Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. TV personība Valters Krauze ir "mitrēdājs"

© JĀNIS DEINATS

«Sava slinkuma pēc, lai nebūtu jāmācās vidusskolā, pēc astotās klases gribēju iet uz «konditoriem». Mamma neļāva. Pateica, ka jāpabeidz vidusskola un tad varu iet, kur gribu,» saka TV personība, aktieris, pasākumu vadītājs un talantīgais humorists Valters Krauze. Šoruden viņš aicina uz saviem radošajiem autorvakariem, lai kopā ar skatītājiem pasmaidītu par sevi un savu pieredzi, bet »Vakara Ziņu« lasītājiem ļauj ielūkoties savā virtuvē.

Rodrigo Laviņš jau gaida

«Es uzskatu, ka labi gatavoju, bet - tā nav mana ikdiena. Kad ir svētki, tad - jā, man patīk, bet ikdienā es varu vai uzsist olu, vai apēst kādu pusfabrikātu, vai vienkārši aizbraukt uz bistro savā Siguldā,» stāsta Valters. Jau pusotru gadu viņš no Rīgas ir pārcēlies uz dzīvi Siguldā. Tur viņam ir savs dārziņš ar kabačiem, gurķiem un pat ķirbjiem, kas šogad forši izauguši kompostkaudzē. Un siltumnīca ar bagātīgu tomātu ražu. Sava dārza labumus viņš jau ir sataisījis ķopsī - tā Valters sauc lečo, ko ik vasaru gatavo jau kādus desmit gadus un ko vēlāk izdala saviem draugiem. Janas Duļevskas vīrs Rodrigo Laviņš esot viens no tiem, kuram šis ķopsis ļoti garšo un kurš to jau pat gaida. Tā recepti viņš dāsni piedāvā arī »Vakara Ziņu« lasītājiem.

«Mana mamma ir konservēšanas ģēnijs, pat nemēģināšu uzskaitīt visus tos nosaukumus, ko viņa gatavo. Turklāt katru gadu eksperimentē ar vēl jaunām receptēm. Un tie nav tikai gurķi, tomāti, paprika, kabači un ķirbji, bet vēl viss saldais gals - ievārījumi, džemi. Es esmu par slinku, lai ietu lielajā marinēšanā, bet divarpus stundas, kas nepieciešamas, lai pagatavotu ķopsi, man der,» stāsta atraktīvais TV raidījumu un pasākumu vadītājs, atklājot, ka šovasar ķopsi gatavojis kopā ar jauniegūtajiem kaimiņiem. «Viens atnes tomātus, otrs - kabačus, trešais vēl kaut ko. Visi kopā sakapā, parunā par to, kas bija un kas būs, un gan laiks ātrāk paiet, gan ātrāk viss notiek. Un tad burkas sadala uz galviņām.»



Vienmēr bija trīs ēdieni

Interese un prasme gatavot Valteram nāk no agras bērnības, ko līdz sešu gadu vecumam viņš pavadīja Madonā pie vecāsmātes. Viņa nebija trūcīga, bet ļoti laba un reizē taupīga saimniece. «Ik pa laikam, piefiksējot, ka skatos ledusskapī uz produktu derīguma termiņiem, atminos, kā viņa cepa vecu sviestu un biezpienu, un nevis tāpēc, ka nebija svaiga, bet tāpēc, ka vispirms jāapēd vecais.»

Protams, arī Valtera mamma ļoti labi gatavo, ne tikai taisa krājumus ziemai. «Mums bērnībā vienmēr bija trīs ēdieni: zupa, tā gan bija uz divām, trim dienām, otrais un saldais - kāds ķīselis ar krēmu. Tā bija ikdiena,» Valters stāsta.

Viņš neaizgāja uz konditoriem, kā bija domājis. Iestājās Starptautiskajā jaunā kino centrā, kur kursa vadītāji bija Alvis Birkovs un Uģis Brikmanis un kur pēc četriem gadiem ieguva dramatiskā teātra aktiera diplomu. «Tad nāca lielie juku laiki, un es sāku strādāt «Cafe Osiriss» par viesmīli. Tur nostrādāju sešus gadus. Tad sākās «Savādi gan» laiks, tam sekoja LNT kulinārijas šovs «Viens, divi - gatavs!», kur satikos un iepazinos ar dažādiem pavāriem, un - tā tas aizgāja.»



Valters nosarkst un saka ‒ nē

«Es esmu mitro ēdienu cilvēks, «mitrēdājs». Man garšo sautējumi, zupas, no kurām manējās ir frikadeļu, skābu kāpostu un skābeņu. Tvaicēta vistas fileja ar salātlapu un 30 zaļiem zirnīšiem - tas nav mans. Man ļoti garšo mērces. Tām ne vienmēr jābūt ļoti treknām, bet - ja tā ir gaileņu mērce, tad tur ir gan sviests, gan saldais krējums. Jo - vai nu ir, vai nav!» Valters uzskata.

Viņš atklāj, ka tikai pirms diviem gadiem iemācījās ēst olīvas, bet joprojām nav iemācījies izbaudīt jūras veltes. Ir mēģinājis, bet - nesaprot ne mīdijas, ne garneles, ne astoņkājus. «Es nevaru apēst krabju nūjiņu, bet, piemēram, Rokforas siers man ļoti garšo, un, jo vairāk pēc acetona, jo tas vairāk ir mans.»

Taujāts, vai no kāda ēdiena, kas ļoti garšo, viņš atsakās, domājot par kaloriju daudzumu, Valters smaidot atteic: «Uzraksti, ka Valters nosarkst un saka ‒ nē...» Jo kas var būt garšīgāks par ceptu cūkas stilbiņu ar kraukšķīti?...



Nenest «ienaidnieku» mājās

«Man dzīvē ir bijuši dažādi periodi, arī 115 kilogrami. Tagad kaut kā turos, nav viegli, bet es mēģinu,» viņš atzīst, piebilstot, ka savulaik visādas diētas ir izprovējis, pat apzināti braucis tievēt uz sanatoriju. Visefektīgākā bija kāpostu zupas diēta. «Es to pat nesauktu par zupu, bet par bezgaršīgu virumu bez sāls. Ja nedēļu var novilkt - šajā diētā katru dienu ir arī citi ēdieni, trešajā dienā pat cepti kartupeļi -, tad ir mīnus četrarpus kilogrami. Ja uzvelc žaketi un redzi, ka abas rokas trīc, lai pogu dabūtu ciet, šis variants ir labs. Ja zini, ka pēc nedēļas vajadzēs to žaketi dabūt ciet...»

Valters arī sapratis: «Ja pēc diētas neizdodas noturēties seglos, tad rodeo aiznes uz visām pusēm... Tajā brīdī, kad ar banketu sāc svinēt kādas diētas beigu fāzi, jau var sākt domāt par nākamo diētu...»

Kāds dietologs Valteram ieteicis vēl vienu efektīgu «diētu» - nenest «ienaidnieku» mājās. «Es nedomāju, ka esmu Latvijā tāds vienīgais, kuram vakarā sagribas kādu cepumu vai šokolādi. Apēdu vienu gabaliņu, otru, trešo un tad paskatos tai folijā un nodomāju: nav jau vērts to locīt kopā, lai tad iet viss!... Jā, tas ir pa manu līniju,» viņš godīgi atzīstas, piebilstot, ka nes diemžēl «ienaidniekus» mājās.

«Kad man draugi jautā, kāpēc man atkal mājās ir, piemēram, šokolāde, es parasti saku, ka pārdevēja atkal pienāca klāt un acīs skatīdamās teica: «Ņem, laba cena, tev vajag, rīt vairs nebūs...» Un es vienmēr noticu.»



Ķopsis

SASTĀVDAĻAS (uz 10 litru katlu)

  • tomāti, paprika, kabači, burkāni, selerijas kāti
  • 1 burciņa tomātu mērces
  • pāris ēdamkarotes «Adžikas»
  • 2 ēd. k. cukura
  • 2 ēd. k. sāls
  • pipari
  • sīpoli

PAGATAVOŠANA

Visus dārzeņus savāra kopā kā biezu zupu, pievieno tomātu mērci - lai vairāk sulas, un «Adžiku» - lai štengrāks. Var likt klāt arī vārītas pupiņas, jo šis ķopsis pacieš jebko.

Valtera «fiška», ko viņš atkodis, lai būtu forša garša, ir cepti sīpoli - tos uz pannas riktīgi apbrūnina un tikai tad liek lielajā katlā.

Verdošu pilda burkās, uzliek vāku un apgriež otrādi - liek uz dvieļa, kas uzklāts uz grīdas, un apsedz ar segu, lai pa nakti lēnām atdziest. Var ēst gan ar sardeli, gan vārītiem kartupeļiem, gan vienkārši ar maizi, gan - liet zupā.



Tomātu sula ar ceptiem sīpoliem

SASTĀVDAĻAS

  • tomāti
  • sīpoli
  • ķiploki
  • sāls

PAGATAVOŠANA

Tomātus sablendē, pievieno sāli. Uz pannas apcep sīpolus, ķiplokus, pievieno sulai. Visu kopā uzvāra un - burkās iekšā! Liek klāt pie visām sarkanajām zupām.