Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Modes mākslinieka Normunda Birkhana džinsi: nevienu nekopē

© F64 Photo Agency

«Tā laikam ir mūza, kas atnāk, kad sajūtu sevī dzimstam jaunu ideju. Iespējams, tie ir kādi personīgi pārdzīvojumi, kas radoši iedvesmo. Jā, grūti tās sirreālās izjūtas izskaidrot... Laikam radīt apģērbu ir līdzīgi kā rakstīt mūziku,» domā modes mākslinieks Normunds Birkhans.

Stiprāks par vēzi

Pirms Līgo svētkiem «Hospitāļu Ezītis miglā» notika Normunda Birkhana pirmā lielā modes skate, kurā viņš prezentēja sava zīmola «NB Jeans» džinsu apģērbu kolekciju.

Pirmoreiz savu veikumu modes mākslā viņš atrādīja nelielā skatē 2017. gada 8. martā mākslas galerijas «Happy Art Museum» telpās. «Pēc tās radās vēlme pēc apjomīgākas modes skates, tāpēc turpināju aktīvi darboties. Bet tad mana dzīve apmeta kūleni - tas bija vēzis... Un tas bija neiedomājami smags trieciens, jo līdz tam nekad pat ar gripu nebiju slimojis. Pēc operācijas paliku bez balss, kas man, protams, bija nozīmīga, darbojoties citās sfērās. Taču pat tas mani neapstādināja! Jā, dzīve mani vedusi līkločiem...» mirkli pirms modes skates sarunā ar »Vakara Ziņām« aizdomājas talantīgais ventspilnieks Normunds Birkhans un atminas, kā viss reiz sācies.

«Godīgi sakot, bērnībā par modi neinteresējos, bet stilīgi ģērbts esmu kopš mazotnes. Un es ļoti labi atceros, ka vienmēr neapzināti pievērsu uzmanību tam, kā cilvēki ģērbjas, cik tas ir gaumīgi un augumam atbilstoši. Reizēm eksperimentēju uz omītes «Singer», vēlāk biju «revolucionārs» - šuvu Latvijas karodziņus un pa nakti gāju Ventspilī tos izkarināt... Tas bija 1985., 1986. gads,» stāsta Normunds Birkhans. Skolas gaitas viņš uzsāka Rīgas 4. vidusskolā un lielu daļu bērnības arī pavadīja Rīgā, jo tēvs bija rīdzinieks. Bet, kad vecāki izšķīrās, kļuva par ventspilnieku.

Pilnu rakstu lasi jaunākajā "Vakara Ziņas" numurā