Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Trīs mēru portreti vēl nav pie sienas

© F64 Photo Agency

Trīs Rīgas domes priekšsēdētāju – Nila Ušakova, Daiņa Turlā un Oļega Burova – portreti pagaidām nav tapuši. Visi trīs eksmēri saka – pašlaik svarīgāki darbi darāmi, un gaida uzaicinājumu no Rīgas pilsētas izpilddirektora vai izpilddirektores. Kamēr jaunais Rīgas domes sasaukums nebūs sācis pilnvērtīgi strādāt, un, visticamāk, vēl ilgi pēc tam Rīgas bijušo vadītāju portretu izgatavošana diez vai būs aktuālākais jautājums.

Pats pirmais portrets pagājušā gadsimta sākumā tapa, godinot Rīgas galvu Ludvigu Vilhelmu Kerkoviusu. To gleznoja Janis Rozentāls. Tradīcija veidot pilsētas galvu portretu galeriju aizsākta 1901. gadā un atjaunota pēc valsts neatkarības atjaunošanas - 90. gados, kad Rīgu vadīja domes priekšsēdētājs Andris Teikmanis. Viņa portretu gleznoja mākslinieks Uldis Zemzaris.

Pagaidām divi pēdējie Rīgas vadītāju portreti pie sienas pielikti 2001. gadā, kad gleznu galerijā atklāti uzreiz divu bijušo domes priekšsēdētāju Aivara Aksenoka un Jāņa Birka portreti. Aksenoks bija Rīgas mērs no 2005. gada marta līdz 2007. gada februārim, kad viņu gāza Birks, kurš Rīgas domi vadīja no 2007. gada februāra līdz 2009. gada jūnijam. Pēc tam Rīgas domes priekšsēdētāja amatā stājās Nils Ušakovs.

Birka un Aksenoka portreti Rīgas pašvaldībai izmaksāja kopā 7000 latu (nepilni 10 000 eiro), Andra Ārgaļa portrets rāmī izmaksāja 4000 latu (aptuveni 5700 eiro), kaut arī mākslinieks bija ekstravagantais un dārgais gleznotājs Miervaldis Polis. Savukārt Andra Bērziņa portrets (ierāmēts) pašvaldībai maksāja nieka 1700 latu (ap 2500 eiro), to gleznoja Jānis Osis, bet Gundars Bojārs ar visu rāmi 5690 latu (8000 eiro) vērtībā ir pagaidām visdārgākais portrets. Viņu portretēja mākslinieks Sandijs Greiškāns, toreizējās Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas vedeklas Lindas Freibergas brālis.

Pilnu rakstu lasi jaunākajā "Vakara Ziņas" izdevumā!