Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Saksofoniste Ilze Lejiņa: Par viesošanos Latvijā šovasar ir jāaizmirst!

© Ilzes Lejiņas personiskais arhīvs

Latviešu saksofoniste Ilze Lejiņa ar dzīvesbiedru franču komponistu, mūziķi un dziedātāju Fredu Ormēnu un meitām Maiju, Ievu un Kristu dzīvo Volmeranžas ciemā, kas ir Francijas ziemeļaustrumos – pie Luksemburgas, Beļģijas un Vācijas robežas. Dzīvesbiedru duets «Viņš un Viņa» bieži sniedza koncertus arī Latvijā, bet nu uz vairākiem mēnešiem par viesošanos Latvijā ir jāaizmirst. Taču ģimene ir pozitīvi noskaņota, priecājas par Francijas pavasari, ziedošajiem ceriņiem un šo izolācijas laiku izmanto lietderīgi, lai būtu kopā, muzicētu, nodarbotos ar meitām, kā arī īstenotu savas radošās ieceres.

Sarunā ar «Vakara Ziņām« Ilze Lejiņa atklāj, ka ļoti novērtē šo laiku, kas dots, lai visa ģimene varētu būt kopā un abi ar dzīvesbiedru varētu beidzot īstenot tās ieceres, kas nemitīgi tika atliktas uz vēlāku laiku.

Volmeranžas ciematiņā Ilze, Freds un abu trīs meitas dzīvo privātmājā. Ja ir nepieciešamība pēc svaiga gaisa, tad var iziet mājas pagalmā un izkustēties. Protams, viņu ikdiena ir krasi mainījusies, bet visas izmaiņas Ilze raksturo kā pozitīvas. Piemēram, ģimene sākusi doties pastaigās, kas iepriekš, ikdienas darba dunas dēļ nebija iespējams. «Lai arī šeit dzīvoju jau aptuveni 14 gadus, līdz šim nebiju izstaigājusies pa vietējo mežu un pakalniem. Mani ļoti pārsteidza redzētais. Pastaigas laikā meža vidū atklājām 200 gadus vecu karjeru, no kura cilvēki ņēma lielos akmeņus māju būvniecībai. Tagad šī vieta apaugusi ar kokiem. Diezgan mistiski,» redzēto atklāj Ilze. Viņa arī pastāsta, ka abām vecākajām meitām šobrīd skolā ir divu nedēļu brīvlaiks. Savukārt mūzikas skolā abas māsas ļoti aktīvi mācās un apgūst solfedžo zinības tieši no vecākiem. Ilze priecājas, ka viņas jau būs apsteigušas savus skolas biedrus un zināšanas mūzikā noderēs vēl ilgam laikam.

Ģimene ļoti strikti ievēro izolāciju, jo, kā zināms, Francijā ļoti strauji bija izplatījies koronavīruss. Un valdība pieņēma striktus noteikumus. «Mēs nedzīvojam pilsētā un tāpēc tik ļoti neizjūtam visus šos notikumus. Šķiet, ka dzīvojam tādā kā burbulī, kurā esam pasargāti, un liekas, ka laiks ir apstājies.

Mūsu ģimeni šis jaunais koronavīruss ir skāris attālināti, jo Elzasā dzīvojošais Freda māsīcas vīratēvs, kuram bija 75 gadi, aizgāja mūžībā ar koronavīrusu. Tieši Elzasā arī bija vislielākais šī vīrusa uzliesmojums. Protams, skatāmies ziņas un sekojam līdzi, ar kādiem vēstījumiem nāk klajā Francijas prezidents Emanuels Makrons. Vietā, kur mēs dzīvojam, ir atvērti tikai pārtikas veikali. Uz veikalu dodos reizi nedēļā, lai sagādātu ģimenei pārtiku. Mani neuztrauc konkrēti šis ierobežojums, jo esmu vienmēr gatavojusi savai ģimenei maltītes. Un, reizi nedēļā aizbraucot uz veikalu, iegādājos visu nepieciešamo. Daudzus produktus var sasaldēt, piemēram, maizi, dāzeņus,» nosaka Ilze. No veikala pārtiku reizēm viņa atved arī dzīvesbiedra Freda vecākiem, kas dzīvo turpat kaimiņos, pretējā ielas pusē. Ilze pastāsta, ka pie vecākiem šajā laikā neciemojas, vien aizvadītajās brīvdienās satikušies visi uz ielas un, ievērojot divu metru distanci, iemalkojuši aperitīvu.

Ilze un Freds ar meitām šajā izolācijas laikā nākuši klajā ar kādu muzikālu jaunumu. Proti, piektdienu vakaros muzicējot tiešsaistē ‒ «Facebook LIVE». Savukārt interneta platformā «YouTube», ievadot atslēgvārdus «Viņš un Viņa», var noskatīties visus ģimenes piektdienu koncertus. Šajā muzicēšanā aktīvi iesaistās arī pāra meitas - Ieva (8 gadi) spēlē vijoli, bet Maija (10 gadi) klavieres. Muzikālajos priekšnesumos piedalās arī ģimenes jaunākā meitiņa Krista (3 gadi). Ilze atklāj, ka šis laiks, kad koncertēšana vēl arī nākamos mēnešus būs stipri ierobežota, viņa ar dzīvesbiedru vēlas arvien vairāk darboties interneta platformā. Ilze uzteic vairākus Latvijas mūziķus, kas arī organizē koncertus «Facebook» un «YouTube» platformās, un klausītājiem par attiecīgiem ziedojumiem ir iespēja pasūtīt dziesmu. Noteikti nākotnē šī lieta vēl vairāk attīstīsies. Situācija šobrīd ir grūta visiem mūziķiem. Jābūt radošiem un pacietīgiem. Jāsaglabā pozitīvisms un jāklausās laba mūzika,» tā Ilze.

Šajā laikā, kad robežas slēgtas un ģimene apsver, ka šovasar brauciens uz Latviju un koncerti ir jāatceļ, Ilze un Freds ķersies klāt pie sava otrā ierakstu albuma izveides, kurā apvienos folkloru ar elektroniku. «Šo ieceri jau vēlējāmies sen īstenot, bet visu laiku nepietika laika. Tagad beidzot laiks mums ir un varam radīt. Freds ir parūpējies, lai mājās ir sava ierakstu studija, kur taps arī jaunie skaņdarbi, tālāk jau sūtīsim tos apstrādāt uz Rīgu, un pašu albumu, iespējams, tāpat kā pirmo, sūtīsim uz ražošanu Lietuvā,» cerību pilna ir Ilze.

«Novēlu »Vakara Ziņu« lasītājiem izbaudīt karantīnas laiku, izdarīt, ko sen jau vēlējāmies. Un vēl, tas ir interesanti ‒ debesis ir zilākas, gaiss svaigāks, garšas un smaržas ir izteiktākas. Es ceru, ka planēta atlabs un ka cilvēks patērēs mazāk,» savu uzmundrinošo novēlējumu atklāj Ilze Lejiņa.