Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Mediņš salīdzina sevi ar Jēzu

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Vairākas reizes pateicis, lai viņu sit krustā, nošauj un apsūdz, biedrības «Kalna svētību kopiena» vadītājs priesteris Andrejs Mediņš emocionāli izklāstīja savu versiju par izskanējušajiem pārmetumiem Bruknas kopienas virzienā. Bet kas notiek Bruknā?

Pagāja stunda. Viņš runāja. Aizritēja vēl viena stunda. Turpināja runāt citi šī pasākuma dalībnieki. Emocijas te uzsprāga, te noplaka. Mediņa runa vairākas reizes tika pārtraukta ar aplausiem un atbalstošiem izsaucieniem, jo zālē atradās vairāki kopienas ļaudis. Klausījos, skatījos un negribot atcerējos melnbaltajā televizorā rādītās kādas lielpartijas vadoņa stundām garās runas un tām sekojošās ovācijas. Atvainojiet, ja jūtaties aizskarti, šo lasot.

Priesterim vai tēvam Andrejam, kā viņu dēvē kopienas cilvēki, sirds ir pilna, tāpēc otrdien, 25. augustā, viņa un atbalsta komandas izklāsts par augusta notikumiem Bruknā bija garš.

Bērnu tiesībsargi pārmet

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) augustā Bruknas kopienu apmeklējusi divreiz. Pārbaudes!

Pirmā no tām notika 5. augustā, kad runāts ar bērniem un konstatēti pirmie iespējamie bērnu tiesību pārkāpumi. Pēc pāris nedēļām notika atkārtota nepieteikta pārbaude, un tā nav devusi pārliecību, ka pārkāpumi būtu novērsti. Bērni nodarbināti lauku darbos no desmit līdz 12 stundām dienā bez iespējas saņemt medicīnisko palīdzību un pārkāpumu gadījumā sodīti ar pārtikas devu ierobežošanu - bijis jāpārtiek no maizes un ūdens. Ja bērns nav izpildījis noteikto dienas normu, tad darbs turpinās arī naktī. Strādājot uz lauka karstumā, bērni ilgo darba stundu un ūdens trūkuma dēļ ir jutušies fiziski slikti vai pat zaudējuši samaņu. Mediņš sacīja - ja kāds «mazais tizlenis» nebija paņēmis ūdeni, dodoties uz darbu, pats vien vainīgs.

VBTAI pārstāve Evija Rācene Latvijas Televīzijai pastāstīja, ka, pēc jauniešu sniegtajām liecībām, Mediņš uz viņiem rupji lamājies, raustījis aiz krekliem, sitis pa galvu un saules pinumu. Un liecības sniedzot vēl citi, kuri iepriekš baidījušies runāt. Par papildu risku bērniem uzskatāms arī apstāklis, ka viņi kopienā ikdienā uzturas kopā ar pilngadīgām personām, kuras iepriekš sodītas par dažādiem noziegumiem, kā arī cilvēkiem ar atkarību problēmām.

Par konstatētajiem pārkāpumiem VBTAI informējusi Mediņu, viņš parakstījis protokolus abas reizes, kaut gan viņš varējis nepiekrist. VBTAI vērsusies policijā saistībā ar iespējamo vardarbību pret pusaudžiem. Uzsākta pārbaude, iesaistījies arī ģenerālprokurors Juris Stukāns.

Pilnu rakstu lasi jaunākajā "Vakaru Ziņu" izdevumā!