Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Mūziķis Māris Tālbergs neko necep pannā

© NO MĀRA TĀLBERGA PERSONISKĀ ARHĪVA

«Spēlējot balles, ir praktiski neiespējami ievērot veselīgu ēšanas režīmu, un, iespējams, tas arī manu veselību pabojāja. Pirms pieciem gadiem piedzīvojis nepatīkamas kuņģa veselības problēmas, tagad varu dalīties savā pieredzē, jo nu esmu ļoti gudrs – zinu, kas manam organismam der, kas neder, kas ir veselīgi un no kādiem produktiem ieteicams izvairīties,» apgalvo grupas «Liepavots» solists Māris Tālbergs.

Neēd kartupeļus, zupas, saldumus

«Es neesmu «virtuves darbinieks», bet šad un tad šo to pagatavoju. Vairāk gan esmu palīgs savai meitenei, lielākoties reizēs, kad esam nolēmuši pagatavot ko tādu, kas prasa daudz laika. Pamatā tie ir gaļas ēdieni, ko es gatavoju - cūkas vai jēra ribiņas, cepeši, vasarā, protams, šašliks. Arī zivis,» stāsta Māris, uzsverot, ka, domājot par veselīgu uzturu, viņi ar draudzeni Margitu praktiski neko necep eļļā uz pannas, gatavo tikai cepeškrāsnī. Nevāra arī zupas, tikai ziemā atļaujas skābu kāpostu zupu.

«Mūsu mammas mācīja, ka ir jāēd zupas, ka tas ir veselīgi, bet - nē, zupas nav ieteicamas! Tajās ir pārāk daudz dažādu sastāvdaļu, turklāt vārīšana notiek ļoti augstā temperatūrā - kuņģim tāds «mistrojums» nepatīk. Tāpat kā Olivjē salāti, piemēram. Tādus nekādā gadījumā nevajag ēst! Tāpat kā visus pārējos salātus, kuros ir vairāk par četrām piecām sastāvdaļām, jo organismam tā ir nevajadzīga slodze,» uzskata grupas «Liepavots» solists. Viņš, piedzīvojis nelāgas sajūtas kuņģī, «izmalis cauri visu internetu», lasot, pētot un mēģinot saprast, kā sakārtot savu ēdienkarti. Konsultējies arī ar dietologiem. Un, savu ēdienkarti nopietni pārkārtojis, tagad jūtas labi.

«Es vairs neēdu kartupeļus, zupas, salātus, saldumus un, paldies Dievam, viss ir labi. Ēdu gaļu kopā ar dārzeņiem, arī speķīti un cauraudzīti. To visu var, ja uzņemtās kalorijas tiek sadedzinātas. Ir jākustas, jāsporto - tas ir ļoti svarīgi,» Māris atgādina visiem labi zināmo patiesību.

Retu reizi drīkst visu

«Man ļoti garšo kartupeļu pankūkas ar brūkleņu ievārījumu, bet - to neiesaka. Arī cūku ribiņas ir diezgan trekns ēdiens, bet - retu reizi jau drīkst,» mūziķis smaidot nosaka un savu recepti, kā viņš tās gatavo, piedāvā arī »Vakara Ziņu« lasītājiem.

Māris neslēpj, ka viņam garšo arī saldumi, jo īpaši «Laimas» konfektes «Trifele», saldējums, «Melnais princis». Taču ar saldumiem viņš īpaši neaizraujas, atstāj tos svētku reizēm.

«Šobrīd pieturos pie ēšanas režīma 8/16 - astoņas stundas drīkst ēst visu, ko gribas, protams, ievērojot mērenību, un tad 16 stundas neko. Tas «baigi» labi strādā, to mēģinu ieteikt arī savai draudzenei, kura šobrīd izmēģina Keto diētu. Viņa uztraucas par katriem simt gramiem, kas pienāk klāt, tāpēc izmēģina visādas diētas. Es tā negribu, labāk ēdu mazāk, retāk,» stāsta grupas «Liepavots» solists. Viņaprāt, nevajag arī ēst piecas sešas reizes dienā, pilnīgi pietiek ar trīsreizēju ēšanu.

»Vakara Ziņu« lasītājiem viņš iesaka arī sezonas aktualitāti - gailenes ar kabačiem. Citas sēnes mūziķis neēd, jo arī tās pārslogo kuņģi. «Visas sēnes ir garšīgas, ja tās pareizi pagatavo, bet mēs ar Margitu, kura savulaik tieši sēņu dēļ ir piedzīvojusi nopietnas veselības problēmas, tagad izvēlamies tikai gailenes, jo ar tām organisms vieglāk tiek galā.»

Mācās par masieri

Māris atklāj, ka viņa draudzene Margita - abi ir kopā jau sešus gadus - ir profesionāla SPA speciāliste, masiere, un arī viņš pats šobrīd apmeklē klasiskās masāžas kursus. «Kad sākās pandēmija, palika drusku bailīgi, jo «Liepavotam» tika atcelti visi koncerti, nenotika vairs neviena balle. Arī tagad, valstī noteikto ierobežojumu dēļ balles var notikt tikai līdz pusnaktij, bet grupas neviens īpaši negrib ņemt, un arī mēs negribam laist nost cenu,» stāsta «Liepavota» solists, piebilstot, ka abiem ar Margitu Jēkabpilī ir salons «Magone», kurā jau tuvākajā nākotnē arī viņš liks lietā savas masiera prasmes.

Bet «Magones» ir pavisam jauns duets, kurā viņi abi kopā dzied. Uzspēlē savējiem saviesīgos vakaros. Abus kopā dziedam var dzirdēt arī «Youtube» - dziesmā «Paliec, neaizej».

15.oktobrī, VEF Kultūras pilī, plkst.19.00 noritēs grandioza "Latvijas Šlāgerkanāla" apbalvošanas ceremonija - koncerts. Koncertā uzstāsies arī grupa „ Liepavots" un citas Latvijā populārākās šlāgergrupas - „Apvedceļš", „Galaktika", „Klaidonis", „Bruģis", „Zeļļi", "Baltie lāči", „Kantoris 04", „Rumbas kvartets" un „Dakota".

Biļetes - https://www.bilesuserviss.lv/lat/biletes/muzika/latvijas-slagerkanals-10-gadu-jubileja-parcelts-no-01052020-307977/



Ceptas ribiņas ar dārzeņiem un mērci

SASTĀVDAĻAS

  1. 1 kg cūkas vai jēra ribiņu
  2. burkāni, brokoļi, ziedkāposti

*marinādei:

  1. 1 vidēja izmēra ķiploka daiviņa
  2. 1 citrona sula
  3. 1 ēd. k. garšvielu maisījuma «Anniņas»
  4. 1,5‒2 ēd. k. eļļas
  5. 1 tējk. sāls
  6. ½ tējk. piparu

*mērcītei:

  1. 100 ml «Spilvas» tomātu mērces
  2. 100 ml majonēzes «Francis» (jo visgaršīgākā)
  3. 200 ml skāba krējuma
  4. 2 daiviņas ķiploka
  5. ¼ citrona sulas
  6. ½ tējk. cukura (nav labi, bet vajag garšai)
  7. ½ tējk. sāls
  8. naža gals piparu
  9. dilles

PAGATAVOŠANA

Gaļu sadala un iemarinē, atstāj uz 24 stundām.

Sagriež dārzeņus, pievieno sāli, pārlej ar 2 ēd. k. eļļas, cep cepeškrāsnī (gan dārzeņus, gan gaļu liek atsevišķi divos pārtikas maisiņos, katrā ielejot 100 ml ūdens un iegriežot caurumus) vidējā temperatūrā: dārzeņus apmēram 30 minūtes, gaļu - apmēram 50 minūtes.

Tikmēr pagatavo mērcīti.

Pasniedz ar brūkleņu ievārījumu.

Gailenes ar kabačiem

SASTĀVDAĻAS

  1. gailenes
  2. kabači
  3. sāls
  4. cukurs
  5. siers
  6. eļļa

PAGATAVOŠANA

Uz pannas apcep gailenes, lai tās atbrīvotu no liekā šķidruma. Taisnstūra formā kārto kabačus, liek virsū apceptās gailenes un pārklāj ar kabaču kārtu, pārkaisa ar sarīvētu sieru.

Cep cepeškrāsnī, līdz siers ir izkusis. Pasniedz ar tādu pašu mērcīti kā cūku ribiņām.