Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Madara Botmane gatavo tikai svētkos

© Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

«Es esmu viena no tām laimīgajām sievām, kurai vīrs vakariņas neprasa. Šajā ziņā Regnārs ir absolūti patstāvīgs – viņš pats par sevi parūpējas. Līdz ar to mana «atbildība virtuvē» ir tikai tik, cik paēdināt pašai sevi, un to es daru visdažādākajos veidos,» atklāj Latvijas Nacionālā teātra aktrise Madara Botmane.

Ēdiens nav prioritāte

Aktrise neslēpj, ka viņas «attiecības ar virtuvi» tomēr vairāk ir uz «jūs», nevis uz «tu». «Jāsaka gan, ka pēdējā laikā man ir parādījusies lielāka interese par šīm lietām, tomēr es nenoliegšu, ka ēdienu un ēst gatavošanu neuztveru kā savas dzīves prioritāti. Tad, kad es to daru, tad tiešām no sirds to gribu, un tad arī man ir interese izmēģināt visdažādākās lietas,» atklāj Madara, piebilstot, ka parasti viņa to dara kopā ar vīru - aktieri un režisoru Regnāru Vaivaru. «Tā vienmēr ir kopsadarbība, mūsu kopā būšana, kas vainagojas pie svētku galda ar baltu galdautu un parasti - kopā ar draugiem. Tas notiek diezgan reti, lielākoties tiešām tikai svētkos, bet tad es arī līdz galam izbaudu ēdiena burvību.»

Madara saka, ka garšīgas pastas pagatavošanu vakariņām viņa neuzskata par ēst gatavošanu. Viņai tas ir tikai ēdiens, jo - «lai varētu kustēties uz priekšu un būtu spēks to darīt, ir jāpaēd». Un kalorijas tad viņa neskaita. Aktrises «filozofija» attiecībā uz ēdienu ir - neko sev neliegt. «Ja gribas tos ceptos kartupeļus, tad tie ir jāēd. Ja gribas gurķus un tomātus ar krējumu, tie ir jāēd. Jo, tiklīdz cilvēks sāk sev kaut ko aizliegt, tas vairo negatīvo, un tad arī sākas problēmas ar svaru,» viņa uzskata.

Trusis ar baltvīna mērci

Svētkiem gan Madara un Regnārs īpaši gatavojas un labprāt izmēģina ko jaunu. «Reiz gribējām pagatavot pildītu zosi, bet sapratām, ka nedabūsim to savā cepeškrāsnī. Tāpēc izvēlējāmies pīli. Bet mūsu iemīļotākais svētku ēdiens ir trusis ar baltvīna vai kādu citu mērci. Un, to gatavojot, mēs parasti eksperimentējam. Regnāra uzdevums ir atrast un izvēlēties vienu recepti, un tad mēs to pielāgojam «savām garšām» - to, kas mums negaršo, aizvietojam ar citām alternatīvām un tad skatāmies, kas no tā visa sanāk,» stāsta Madara, piebilstot, ka recepte viņiem nepieciešama tikai kā atspēriena punkts, lai gatavošanas radošajā procesā neaizmirstu par svarīgākajām sastāvdaļām.

Kas ir svētki?

Kas Madaras un Regnāra ģimenē ir svētki? Aktrise atklāj, ka retāk tās ir viņu pašu dzimšanas un vārda dienas. Lielākoties tie ir valsts «sarkanie datumi», kad arī teātrī visiem ir brīvdiena.

«Protams, tie ir Ziemassvētki, 4. maijs, 18. novembris. Ap Ziemassvētkiem parasti rīkojam savu draugu, mīļu un tuvu cilvēku saiešanas. Mums vispār draugu lokā ir tradīcija ik pa laikam sarīkot «viegla rakstura vakariņas», lai viens otru satiktu un pavadītu laiku labā kompānijā. Jā, man laikam ēdiens visvairāk arī asociējas ar cilvēkiem, ar kuriem kopā to baudu. Un tas man ir būtiskāk, nekā vienkārši paēst. Tāpēc es gatavoju tikai uz svētkiem,» aktrise paskaidro.

Kopā iejauc pankūku mīklu

Taujāta, kurš gatavo vakariņas ikdienā, Madara atklāj, ka viņai ar Regnāru ir absolūti atšķirīgi ēšanas paradumi. «Tādā ziņā es esmu viena no tām laimīgajām sievām, kurai vīrs vakariņas neprasa. Šajā ziņā Regnārs ir absolūti patstāvīgs - lielākoties viņš pats par sevi parūpējas, lai būtu paēdis. Līdz ar to mana «atbildība virtuvē» ir tikai tik, cik paēdināt pašai sevi, un to es daru visdažādākajos veidos. Bet, protams, tie svētdienu rīti, kad varam kopā pamosties un brokastīs iejaukt pankūku mīklu, ir ļoti skaisti... Jā, mēs virtuvē visu darām kopā, un arī pankūkas cepam kopā. Bet, ja kādu vakaru pārnāku mājās īpaši pārgurusi, Regnārs ir tas, kurš pagatavo man vakariņas. Un, ja man savukārt kādreiz uznāk luste sagriezt mājas rasolu, Regnārs ir ļoti priecīgs. Jā, mēs gatavojam tikai tad, ja mums pašiem tas spēj sagādāt prieku,» uzsver Madara.

********

»Vakara Ziņu« lasītājiem aktrise piedāvā savu vismīļāko salātu recepti, ko reiz baudījusi kādā kafejnīcā un tagad to iekļāvusi arī savā vasaras ēdienkartē. «Pirmoreiz tos nobaudījusi, sapratu: tā ir manta! Vienkārši, viegli un garšīgi. Ideāli! Turklāt to pagatavošana aizņem vien trīs minūtes.»

Vasaras salāti

SASTĀVDAĻAS

rukola

arbūzs

kazas siers

balzamiko mērce

PAGATAVOŠANA

«Es daru pavisam vienkārši: ielieku arbūzā rukolu, sagrieztu sieru, uzspiežu virsū balzamiko mērci un ēdu. Un - esmu laimīga!»