Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Kas ir grupas "Jumprava" mūziķu atveidotāji?

© JĀNIS SPURDZIŅŠ

Septembra beigās Valmierā tika uzņemti režisora Aigara Graubas jaunās spēlfilmas «Jumprava. Lielais notikums» pirmie kadri. Iesākumā filmēšana norisinājās Valmierā, kurai ir īpaša nozīme grupas «Jumprava» stāstā, jo tieši tur meklējami grupas pirmsākumi – sākotnēji Aigara Grāvera un Aigara Krēslas muzikālie eksperimenti notika Valmieras slimnīcas vokāli instrumentālajā grupā «Vitamīns».

»Vakara Ziņas« jau rakstīja, ka tika izsludināts konkurss, aicinot pieteikties jauniešus no visas Latvijas, kuri varētu atveidot gan grupas dalībniekus, gan piedalīties masu skatos, savukārt filmas galvenā četrinieka atlasei tika meklēti pretendenti vecumā no 17 līdz 27 gadiem, un galvenais priekšnoteikums bija, lai viņi ir jauni un lai prastu spēlēt kādu mūzikas instrumentu; vēlams - sintezatoru.

Kļuvis zināms, kam uz ekrāna tiks uzticēts atveidot leģendāro četrinieku: Aigara Grāvera jeb Grāvja lomā iejutīsies Gatis Grāvers, Aigaru Graubu spēlēs Roberts Vanags, Ainaru Ašmani - Raimonds Celms, bet Aigaru Krēslu - Rihards Zeļezņevs.

«Karnivāļu» Vanags tēlo Aigaru Graubu

Jau pirmajā filmēšanas dienā klāt bija arī grupas leģendārais sastāvs, kas atzinīgi novērtēja lieliski atlasītos filmas aktierus, kuri ir ne tikai ar sirdi mūzikā, bet arī līdzīgi izskatā. Kā zināms, pirmos gadus «Jumpravas» pamatsastāvā bija arī Ingus Ulmanis un Aigars Voitišķis, kurus filmā atveidos attiecīgi Mārtiņš Zvirbulis un Gvido Valters.

No minētajiem aktieriem zināmākais ir Vanags - grupas «Carnival Youth» multiinstrumentālists, kurš redzams arī 360TV ceļojuma šova «Četri uz koferiem» jaunajā sezonā. «Tas būs liels notikums!» par topošo filmu savā «Facebook» profilā izsakās Roberts. «Ir uzsākta filmēšana A. Graubas filmai «Lielais notikums», kurā man tas gods iejusties Strēlnieka [Aigara Graubas iesauka] tēlā. Saka, ka līdzīgi!»

Speciāli apgūst basģitāras spēli

Ainara Ašmaņa loma topošajā filmā uzticēta Latvijas Nacionālā teātra aktierim Raimondam Celmam, kuram jau ar «Jumpravu» bijusi saskarsme pirms diviem gadiem teātrī tapušajā izrādē «Zem diviem karogiem»: «Jau tolaik mani ļoti aizrāva stāsts par šo laiku, par tā laika jauno cilvēku alkām, meklējumiem pēc jaunas skaņas un izteiksmes formas; par to, kā viņi varēja paust savu nostāju un pasaules redzējumu. Galu galā, «Jumprava» tolaik kļuva slavena tieši ar savu spēlēto «underground» mūziku. Tāpēc esmu priecīgs par to, ka man piedāvāja piedalīties kastingā, un pēc tam - arī filmā.»

Speciāli filmas vajadzībām Raimonds, kurš beidzis Alūksnes mūzikas skolu un apguvis klarnetes spēli, tagad mācās spēlēt basģitāru. «Kad mēģinājumā parunājām ar Aināru Ašmani, viņš man deva padomus basģitāras spēlē un palīdzēja saprast šā instrumenta spēlēšanas paņēmienus. Manuprāt, viņš ne velti savulaik tika uzskatīts par vienu no labākajiem basģitāristiem visā bijušajā Padomju Savienībā.» Šā iemesla dēļ Ašmanis Raimondam uzticējis savu basģitāru (pašreiz šis instruments atrodas Raimonda mājā, kur viņš apgūst tā spēli), savukārt filmā būs redzams vēsturiskais Ašmanim piederošais instruments, kuru mūziķis savulaik spēlējis «Jumpravas» koncertos. «Protams, esmu priecīgs, ka varu papildus apgūt vēl kāda instrumenta spēli, taču man nav ambīciju kļūt par basģitāristu,» smej Raimonds, atzīstot, ka ar nepacietību gaida nākamo vasaru, kad tikšot uzņemta lielākā daļa filmas.

Dēls filmā spēlēs tēvu

Gatim Grāveram, kurš Francijā ir apguvis arhitekta specialitāti, līdz šim nav bijis saistības ne ar kino, ne aktiera profesiju. «Konkrētas motivācijas, kāpēc piedalīties vai nepiedalīties topošajā filmā par «Jumpravu», man nebija. Kad no Aigara Graubas uzzināju par šo iespēju, tāpat kā pārējie, izgāju kastingu, un man piedāvāja Grāvja [Gatis ir mūziķa Aigara Grāvera dēls] lomu. Manuprāt, tā varētu būt interesanta pieredze, tā kā ikdienā ar kino man nav saistība, tieši tāpēc tas šķita vēl jo vairāk aizraujoši,» par savu nokļūšanu filmas uzņemšanas laukumā stāsta Gatis.

«Ar mūziku esmu nodarbojies: esmu mācījies mūzikas skolā un muzicēju brīvajā laikā, bet tie nav pazīstami projekti. Un, jā, esmu bijis vairākos grupas «Jumprava» koncertos, bet vienas konkrētas mīļākās dziesmas man nav,» atzīst Gatis. Iespēja iejusties leģendārā četrinieka tēlos viņam šķiet interesanta, taču par to, kāda būs topošā filma, esot pāragri spriest - lielāka skaidrība par to, viņaprāt, varētu būt pēc dažām filmēšanas nedēļām. «Visu režisora vīziju es nezinu, taču ir zināms, ka Grauba plāno filmu veidot tuvu realitātei un tā laika notikumiem,» piebilst Gatis.

Bundzinieks ar «Spēlmaņu nakts» nomināciju

Aigara Krēslas loma filmā uzticēta jaunajam Latvijas Leļļu teātra aktierim Rihardam Zeļezņevam - «Spēlmaņu nakts 2019/2020» nominantam kategorijā «Gada jaunais skatuves mākslinieks». «80. gadu mūziku un laiku, kad tika dibināta «Jumprava» izjūtu kā savējo, turklāt esmu liels grupas «Depeche Mode» fans. Ar rokmūziku aizrāvos, mācoties 7. klasē, un arī pašlaik muzicēju divās grupās: kopā ar muzikālo specvienību «Effekts» spēlējam elektronisko mūziku un industriālo sintpopu, savukārt grupā «Vectēva papirosi» spēlējam arī rokenrolu un ballīšu mūziku,» par muzikālo pieredzi teic Rihards.

Ieraugot ziņu, ka var pieteikties «jumpraviešu» lomu atveidošanai topošajā filmā, viņš ļoti nopriecājies un aizpildījis pieteikumu. «Ne uz ko īpašu necerēju, taču pēc dažām dienām saņēmu zvanu un aicinājumu piedalīties kastingā, tāpēc man sākās tāds iekšējs triceklis un biju uztraucies. Vairākus gadus pašmācības ceļā apguvu bungu spēli, tāpēc ļoti priecājos, ka mani izvēlējās tieši Aigara Krēslas lomai, jo var atrast personīgu saikni starp «Jumpravas» sākumu un maniem muzicēšanas pirmsākumiem. Tā būs mana pirmā nopietnā kinoloma.»

Tiesa, Rihards ne reizi nav apmeklējis nevienu «Jumpravas» koncertu, jo, kā pats saka, šajās reizēs «kaut kas nesaslēdzās». «Taču «Jumpravas» mūziku esmu klausījies gana daudz - piemēram, viņu slavenais «Z studijas» koncerts, kas atrodams internetā, man savulaik gājis uz riņķi gana daudz. Katrā gadījumā, bija patīkami pirmajā filmēšanas mēģinājumā satikt visus «jumpraviešus», un tad arī Krēslam un Grāvim pastāstīju, ka esmu kreilis un bungas spēlēju citādāk, taču uzsvēru, ka esmu gatavs mācīties spēlēt tā, kā nepieciešams. Man liekas, ka šis ķinītis varētu izdoties kvalitatīvs un iedvesmojošs,» spriež Rihards.