Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Cik maksā prezidenti?

© Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Autogrāfu mednieki slavenību popularitātes zenītā var prognozēt, cik maksās autogrāfs, un, skarbi un ciniski, bet mirušas zvaigznes paraksts maksā vairāk. Gluži kaimiņu Jankas autogrāfu neviens starptautiskajā tirgū nepiedāvā, bet nekad nevar zināt, kas potenciālajiem pircējiem patiks un būs nepieciešams. Izsoļu vietnē «eBay» pārdošanā izlikti arī Latvijas valsts prezidentu autogrāfi.

Pirms vairāk nekā 10 gadiem eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas parakstītā fotogrāfija tikusi pārdota par 107,1 dolāru (aptuveni 94 ar pusi eiro). Pārdevējs šo parakstu esot ieguvis Berlīnē, Vācijas Vēstures muzejā.

Par viņas pēcteča Valda Zatlera autogrāfu izsolē prasīti 45,55 dolāri (40 eiro). Tagad ir iespēja nopirkt pašreizējā Latvijas Valsts prezidenta Egila Levita oficiālo foto un parakstu par nepilniem 30 dolāriem jeb 26,50 eiro.

Ja uzskatāt, ka tā ir maza summa, tad ziniet, ka arī megalieluma zvaigznes dziedātājas, aktrises un producentes Madonnas autogrāfs maksā 1200 dolāru. Nu nav dārgs prieks, ja to samēro ar viņas slavu un sasniegumiem.

Arī pirms dažiem gadiem mirušā leģendārā boksera Muhameda Ali autogrāfs maksā nepilnus 1500 dolārus (1325 eiro). Viņš dzīves laikā esot sniedzis daudz autogrāfu, tāpēc boksera paraksts nav pārāk vērtīgs. Jo retāk sastopams paraksts, jo dārgāk par to samaksās pircējs.

Toties traģiski bojāgājušās princeses Diānas autogrāfs kļūst jo vērtīgāks, jo ilgāks laiks pagājis kopš liktenīgās autokatastrofas 1997. gada 31. augustā. Salīdzinoši nesen Diānas paraksts bija piecas reizes vērtīgāks par viņas vīramātes karalienes Elizabetes II autogrāfu. Diānas autogrāfa cena var sasniegt 12 000 dolāru (10 600 eiro).

Beisbolists Džo Dimadžo un aktrise, seksdīva Merilina Monro bija precējušies deviņus mēnešus un pēc šķiršanās saglabāja draudzīgas attiecības. Pārīša parakstīto beisbola bumbiņu 2006. gadā notirgoja par 191 200 dolāriem (aptuveni 169 000 eiro). Cenu noteica fakts, ka tas ir vienīgais pagaidām zināmais priekšmets, ko parakstījušas abas zvaigžņotās personas.

Starp citu, Kembridžas hercoga prinča Viljama paraksts maksā līdz 4000 dolāriem. Interesanti, ka viņa brālim princim Harijam palīdzēja laulības ar amerikāņu aktrisi Meganu Mārklu, jo tieši pēc tam sākuši rosīties Harija autogrāfu mednieki. Toties britu karaliskajiem troņmantniekiem tik un tā nav pa spēkam konkurēt ar saviem tautiešiem ‒ leģendāro grupu «Bītli». Liverpūles četrinieka parakstītās mantas maksā apmēram 10 reižu dārgāk nekā Viljama autogrāfs.

Bet dižā izgudrotāja Alberta Einšteina visslavenākā fotogrāfija, kurā viņš rāda mēli, ir dārga jo dārga. Pirms aptuveni 10 gadiem tā izsolē tika pārdota par 74 324 dolāriem (65 657 eiro).

Tomēr par izcilāko autoru dēvētā britu dzejnieka un dramaturga Viljama Šekspīra autogrāfs tiek uzskatīts par vienu no dārgākajiem pasaulē. Cenu uzsit noslēpumainā aura, mistiskās versijas, kas tiek radītas ap šo cilvēku. Saglabājušos Šekspīra parakstu ir ļoti maz, tāpēc katrs no tām maksā 4,66 miljonus dolāru (nedaudz vairāk par 4 miljoniem eiro). Un tā ir minimālā cena.