Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Ausma Kantāne: Dievs nebija vēlējis bērnus...

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Sieviešu izaugsmes un iedvesmas forums «Līdere» šoruden notika trešo reizi. Mēs dzīvojam gan ar lieliem mērķiem un grūti aizsniedzamiem ideāliem, gan ikdienas dzīvi, un nereti tieši ikdienā neredzam iedvesmu. Bet tā tur ir.

Foruma lektores un lektori aicināja noticēt sev, uzdrošināties riskēt, nebaidīties kļūdīties, izvirzīt ambiciozus mērķus, jā, pat tādus, kā glābt visu planētu. Forumā sievietes tika motivētas mest pie malas kautrību un neizlēmību. «Sievietes nelabprāt uzņemas augstākā līmeņa vadību, bet, ja jūs nesēžat restorānā pie galda, tad esat kādam ēdienkartē vai uz šķīvja,» nesaudzīgi rezumēja «Pedersen & Partners» globālā partnere Evita Lune. Ja mokāties bailēs par to, ko teiks citi, noderēs Ilzes Viņķeles pastāsts par publisku klupienu. Ja gribas šaubīties, vai es viņam patīku, izlasiet Zanes Daudziņas iepazīšanās prelūdiju! Dzīve nav tikai drāma vai traģēdija. Mēs pašas izvēlamies, kādā žanrā dzīvot.

[...]

Vai sievietei jābūt mūzai?

Aktrise Ausma Kantāne-Ziedone runāja par tēmu «Sieviete ‒ mūza». Aktrise stāstīja it kā jau zināmo, bet viņas emocijas, runājot par bērnu neesamību, aizkustināja.

Ir 1965. gada rudens, un Palsmanes kultūras namā notiek sarīkojums. Ausmai 20 gadu, viņai jārunā Imanta Ziedoņa dzeja dzejnieka klātbūtnē. Viņai tas nepatīk, bet atteikties nevar. Pēc koncerta Imants pienāk klāt un saka - viņam paticis. Un jautā: uz kafejnīcu vai ar motociklu? «Nobraucām 47 gadus,» noteic aktrise par savu izvēli.

Viņa neliedzas, ka nav piedzīvojusi sajūtu: ienāca, ieraudzīja, uzvarēja. Drīzāk izjutusi dziļi radniecīgas jūtas, kā pret brāli. Nākamajā gadā sarakstījušies dzimtsarakstu nodaļā, ceremonijā abi smējušies un izpelnījušies aizrādījumu par vieglprātīgu attieksmi. «Tas bija prieks, ne vieglprātība,» viņa saka.

«Es ātri sapratu, ka Imanta talants ir lielāks, daudzpusīgāks, varenāks, sabiedrībai vajadzīgāks.» Nevar gan apgalvot, ka Ausma Kantāne-Ziedone, lai arī daļēji atteikusies no savas karjeras vīra interešu dēļ, būtu bijusi profesijā neveiksmīga. Viņas lomas kino un teātrī, politiskā darbība runā pašas par sevi.

Tomēr aktrise nopūšas: «Altruistiskais egoisms - ja es būtu zinājusi, ka vispirms jādomā par sevi...» Viņa neuzskata, ka kalpojusi Ziedonim, drīzāk ‒ palīdzējusi, «un tāda palīdzēšana dod mieru». Aktrise gribējusi lielu ģimeni, diemžēl bērnībā pārslimotās tuberkulozes dēļ «dievs tā nebija vēlējis», caur asarām teica Ausma Kantāne-Ziedone. Un viņa kļūst dzejniekam gandrīz par māti. Rod piepildījumu tajā. «Bet tas diez vai ir labi, es tagad tā domāju. Taču mums piedzima 12 rakstu sējumi. Es nekad neesmu gribējusi būt mūza. Es gribēju būt māksliniece. Vai esmu bijusi mūza, to varētu atbildēt pats dzejnieks,» noteica aktrise.

Dzīvē viņi viens otram bija puķuzirnītis un mietiņš un mainījušies lomām, līdz puķuzirnītis uzkāpis debesīs. Imants par viņiem rakstījis: divi un abi.