Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Mikus Abaroniņš dzied un kūpina vistiņas

© NO MIKUS ABARONIŅA PERSONISKĀ ARHĪVA

«Es uzskatu, ka konkurences nav nevienā jomā, jo, ja tu kaut ko darīsi ļoti labi, tev vienmēr atradīsies sava vieta. Ja tu esi labs dziedātājs vai labs pavārs, vienmēr būs iespēja realizēties. Jo par labām lietām cilvēki vienmēr ir gatavi maksāt,» uzskata vokālās grupas «Framest» mūziķis, dziedātājs Mikus Abaroniņš. No dziedāšanas brīvajā laikā viņam patīk doties dabā, lidināt dronu un – gatavot ēst. Sarunā ar »Vakara Ziņām« viņš dalās ar saviem pirmajiem metriem gaļas kūpināšanā un no mammas aizgūto gardās maizes recepti.

Pārdeva krāmus, nopirka kūpinātavu

«Mani visu dzīvi ir interesējusi kulinārija un ēst gatavošana - jau agros puikas gados palīdzēju mammai virtuvē. Un arī tagad, kad man ir brīvs laiks un labs garastāvoklis, es labprāt gatavoju,» saka Mikus, atklājot, ka tieši pandēmijas laikā, kad parādījās daudz vairāk brīva laika, viņš ļoti ātri noreaģēja, kā šo laiku aizpildīt.

«Es jau ilgāku laiku plānoju iegādāties gaļas kūpinātavu, un, kad koncertdarbība pēkšņi tika apturēta, es arī atļāvos par to nedomāt. Šo laiku izmantoju, lai koncentrētos ēst gatavošanai un attīstītu savas potenciālās iespējas. Veicu rūpīgu gaļas kūpinātavu izpēti, pārdevu dažus krāmus, kas stāvēja bēniņos nelietoti, un - nopirku sev kūpinātavu. Sāku ar to spēlēties un eksperimentēt, un mani eksperimenti joprojām turpinās. Es kūpinu vistiņas, un man tās sanāk ļoti garšīgas. Ēdu pats, cienāju ģimeni un draugus, un šobrīd jau esmu nonācis tik tālu, ka šo savu hobiju vēlos pārvērst mazajā biznesā. Kārtoju papīrus, kas, kā zināms, nenotiek tik ātri, lai, iespējams, jau rudenī savas vistiņas varētu piedāvāt arī citiem,» stāsta grupas «Framest» mūziķis, uzsverot, ka mūzika, protams, joprojām simtprocentīgi būs pirmajā vietā, jo tā ir viņa profesija, bet kūpināto vistiņu bizness tiks attīstīts paralēli skatuves darbībai. «Pandēmijas laiks parādīja, ka manā gadījumā tas ir iespējams. Mammai Āgenskalnā ir liels dārzs, kur mana kūpinātava, ieslēpta starp kokiem, nevienu netraucē. Un paralēli koncertēšanai es pamazām slīpēju receptes, lai savu versiju par kūpinājumu tēmu jau pavisam drīz varētu piedāvāt gan Rīgas, gan Pierīgas iedzīvotājiem.»

Nav nekā sarežģīta

Pandēmijas laikā mūziķis sācis cept arī maizi, par pamatu ņemot recepti, ar ko padalījusies viņa mamma. Mikus Abaroniņš to mīļuprāt piedāvā arī »Vakara Ziņu« lasītājiem. «Es gatavoju no ierauga, ko atradu «Facebook» - man pavisam nejauši izlēca paziņojums, ka ir palicis pāri ieraugs... Mamma iedeva recepti, kuras pamatā bija kviešu un rudzu milti, bet, tā kā man mājās nebija rudzu, bet bija auzu milti, nolēmu paeksperimentēt. Un - man ļoti, ļoti iepatikās šāda maizīte,» stāsta pazīstamais mūziķis. Viņš parasti cep uzreiz divus kukulīšus, no kuriem vienu dāvina draugiem. «Patiesībā ļoti daudzas lietas ir ārkārtīgi vienkārši pagatavojamas, un arī maizīti uzcept nav nekā sarežģīta. Ir tikai jāizsijā milti, jāsajauc ar ūdeni, jāpievieno sāls, cukurs un ieraugs un - jāuzraudzē. Un viss.»

Palija un zupas buljons

Mikus stāsta, ka viņš gatavo salīdzinoši bieži, arī viņa sieva labprāt gatavo, un ir ēdieni, kas sievai padodas absolūti izcili - tās ir frikadeļu un biešu zupas, tāpēc tām viņš pat nemēģina ķerties klāt.

«Es savukārt varu izcept ļoti garšīgu zivi. Pavisam nesen nopirku paliju - tā ir lašu dzimtas zivs, kuras uzturvērtība ir augstāka nekā lašiem un varavīksnes forelēm. To piedāvā latviešu kompānija «Zivis uz ledus», tie ir divi brāļi, kuri Latvijā audzē arktiskās palijas. Tās pagatavošanai pat nevajag nekādu recepti. Sāls un pipari pēc garšas un garastāvokļa, un rezultāts - vienkārši izcils!»

Mūziķa ēdienkartē ļoti iecienīta ir arī šķelto zirņu zupa, un pēdējā laikā viņš to gatavo, par pamatu ņemot savus kūpinājumus un... zupas buljonu, ko iegādājas no mājražotājiem Kalnciema kvartāla tirdziņā. «Jau sen gribēju gatavot zupas no dabiskiem buljoniem, bet man nav ne laika, ne vēlmes vairākas stundas vārīt kaulus buljonam, tāpēc es priecājos, ka tagad ir iespēja tos iegādāties jau gatavus. Par šo reklāmu man neviens nemaksā, es vienkārši padalos ar to, kur esmu guvis labu pieredzi. Šos buljonus, ko pārdod sasaldētus - 800 ml/2,50 eiro -, jau esmu notestējis, un atšķirība tiešām ir jūtama. Ar dabisku buljonu zupa garšo daudz labāk.»

Būs jāiemāca meitai ēst veselīgi

Taujāts, vai, gatavojot ēst, viņš skaita arī kalorijas, Mikus atzīst, ka ar garšīgiem ēdieniem tas nav iespējams. «Vasarā mans mīļākais ēdiens ir novārīti jaunie kartupeļi, sviesta pupiņas un ziedkāposti - to visu kopā sacep sviestā ar sāli un pipariem. Tā ir tāda vasaras garšu buķete, ka neko citu klāt pat nevajag. Vienīgā problēma - tas ir tik garšīgi, ka ir grūti apstāties...» mūziķis smaidot nosaka, neslēpjot, ka ar atsevišķiem ēdieniem ir grūti ievērot mērenību un sanāk pārēsties. Nu, kā lai sevi ierobežo, piemēram, baudot ceptus kartupeļus ar gaileņu mērci?... «Tā ir izgāšanās jau pašā saknē, tas ir neiespējami,» viņš smaidot atzīst.

«Pandēmijas laikā, vēloties uzzināt vairāk par veselīgu uzturu un arī samazināt svaru, sāku mācīties kursos, un galvenais, ko jau esmu sapratis - ir jāēd lēnām un tikai tad, kad patiešām esi izsalcis,» stāsta mūziķis, atklājot, ka pēdējo mēnešu laikā, kopš uzturā izmanto savu kūpināto gaļu, viņš ir zaudējis jau astoņus kilogramus. «Patiesībā, galvenais ir mērenība, un tas attiecas uz itin visu,» Mikus ir sapratis.

Jau deviņus mēnešus viņš ir tētis meitiņai Rasai, un viņš apzinās, ka drīz būs jāsāk rādīt priekšzīmi, kā veselīgi ēst, jāiemāca veselīga izpratne par garšīgu ēdienu. «Godīgi sakot, es esmu uzaudzis, ēdot pārsvarā kartupeļus ar miltu mērci, burkānus un zirnīšus saldajā krējumā un tamlīdzīgi. Mēs jau visi tā ēdām, arī skolā bija tāds ēdiens, un tie joprojām ir vieni no maniem mīļākajiem ēdieniem, jo - tā ir bērnības garša. Nevis salāti un dārzeņi, ko tikai tagad sāku mācīties ēst.»

Kviešu-auzu maize

(divi kukulīši)

SASTĀVDAĻAS

700 g kviešu miltu

500 g auzu miltu

150‒300 g sēkliņu (saulespuķu, ķirbju un linsēklas, ķimenes, klijas)

1,2 l ūdens

100 ml cukura

2 tējk. sāls

PAGATAVOŠANA

Izsijā miltus un sajauc ar sēklām, ūdenī izšķīdina sāli, cukuru, medu un ieraugu. Miltus sajauc ar ūdeni, sajaukto mīklu apsedz un noliek siltā vietā uz 12 stundām raudzēt. Uzrūgušo mīklu ievieto divās formās; pirms tam tās iesmērē ar eļļu un iebirdina miltus.

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem, liek iekšā formiņas un cep 15 minūtes; tad temperatūru pazemina līdz 180 grādiem un cep vienu stundu; izslēdz cepeškrāsni un maizīti tur patur vēl 10 minūtes. Maizi izņem no cepeškrāsns; var apsmērēt ar sviestu vai eļļu. Atdzesē un ēd.

Svarīgi! Kad mīkla uzrūgusi, jāpaņem ieraugs nākošajai cepšanas reizei (3 ēdamkarotes). Ieraugu var glabāt ledusskapī divas nedēļas. Ja to grib glabāt ilgāk, tas jāpabaro ar miltiem un nedaudz cukura.

Cepta palija

SASTĀVDAĻAS

Arktikas palija (sarkanā palija, ezera forele)

sāls, pipari

PAGATAVOŠANA

Paliju izfilē, pārkaisa ar sāli un pipariem un - cep uz pannas. Garšo - izcili!

Vasaras garšas buķete

SASTĀVDAĻAS

jaunie kartupeļi

sviesta pupiņas

ziedkāposti

sviests

sāls, pipari

PAGATAVOŠANA

Kartupeļus, pupiņas un ziedkāpostus novāra, pievieno sāli, piparus un - sviestiņā apcep uz pannas. Vienīgā problēma - ir tik garšīgi, ka ēdot grūti apstāties...