Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Viendzimuma pāri par sevi runā atklātāk

© F64 Photo Agency

Homoseksuālu cilvēku skaits ir 8 – 10 procenti no populācijas. Vai zinājāt, ka 1992. gadā atjaunotās neatkarīgās Latvijas likumdošana dekriminalizēja homoseksuālās attiecības, precīzāk, Kriminālkodeksā tika atcelts sods par pederastiju, un šie grozījumi stājās spēkā 1992. gada 1. martā? Kā par brīnumu, tas neizraisīja diskusijas. Līdz tam sods par homoseksuālām attiecībām bija līdz pieciem gadiem cietumā.

Saskaņā ar rakstīto vietnē «pride.lv», jau 1951. gadā Grieķija dekriminalizēja homoseksualitāti, 1961. gadā Čehoslovākija un Ungārija dekriminalizēja «sodomiju», 1975. gadā ASV Kalifornijas štats, bet 1980. gadā Skotija legalizēja homoseksualitāti.

Kašers bildina draugu

Nesen multimākslinieks Kašers (Kaspars Blūms-Blūmanis) paziņoja par saderināšanos ar draugu Jāni Miņinu un publiskai apskatei ievietoja arī bildināšanas video. #TautaRunā ziņo, ka video redzams, kā Kašers bildina Jāni, un viņš piekrīt. Notikums nosvinēts tuvāko draugu lokā. Interese apskatīt bildināšanas video bijusi vismaz 20 000 cilvēku, ja vien kāds no viņiem to nav aplūkojis vairākas reizes.

Politiķi neslēpjas

Daļa sabiedrības izturas tolerantāk pret mākslinieku «savādībām», tajā skaitā homoseksualitāti, bet var teikt, ka Latvijā itin rāmi tika uzņemti divu politiķu paziņojumi.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs 2014. gada 1. novembrī savā tvitera kontā paziņoja, ka ir homoseksuāls. Viņš rakstīja, ka Latvijai ir jārada tiesisks regulējums visu veida partnerattiecībām un par tām viņš cīnīsies. Un pēc tam turpināja: «..zinu, ka tūliņ būs megahistērija, bet #Proudtobegay». Uzreiz pēc tam tika izteikti minējumi, kāpēc Rinkēvičs nācis klajā ar šādu vēstījumu tieši konkrētajā laikā, bet salīdzinoši ātri runas norima.

Rinkēvičs bija pirmais politiķis Latvijā, kurš publiski atzinis savu homoseksualitāti.

Arī Saeimas deputāte Marija Golubeva nav slēpusi, ka ir homoseksuāla un attiecībās ar savu partneri Diānu Ieleju - vairāk nekā 25 gadus.

Apprecas Vācijā

Šogad janvārī Roberts Putnis sociālajā tīklā «Instagram» ievietoja informāciju, ka Vācijā ir apprecējies ar Dmitriju Markovu. Laulība reģistrēta dzimtsarakstu nodaļā Minhenē, bet jau 2015. gadā amatpersonas deklarācijā Putnis norādīja, ka ir precējies ar vīrieti.

Vācijā viendzimuma laulības ir oficiāli atļautas kopš 2017. gada.

Pilnu rakstu lasi jaunākajā "Vakara Ziņas" numurā!