Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

4,5 versijas par Rebenoka un Maligina nāvi

© F64 Photo Agency

Valsts mantas prihvatizētāju iztukšotajā kantorī, kas palicis pāri no kādreiz ietekmīgās Privatizācijas aģentūras ‒ akciju sabiedrībā «Publisko aktīvu pārvaldītājs Possessor» pirms pāris nedēļām risinājās dīvaini notikumi. Kādam pēkšņi savajadzējās, lai pazūd Olaines ķīmiski farmaceitiskās rūpnīcas privatizācijas lieta. Advokāta Pāvela Rebenoka slepkavība ir cieši saistīta ar uzņēmuma «Olainfarm» pagātni un arī rūpnīcas privatizētāja Valērija Maligina nāvi. To ļauj secināt »Vakara Ziņu« pētītās versijas.

Gadiem ilgi Olaines ķīmiski farmaceitiskās rūpnīcas privatizācijas lieta mētājusies Privatizācijas aģentūras plauktos kopā ar desmitiem un simtiem citu lietu, kas lapu pēc lapas, dokumentu pēc dokumenta drukātas un cauršūtas kopš 1994. gada, kad privatizācijas process valstī ieguva daudzmaz organizētu veidu. Daudzos gadījumos ir pamats aizdomām, ka tieši organizētās noziedzības organizētu veidu. Privatizācija interesēja mafiju, privatizācija interesēja Valsts drošības komitejas darbiniekus, un arī brīvajam tirgum piekļuvušos atjaunotās valsts politiķus. Atsevišķos gadījumos tās pat bija vienas un tās pašas personas.

Arhīvam uzbrucis kapitālais remonts

Arī Olaines farmācijas milža privatizācija, kas noslēdzās 1997. gadā ar pārdošanu Maligina uzņēmumam «Olmafarm», noritēja ar daudzām dīvainībām. Tā liecina Valsts kontroles 1998. gada atzinums «Par bezpeļņas organizācijas valsts a/s «Privatizācijas aģentūra» rīcības likumību». Taču šobrīd iepazīties ar «Olainfarm» privatizācijas lietu nav iespējams. Kaut kādu iemeslu dēļ pavisam drīz pēc advokāta Pāvela Rebenoka slepkavības 20. septembra naktī kādam savajadzējās šo lietu izņemt no plaukta «Possessor» kantorī un aizvest noglabāšanai Latvijas Valsts arhīvā. Varētu domāt - nu kas tad tur īpašs - jādodas uz arhīvu un jāizprasa lieta. Bet nekā. Lieta nav pieejama, un nebūs vismaz līdz pavasarim. »Vakara Ziņas« aprunājās ar darbiniekiem no trim dažādām arhīva nodaļām, un nevienam nav ne jausmas, kur «Olainfarm» lieta atrodas, jo arhīvam uzbrucis kapitālais remonts:

«Sakarā ar ēkas renovācijas darbu lielo apjomu, lasītavas Skandu 14 ir slēgtas uz nenoteiktu laiku (rudens/2020 ‒ pavasaris/2021)! Pakalpojumu sniegšana tiks atjaunota, tiklīdz tas būs iespējams. Paldies par sapratni.»

Pilnu rakstu lasi jaunākajā "Vakara Ziņas" izdevumā!