Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Bastotāju sarakstā 81 Saeimas deputāts: par ko viņiem maksā?

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Par neierašanos darbā bez attaisnojoša iemesla vai uzticēto pienākumu nepildīšanu darba devējs var atlaist no darba sliņķi. Saeimas deputātiem gan tas nedraud. Var nobastot desmit, divdesmit un pat trīsdesmit komisiju un apakškomisiju sēdes četru mēnešu laikā un joprojām baudīt visas deputāta priekšrocības. Kas tautai atliek? Pirms Jāņiem kārtīgi aplīgot. Varbūt nākotnē pratīsies goda.

No algas piektdaļa nost!

Saeimas kārtības rullis nosaka, ka par Saeimas plenārsēžu kavēšanu bez attaisnota iemesla deputātam var noņemt 20 procentus no algas. Šādi precedenti tiešām ir bijuši. Piemēram, 2018. gadā Saeimas deputāti Ilmārs Latkovskis un Arvīds Platpers zaudēja piektdaļu no mēnešalgas. Savulaik šādu sodu saņēmis arī eksprezidents, toreizējais Saeimas deputāts Raimonds Vējonis, kā arī Uldis Augulis, Edmunds Sprūdžs, Jānis Urbanovičs, Aigars Štokenbergs.

Savukārt par komisiju vai apakškomisiju sēžu bastošanu no algas neko neatvelk. Tiesa, gadījumos, ja Saeimas komisijas loceklis bez svarīga iemesla izlaidis trīs sēdes pēc kārtas, komisijas priekšsēdētājs par to paziņo deputāta frakcijai vai politiskajam blokam. Ja arī pēc tam komisijas loceklis neierodas sēdēs, pēc komisijas priekšlikuma Saeima var viņu atsaukt un iecelt citu deputātu. Pagājušā gada februārī trīs sēžu secīgu kavējumu limitu sasniedza labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV), kurai nācās atvadīties no dalības šajā komisijā. Taču labklājības ministre joprojām piedalās Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas un šīs komisijas Nodokļu politikas apakškomisijas darbā. Šā gada četros mēnešos viņa bez attaisnojuma ir kavējusi četras komisijas sēdes.

Puse kavējumu ‒ neattaisnoti

Petraviča gan nav vienīgā, kas mēdz kavēt komisiju vai apakškomisiju sēdes. Bez attaisnojoša iemesla šā gada pirmo četru mēnešu laikā šīs sēdes vismaz vienu reizi ir kavējis 81 deputāts. Lielākajai daļai deputātu neattaisnoti ir kavētas tikai viena vai divas sēdes, tai pašā laikā daži deputāti bez attaisnota iemesla nav apmeklējuši vairāk nekā 10, 20 vai pat 30 sēdes.

Aptaujājot lielākos bastotājus, deputāti »Vakara Ziņām« taisnojās, ka bijuši slimi, piedalījušies citu komisiju vai apakškomisijas sēdēs vai veikuši citu svarīgu darbu.

Deputātu sēžu apmeklējums ir publiski pieejama informācija. Ikviens iedzīvotājs var apskatīties, cik daudzās sēdēs ir piedalījies gan Saeimas deputāta krēslā iesēdējies deputāts, gan jaunpienācējs. Saeimas komisiju un apakškomisiju apmeklējumos ir arī redzams, kāda iemesla dēļ deputāts nav piedalījies konkrētajā sēdē - vai viņš ir bijis atvaļinājumā, komandējumā, sasirdzis vai bijis aizņemts citā darbā.

Aplūkojot šā gada pirmo četru mēnešu deputātu sēžu apmeklējumu uzskaiti, redzams, ka no visiem kavējumiem tikai aptuveni pusei ir bijis attaisnots iemesls, piemēram, bezalgas atvaļinājums, slimība, komandējums, vai arī deputāts bija piedalījies kādā citā komisijas vai apakškomisijas sēdē, pildījis komisijas uzdevumu, frakcijas uzdevumu, frakcijas uzdevumā tiekoties ar vēlētājiem, piedalījies kādā pasākumā saskaņā ar Saeimas prezidija lēmumu, vai arī kavējumam bijis cits pamatots iemesls. Taču par 394 kavējumiem deputāti nebija varējuši uzrādīt nevienu attaisnojošu iemeslu.

Pilnu rakstu lasi jaunākajā "Vakara Ziņas" numurā!