VAKARA ZIŅAS. Amizanti likumi: domādams neizdomāsi

© Pixabay

Esam pieraduši irgoties par dīvainajiem likumiem citās valstīs, bet arī Latvijas Civillikumā joprojām pastāv tāds jēdziens kā pūrs, un tas attiecas tikai uz sievieti. Vieglprātīgi pūru solīt nav ieteicams, jo solījums būs jāpilda, bet, lai pūru drīkstētu pieprasīt, jāsaņem pūra solītāja piekrišana laulībām. Nepatiks sievastēvam topošais znots, pūru viņš gan piesolīs, bet precēt meitu neļaus.

Solīt sola, bet nedeva

Civillikuma 111. pantā rakstīts: «Pūrs, ko sievietei laulības gadījumam piešķīruši vecāki, radi vai citas personas, pieder sievai, kaut arī tas būtu nodots vīram.» Tālāk seko: «Lai solījums dot pūrā kustamo mantu vērtībā pāri par 700 eiro vai nekustamo mantu būtu saistošs, tas izteicams rakstiski. Pūra solījuma izpildīšanu var prasīt vai nu pati sieva, vai arī viņas labā vīrs, turklāt tiesība prasīt pūra izdošanu noilgst divu gadu laikā no laulības noslēgšanas vai pūra izdošanai noteiktās dienas. Pūru nevar prasīt, ja laulība noslēgta bez tās personas ziņas un piekrišanas, kas to solījusi.»

Bez rozā šortiem un kailām krūtīm

Austrālijā pastāv kāds amizants aizliegums ar likumisku spēku ‒

svētdienās uz ielas nedrīkst iziet rozā šortos. Policisti par šādu pārkāpumu sievietes un vīriešus tomēr nesoda, toties reālu soda naudu var nākties samaksāt, ja Austrālijas rietumos pirksiet, pārdosiet vai uzglabāsiet vairāk nekā 50 kilogramus kartupeļu.

Ja mēģināsiet saspiest alus skārdeni starp kailām krūtīm, būs jāmaksā naudas sods - 1000 Austrālijas dolāru jeb 619 eiro.

Ja gadīsies izbojāt kāzu ceremoniju, par to nāksies samaksāt jau 10 000 dolāru (6191 eiro).

Parlamentā nemirt!

Toties Lielbritānijā ir ar likumu aizliegts nomirt parlamenta ēkā. Aizliegums ir spēkā kopš 1313. gada. Šāds veto nāvītei noteikts tālab, lai nevajadzētu mirējus apbedīt uz valsts rēķina. Jo likums nosaka - kurš nomiris parlamenta telpās, tas tiek bērēts uz kroņa rēķina.

Tikai 75 centimetri

Vai varat iedomāties, ka Kanādā, kur sniegs nav viens no pasaules brīnumiem, vietām ir atļauts velt tikai 75 centimetrus augstus sniegavīrus? Augstākus ne.

Kanādas likumdevēji ir lieguši publicēt, izplatīt un pat glabāt krimināla sižeta komiksus. Grūti teikt, kāpēc tieši tādus un kā tiek kontrolēta lasāmviela kanādiešu mājās. Un, protams, cik soda kvīšu par šo baismo pārkāpumu ir izrakstīts...

Pilis, bučas, apavi...

Krētas galvaspilsēta Hēraklija pārsteidz ar aizliegumu būvēt smilšu pilis. Tās traucējot pludmaļu apmeklētājiem.

Venēcijā nedrīkst pat pacelt gliemežvākus, par to soda ar 25 līdz 250 eiro naudas sodu.

Kapri salā nedrīkst valkāt koka apavus, jo tie pārāk skaļi klaudz.

Itālijā, Eboli, tiksiet sodīti ar 500 eiro, ja skūpstīsieties mašīnā. Nē, skūpstīties nav liegts, tikai bučotāji nedrīkst tikt pieķerti - tieši tad soda nauda būs jāmaksā, kā likts. Bet labāk jau soda nauda nekā cietums. Par sabučošanos Dubaijā vai Indonēzijā būs jāsēž aiz restēm.

Tualetē ievērot klusumu!

Ja Šveicē noskalosiet ūdeni klozetpodā pēc pulksten 10 vakarā - drebiet! Īstenībā velns nav tik melns, kā to mālē. Ūdeni nolaist podā tiešām nav ieteicams, lai neradītu skaļu troksni (laikam dzīvokļu sienas ir plānas kā papīrs?), bet sodīt nesodīs.

Savukārt Singapūrā paredzēts 500 dolāru (aptuveni 443 eiro) liels sods par to, ja sabiedriskajā tualetē netiek nolaists ūdens.

Pliks pa kalniem nestaigās

Interesanti, kāpēc Šveices Alpos nedrīkst pastaigāties kails cilvēks? Likumīgs aizliegums ir spēkā kopš 2010. gada, bet sods par šādu izrādīšanos nav pārāk liels. Eiropas naudā tie būtu 96 ar pusi eiro.

Bet Amerikā...

... Konektikutas štatā ir aizliegts skriet atmuguriski pēc saulrieta, turēt zirgu vannā - Dienvidkarolīnā, bet doties kopā ar lauvu uz kinoteātri ‒ Merilendā.

Sagatavots pēc interneta materiāliem

Svarīgākais