Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Tikmēr parlamentā... jeb kā runā Saeimas deputāti

© Oksana Džadana/F64 Photo Agency

Parlamentā ievēlētās 100 gudrās galvas ir cilvēki ar miesu un asinīm un veiklu vai mazāk veiklu valodiņu. Vai viņi vienmēr runā tikai par lietu? Nē, protams! Mēs jums pastāstīsim, par ko parlamentārieši runā no tribīnes!

Linda Liepiņa (pie frakcijām nepiederoša deputāte):

«[..] Un man gribētos, ņemot vērā, ka Artuss Kaimiņš šobrīd ir veiksmīgākais Latvijas uzņēmējs Saeimā, jo iepriekšējā gada deklarācija rāda, ka dividendēs Artuss Kaimiņš ir izņēmis 15 ar pusi tūkstošus eiro... Tagad, šajā krīzes laikā, es būtu ļoti priecīga, ja Artuss Kaimiņš, veiksmīgākais uzņēmējs Saeimā, padalītos ar mazo un vidējo sektoru - pastāstītu, kā būt tik veiksmīgam... un arī to, kā šobrīd Artuss Kaimiņš menedžē, teiksim, to... nu, pats jau viņš nevar to menedžēt, bet... kā šis uzņēmums vēl joprojām var būt tik veiksmīgs - peļņu un dividendes nesošs.

Tā ka - visu cieņu, Artus, par tavu uzņēmējdarbību! Nu, attieksmi gan tu varētu pamainīt un bišķi atgriezties pie tās retorikas un sapratnes, kas bija pirms vēlēšanām.»

Didzis Šmits (pie frakcijām nepiederošs deputāts):

«Ziņa ir ļoti vienkārša: nenodarbojieties ar uzņēmējdarbību nekādā gadījumā, jo, ja, teiksim, atnāks vīruss vai kāda komēta lidos garām Zemei, tad tie, kas būs pie varas, jūs uzmetīs!»

Jūlija Stepaņenko (pie frakcijām nepiederoša deputāte):

«Kolēģi! Pretī vējam droši vien Kaimiņa kungam nav jāskrien, tāpēc ka atšķirībā no uzņēmējiem, ja tā ir tiešām taisnība... tā varētu būt taisnība, ka pat ar 13 tūkstošu eiro lielu nodokļu parādu Kaimiņa kungs tāpat dzīvo, cepuri kuldams. Un, ja viņam būtu jāpiesakās šim dīkstāves pabalstam, tad jau... gan jau neatteiktu. Un tieši tāpat ir ar slimības lapu... Droši vien Kaimiņa kungs var arī neņemt slimības lapu - vienkārši tāpēc, ka tas samazinās par nelielu summu viņa, deputāta, atalgojumu. Un koalīcija to visu pieļauj. Koalīcija to visu pieļauj, jo Kaimiņa kungam ir «zelta akcija»! Un es tiešām nezinu, vai koalīcija to piecietīs ilgi, vai vienkārši jūs, visi pārējie, esat tieši tādi paši. Bet Kaimiņa kungs tiešām šobrīd var dzīvot varen jauki un spļaut virsū visam tam, par ko viņš bija cīnījies 12. Saeimā. Bet...»

Aldis Gobzems (pie frakcijām nepiederošs deputāts):

«Es atceros vienu mikrouzņēmumu nodokļa maksātāju - aktieri... Tas bija pirms iepriekšējām Saeimas vēlēšanām: viņš nāca pie manis un lūdzās, ka viņam vajag pāris tūkstošu eiro, jo viņš grib vecu mersedesu nopirkt. Un tad mēs gājām uz tirdzniecības centru «Domina», un tad tur tas darījums notika. Viņam kā mikrouzņēmumu nodokļa maksātājam bija grūti laiki. Tad viņš kļuva par deputātu, nonāca galu galā ar «zelta balsi» koalīcijā un kļuva par veiksmīgu uzņēmēju - ar dividendēm 15 tūkstošu eiro vērtībā. Tikai nav saprotams: kas ir tā uzņēmējdarbības forma? Un ko es varu atbildēt, Kaimiņa kungs? Lēti tu pārdevies! Lēti gan!»

Regīna Ločmele-Luņova («Saskaņa»):

«Es piedāvāju tomēr valdībai sākt ar sevi un, piemēram, sodīt premjeru Kariņu par to, ka 26. ... piedošanu, 23. aprīlī paziņoja visai Latvijai par to, ka, lūk, visiem tiem, kuriem iepriekš tika atteikts dīkstāves pabalsts, tiks samaksāti 180 eiro. Tobrīd premjers maldināja sabiedrību. Varbūt viņu arī kāds maldinājis, jo pēc tam tika pieņemti Ministru kabineta noteikumi, kuri liedza šo iespēju pašnodarbinātajiem, nemaz nerunājot par patentmaksas maksātājiem, par kuriem atkal neviens neko negrib dzirdēt. [..]»

Nikolajs Kabanovs («Saskaņa»):

«Cienījamie kolēģi! Viens stāsts no dzīves.

Manai mammai ir 75 gadi, un līdz šim viņa brauca ar velosipēdu, bet... Diemžēl divu nedēļu laikā viņai nozagti divi divriteņi! Jā! Un tagad viņa ir spiesta braukt... bija spiesta braukt ar sabiedrisko transportu. Tāpēc, ka viņa jau sasniegusi zināmu vecumu, viņai bija brīvbiļete.

Bet tagad viņa brauc, piemēram, uz kapsētu, tā teikt, par zaķi. Tā ka viņa diemžēl neievēro likumu... Divas trīs pieturas viņa šķērso ar brīvbiļeti...

Protams, es viņu brīdināju: «Tev var būt sadursme ar Rīgas cerberiem - kontrolieriem -, un tas var slikti beigties tavam garastāvoklim... un tā tālāk.» Bet... Nu, cilvēki ir ļoti nopietni noskaņoti... un, kā seniori raksta soctīklos, viņi principiāli nepērk biļetes un brauc par zaķi.

Šķiet, ka Rīgas pagaidu administrācija tā kā iegūst savu vietu vēsturē: viņi cenšas sasniegt tādu popularitāti tautā, lai atvieglotu «Saskaņai» un tās sabiedrotajiem iespēju atkal uzvarēt Rīgas pašvaldības vēlēšanās. Viņi dara visu ko, lai apriebtos cilvēkiem; lai tādu sajūtu starp rīdziniekiem sagatavotu, ka mēs dzīvojam okupētā pilsētā - pilsētā, kur ieradušies citplanētieši un savu kārtību šeit īsteno. [..]»

Armands Krauze (ZZS):

«[..] Es redzu, ka neviens arī no jums nebrauc sabiedriskajā transportā... Es jums to ieteiktu. Es katru dienu gan nebraucu, bet... Es tomēr braucu sabiedriskajā transportā. [..]

Jūs iekāpiet un pabrauciet paši! Es jau saprotu, ka viegli ir atbraukt uz Saeimu tajā mašīnā, tagad Rīgā ielas ir tukšas... Bet varbūt tiešām vajag pabraukt ar sabiedrisko transportu, ar tramvaju kaut vai! Pārbrauciet pāri Daugavai un paskatieties, kā ir pulksten astoņos no rīta, kā ir pusdeviņos un kā ir pulksten 12.00!

Nu atjēdzieties, cienījamie deputāti, iekāpiet sabiedriskajā transportā!»

Ivans Klementjevs («Saskaņa»):

«[..] Deputāts Butāns aicina valkāt maskas, būdams bez maskas.

Deputāts Valainis aicina nenēsāt maskas, nēsādams masku.

Tā ka varbūt vienkārši paskatīsimies, ko mēs katrs darām, un paliks jau labāk! [..]»

Nikolajs Kabanovs («Saskaņa»):

«Cienījamie kolēģi! Šovakar es pastaigāju mazliet pa Vecrīgu, un ir tāda sajūta, ka esam miruši. Mirusi pilsēta. Nekas faktiski nestrādā, slēgtas gan pieczvaigžņu viesnīcas, gan hosteļi; trīs lielveikali, kuri kādreiz strādāja Vecrīgā, ir ciet. Restorāni nestrādā. Tagad atklāti no jauna lidojumi uz Rīgu. Mūsu aviokompānija piedāvā tūristiem atgriezties mūsu pilsētā. Bet ar ko... ar ko rēķināsies tūristi? Ar slēgtu restorānu un viesnīcu?

Cienījamie klātesošie! Gribu jums atgādināt, ka, piemēram, Vīnē vietējā vara katram iedzīvotājam uzdāvināja vaučeru par 25 eiro, lai viņi palutinātu sevi vietējā restorānā ar austriešu ēdieniem. Izdarīsim kaut ko līdzīgu un pazemināsim PVN līdz 5 procentiem. [..]»

Avots: 13. Saeimas sēžu stenogrammas: pavasara sesijas 10. (ārkārtas) sēde, pavasara sesijas 12. (ārkārtas) sēde, pavasara sesijas 15. (ārkārtas) sēde.