Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Viesnīcnieku nedienas: šefpavāram jāberž grīdas, valdība vienaldzīga

© F64 Photo Agency

Pandēmijai diemžēl ir sekas. Slēgto robežu un vīrusa «Covid-19» straujās izplatības dēļ ir izsīkusi tūristu plūsma, atstājot viesnīcas bez iemītniekiem un līdz ar to – praktiski bez ienākumiem. Spriežot pēc vairāku viesnīcu īpašnieku publiskajiem izteikumiem sociālajos tīklos, valsts un valdība diemžēl šo nozari ir pametusi novārtā, atstājot faktiski bez jebkāda atbalsta.

Tāpēc »Vakara Ziņas« aptaujāja vairākus viesnīcu īpašniekus, šoreiz izvēloties sabiedrībā zināmus cilvēkus - cerībā, ka varbūt tieši tāpēc viesmīlības nozare, kas pērn valstij nodokļos ienesa vienu miljardu eiro, beidzot tiks saklausīta. Tiesa, ir viesnīcas, kas vēl dažas dienas ļaus baudīt īpašo piedāvājumu, un domā, ko darīt nākotnē. Jā, domā pieprasīt finanšu ministra demisiju.

«Valstij mūsu miljards nav vajadzīgs?»

Tik emocionāli uz »Vakara Ziņu« jautājumu, kā pašreiz klājas viesnīcai «Grand Palace Hotel», atbild tās īpašniece Svetlana Loeva. «Ir sajūta, ka par visu problēmām tiek runāts, bet par mums ir aizmirsuši… Situācija ir katastrofāla, jo tūristu nav un, domāju, tik drīz arī nebūs, taču izdevumi nemazinās. Mums ir jāmaksā personālam, un šķiet, ka drīz nāksies samazināt strādājošo skaitu, tātad - valstij būs viņiem jāmaksā bezdarbnieka pabalsts. Esmu dzirdējusi sakām, ka varētu turpināt strādāt mūsu viesnīcas bāri un restorāni un ka mēs varētu pelnīt šādi, bet Latvijā cilvēki nav pieraduši ēst viesnīcu restorānos. Iespējams, kāds biznesmenis gribētu sarunāt bārā tikšanos pie kafijas tases, bet ar to nopelnīt nevar…»

Svetlana sarunā piemin tās Vecrīgas viesnīcas, kas jau tikušas slēgtas, un atzīst skarbo realitāti - šī situācija, iespējams, tiešām beigsies ar katastrofu. «Premjers ir ieteicis viesmīlības nozarē strādājošajiem pārkvalificēties, bet paskatieties, kas pie mums strādā! Piemēram, istabenes pārsvarā ir vecumā ap četrdesmit gadiem, liela daļa ‒- vientuļās mātes. Par ko viņa varētu pārkvalificēties? Savukārt tie, kas varēs, aizbrauks no šejienes, tiklīdz tas būs iespējams. Kas pēc tam pie mums strādās - ķīnieši vai indusi? Mēs jau līdz krīzei nevarējām atrast darbiniekus, kas pārvaldītu valsts valodu…»

Rezumējot izveidojušos situāciju, «Grand Palace Hotel» īpašniece pauž savu neizpratni: «Mūsu nozare pērn valstij un tās ekonomikai ienesa miljardu eiro! Tie ir mūsu samaksātie nodokļi valsts budžetā, no kuriem tiek maksāti pabalsti mammām, pensijas pensionāriem… Tagad sanāk, ka valstij šī nauda nav vajadzīga un pat negrasās mūs atbalstīt.» Svetlana piebilst, ka nozares pārstāvji ir tikušies ar valdību, taču saņēmuši lakonisku atbildi - naudas nav, bet jūs turieties!»

Pilnu rakstu lasi jaunākajā "Vakara Ziņas" izdevumā!