līdz galam nemīlu to darīt,» aktrise godīgi atzīstas.

Vecāki var arī neēst

Santa domā, ka viņa nav ļoti izvēlīga attiecībā uz ēdienu. «Ja runājam par kalorijām vai tiem brīžiem, kad es kaut ko ēdu vai neēdu, tad varu to sev pagatavot pati, bet man primāri ir, lai bērni paēduši. Mēs, pieaugušie, varam arī nepaēst, un tā, iespējams, domā visi vecāki: galvenais, lai bērni ir pabaroti, apmīļoti un siltumā. Pieaugušie kādreiz var paņemt arī ūdens dienu un - būs pat vēl labāk,» uzskata trīs bērnu mamma.

Viņa stāsta, ka bērni šobrīd ir tādā vecumā, ka jau paši zina, kas viņiem garšo, kas - negaršo, un viņi nelabprāt piedalās vecāku piedāvātajos eksperimentos ar jaunām garšām. Tāpēc šai ziņā ģimene tagad iepauzē. «Vēlme iepazīt jaunas garšas, manuprāt, parādās pēc 25 gadu vecuma, ap 30 gadiem. Tad tu sāc domāt par vēl kādām baudām, kā dažādot savu ēdienkarti, jo apzinies, ka ēdiens arī ir bauda...»

Neēst starp ēdienreizēm

«Skaidrs, ka bērniem ir jāēd viss, gaļu ieskaitot,» uzskata Emīlijas (19), Dāvja Ludviga (16) un Rūda (11) mamma. Viņa atklāj, ka «pie pirmā bērna» abi ar vīru nelietoja uzturā gaļu, bet meitai to gatavoja, tomēr Emīlija vēl joprojām gaļu izvēlas reti. «Kad bērnu dēļ bija jāsāk nopietnāk domāt, lai ēdiens ir pilnvērtīgs, lai viņi var uzņemt visas nepieciešamās uzturvielas, mūsu domāšanas veids attiecībā par veģetārismu pamainījās. Tā dzīvē notiek,» Santa pasmaida un uzsver, ka, viņasprāt, bērnam vispār ir jāpamēģina viss, un tas attiecas ne tikai uz ēšanu. Protams, izņemot to, kas apdraud viņa dzīvību.

Aktrise atklāj, ka viņa pati ir pamēģinājusi arī sēdēt uz diētas, un viņai šī pieredze, kas bija mēneša garumā, bija veiksmīga un pat ļoti patika. Viņa negrib reklamēt konkrēto diētu, vien nosaka, ka vēl ilgu laiku dzīvoja pēc tās pamatprincipiem, no kuriem galvenie bija - ēst mazāk un neēst starp ēdienreizēm.

«Tas bija laikā, kad sapratu, ka konkrētajā vecuma posmā vielmaiņa vairs tik labi nestrādā, ka ir drusciņ jāpaseko līdzi, ko varu ēst un ko labāk nevajadzētu. Kad piedalījos deju šovā [«Dejo ar zvaigzni», 2010], Valērijs un Agita Mironovi man ieteica ļoti vienkāršu «recepti» - ka man pašai jāpaseko līdzi savām sajūtām, lai saprastu, kuri ir tie produkti, kas man dod svaru. Un es ātri vien sapratu, ka nevaru ēst jogurtus. Tajos ir daudz cukura, un tieši cukurs man dod svaru,» stāsta aktrise, piebilstot, ka jau ilgāku laiku šo produktu mēģina izslēgt no savas ēdienkartes.

Lai nav kauns iet pie šuvējas

Bet neēst pēc sešiem, kā iesaka dietologi, aktrisei nekādi neizdodas. «Es esmu no tiem cilvēkiem, kuri brokastis vispār neēd, un man pirmoreiz sagribas ēst ap pulksten četriem dienā. No rīta man vajag tikai kafiju, ko man patīk stundu dzert un vienai pa māju ņemties. Tad es aizbraucu uz teātri, kur ir darbs, darbs, darbs, un tad ap pulksten četriem jūtu, ka vajadzētu kaut ko apēst. Tas laikam nav īsti pareizi, bet man tā ir iegājies,» aktrise secina, atzīstot, ka no pulksten četriem viņa, protams, nokompensē visu, ko organisms prasa. Un tajā ietilpst arī ēšana pēc sešiem.

Savukārt pirms izrādēm aktrise cenšas neko neēst, jo ir pārbaudījusi, ka pretējā gadījumā organisms enerģiju velta nevis izrādes spēlēšanai, bet ēdiena pārstrādāšanai. «Nu jau tā iegājies, ka ne mēģinājuma procesā, ne izrādes, ne filmēšanās laikā nemaz negribu ēst, jo prāts ir aizņemts ar to, kas man jādara. Bet paēdis cilvēks par to nedomā… Viņš ļoti labi jūtas, viņam ir ērti un nav sajūtas, ka tagad vajadzētu strādāt. Kāpēc? Nē!» aktrise smaidot stāsta.

Bet, ja Santa grib sevi palutināt ar ko garšīgu, tie noteikti ir saldumi - kāds tortes gabals vai «Vecrīga», vai saldējums. «Dažkārt «kaut kas garšīgs» var būt arī skābu kāpostu zupa, bet pirmajā vietā noteikti ir saldumi. Jā, man garšo, bet - ir jāierobežo. Es nedrīkstu par to nedomāt, jo tad nelienu kostīmā. Tas nekas, ka kostīms varbūt ir jau desmit gadu vecs, un svars pa šo laiku ir staigājis turpu šurpu, bet - man ir drusku kauns nest to pie šuvējas, lai palaiž kādu vīlīti vaļīgāk. Tad labāk, piedomājot par gadiem un vielmaiņu, atsakos no kāda lieka kāruma.»

Salāti ar kinzu

SASTĀVDAĻAS

  • tomāti
  • gurķi
  • sarkanie sīpoli
  • kinza
  • citrona sula
  • sāls
  • nedaudz eļļas (var arī bez)

PAGATAVOŠANA

Sagriež gurķus un tomātus (smalkāk nekā «Grieķu salātos»), sagriež sīpolus, pievieno citrona sulu, sāli, nedaudz eļļas un - kinzu!

«Man agrāk negaršoja kinza, bet attiecības ar šo garšaugu man salauza vienas vasaras brauciens ar ģimeni uz ārzemēm, kur nobaudīju salātus ar kinzu. Pašai par pārsteigumu tie man ļoti garšoja! Nevarētu teikt, ka tagad kinzu lieku klāt visur, bet - šādos salātos man tiešām garšo!»

Griķi ar tunci

SASTĀVDAĻAS

  • griķi
  • «Vegeta»
  • tuncis «Rio Mare» olīveļļā

PAGATAVOŠANA

Griķus novāra, pievienojot mazliet «Vegeta» (lai izceltu griķu garšu), pievieno tunci.

«Esam mēģinājuši pievienot arī dažādu citu ražotāju tunci olīveļļā, bet ar «Rio Mare» sanāk visgaršīgāk. Šis ir viens no ēdieniem, ko ļoti labprāt ēd bērni, turklāt - arī viņi paši to prot pagatavot.»