Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Armands Simsons: Ģimenes galds ir svētnīca

© NO ARMANDA SIMSONA PERSONISKĀ ARHĪVA

«Es neesmu ne Mārtiņš Rītiņš, ne Mārtiņš Sirmais, bet, spēlējoties ar produktiem un garšvielām, katrs no mums var būt pavāriņš. Jo ēdiena gatavošana ir māksla, un katrs savā katlā vai uz pannas var radīt savu mākslas darbu,» uzskata atraktīvais TV spēles «Superbingo» un dažādu pasākumu vadītājs Armands Simsons.

Simson, es tevi neieredzu!

Viņa ģimenē, kurā aug četras burvīgas meitas - Patrīcija Paula, Eimija Pola, Heidija Petra un Odrija Pērle, - virtuves pienākumi ir sadalījušies: sieva Iveta ar prieku pievēršas konditorejai un gatavo dažādus izsmalcinātus saldumus, bet Armands, kā viņi paši ģimenē saka, ir atbildīgs par «sakarīgo ēdienu».

«Virtuve man nav nekas svešs, man tiešām patīk šiverēties. Negribas jau sev glaimot, bet - laikam man arī labi sanāk, jo ģimene vienmēr slavē. Un, ja pēc kādas maltītes - brokastīm, pusdienām vai vakariņām - sieva saka, un tas ir citāts no Ivetas puses: «Bāc, Simson, es tevi neieredzu!», tas nozīmē, ka ēdiens ir sanācis ļoti gards. Jo tās parasti ir reizes, kad ar vienu porciju nepietiek, un ir vajadzīga ne tikai papildporcija, bet vēl gribas pašiverēt pa katliem...» smaidot stāsta Armands. Viņa pārziņā ir visi gaļas ēdieni, no kuriem daži jau kļuvuši par viņa firmas ēdienu un iemantojuši labu slavu arī draugu vidū. Piemēram, vistas karbonāde ar siera un ķiploku cepurīti. Svētku vai tikšanās reizēs ar draugiem tās pat tiek pieprasītas.

«Protams, bieži jau to nevar atļauties, jo tas ir ļoti sātīgs un kalorijām bagāts ēdiens,» saka Armands, uzreiz gan piebilstot, ka kaloriju kalkulatora viņa mājās nav. «Mēs neesam ne profesionāli sportisti, ne supermodeļi, lai būtu nepieciešams skaitīt un ierobežot uzņemto kaloriju daudzumu. Mēs esam latvieši un - kas latvietim ir pamatēdiens? Kartupeļi, štovēti kāposti, gaļa. Vai tas ir veselīgs ēdiens? Tas ir sātīgs un kalorijām bagāts ēdiens. Bet viss jau ir vienkārši - ir jāiztērē tās kalorijas, ko uzņemam. Ja uzņemam vairāk nekā patērējam, tad tas nav veselīgi, jo tas aiziet liekajos kilogramos. Balansam ir jābūt.»

Viena no dzīves lielākajām baudām

Armands stāsta, ka šovasar darbu ir tik daudz, ka tas vairs nav darbu rokenrols, bet cunami, kas iegriež no visām pusēm. Bet teikt, ka darba dēļ nav laika paēst, viņaprāt, ir aizbildināšanās. «Loģiski, ka darbi ierauj, bet - tie ir jāsaplāno tā, lai ir laiks arī pabarot savu ķermeni. Man pavisam neapzināti sanāk «fastings», jo diena sadalās 16/8 - astoņās stundās ēdu, pēc tam sešpadsmit stundas pat negribas. Protams, katram ir savādāka fizioloģija, bet, manuprāt, galvenais ir justies labi. Tāpēc mēs ģimenē nemēģinām sevi ierobežot un dzīvot diskomfortā tikai tāpēc, ka kāds no dietologiem vai uztura speciālistiem ir teicis, ka tā ir veselīgi. Nē. Jo neviens nav atcēlis to, ka viena no dzīves lielākajām baudām ir ēšana. Protams, nevajag pārēsties, ēdiens ir jāsabalansē, lai no tā varētu gūt baudu. Un tas ir ļoti svarīgi,» uzskata Armands.

Ģimene dod spēku

«Protams, mēs iedvesmojamies arī no citu gatavotajiem ēdieniem, aizlienējam kādas receptes, pilnveidojam, uzlabojam. Šī lieta mums ģimenē galīgi nav sveša. Varbūt tikai no malas izskatās, ka Simsons neko nemāk, bet - viņš prot ne tikai olu uzcept!» smaidot savā bārdā, saka četru meitu tētis un uzsver, ka nu jau meitenes ne tikai pašas par sevi prot parūpēties, bet, piemēram, Eimija, zinot, ka tētim būs saspringta darba diena, sacep un iedod līdzi biezpiena plācenīšus.

«Mēs esam liela ģimene, bet nav tā, ka nespējam ar visu tikt galā. Viss jau ir tik organiski iegājies, ka nekas nešķiet ārpus ikdienišķā. Piemēram, vecākā meita Patrīcija ir aizrāvusies ar japāņu kultūru, un viņu interesē izmēģināt arī dažādus japāņu ēdienus - tad nu arī viņa mums kādreiz uztaisa pusdienas vai vakariņas,» stāsta Armands, atklājot, ka brīvdienu brokastis gan ir galvenokārt viņa pārziņā, un šī ģimenes kopā būšana pie viena galda viņam ir ļoti svarīga.

«Ģimenes galds ir svētnīca. Ģimenes vienotība, sanākšana pie viena galda un kopīga ēdiena baudīšana dod neiedomājamu spēku. Drīz atsāksies skola, mēs retāk tiksimies, bet man ir svarīgi šo galda kultūru nepalaist garām - vismaz vakarā, brīvdienās. Es pat nerunāju par ieaudzināšanu - tā ir vērtība, kas ir mūsējā. Ģimene ir tā, kas mūs tur kopā, kas mums visiem dod spēku un iedvesmu. Nekā lielāka, labāka un svētīgāka par to nav un nevar būt!» uzskata gādīgais un meitu mīlošais tētis.

Vistas karbonāde ar siera un ķiploku cepurīti

«Viss ir ļoti vienkārši: uzcep vistas karbonādi un uzliek tai siera cepurīti: sarīvēts siers, majonēze, ķiploks, oliņa - tā, protams, ir «kaloriju bumba».

Bet ar šo ēdienu ir tā, ka ar vienu porciju ir par maz, bet ar divām jau par daudz, un tad seko: «Bāc, Simson, es tevi neieredzu!»»

Simsonu Cēzara salāti

«Mūsu versijā standarta Cēzara salāti tiek bagātināti ar salātu lapām, tomātiem, gurķiem, saceptu vistas fileju un saceptu bekoniņu. Svarīgākā ir mērcīte: Parmas siers, eļļa, etiķis, majonēze (superīga garšu buķete).

Katru reizi sanāk savādāk, bet vienmēr ir ļoti garšīgi, jo šajos salātos neko nevar sačakarēt. Arī šajā gadījumā ar vienu porciju ir par maz, gribas vēl.»

Slinkais laša tartars

Šis ir Simsonu trešās meitas Heidijas Petras (8) mīļākais ēdiens. «Slinkais tāpēc, ka profesionāli pavāri lasi/forelīti sagriež ļoti mazos kubiciņos, bet tas ir «baigais čakars» - es vienkārši izlaižu caur gaļas mašīnas rupjo malumu, lieku klāt kaperus, sinepes, sarīvētu gurķi, balzametiķi, mērcīti, zaļumiņus, citronpiparus, grauzdētu maizīti un paipalu oliņu, un garšo visiem!»