Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Mārtiņš Pļaviņš: Ēģiptē dienas paskrien ātri!

Mārtiņš un Liene Pļaviņi šā gada 2. maijā atzīmēs laulības 11. gadadienu. © Mārtiņa Pļaviņa personiskais arhīvs

Populārais pludmales volejbolists Mārtiņš Pļaviņš par iestrēgšanu Ēģiptes kūrortpilsētā Hurgadā nebūt nav pikts. Viņš izmanto šo laiku lietderīgi, pavadot to kopā ar ģimeni – sievu Lieni un trim meitām Keitu, Evu un Elīzu, kā arī centīgi trenējoties un kaļot nākotnes plānus.

Kā šobrīd jūtaties, kad visā pasaulē ir šī ārkārtējā situācija koronavīrusa izplatības dēļ, vai tas krasi mainījis jūsu dzīvi?

Mūsu plānā šajā laikā bija treniņnometne Ēģiptē - līdz ar to viss ir pēc plāna! Ēģipte ir ideāla vieta, lai trenētos - dzīvoju ar ģimeni slēgtā teritorijā, kur atrodas viss sadzīvei un treniņiem nepieciešamais. Arī bērniem šeit ir ļoti labi apstākļi, jo meitas var daudz laika pavadīt svaigā gaisā un peldēties.

Kad atlidojāt uz Hurgadu?

Uz Ēģipti atlidojām 16. martā. Ilgi domājām, ko darīt, bet beigās nolēmām, ka tomēr jālido, jo Edgars [pludmales volejbolists Edgars Točs, ar kuru Mārtiņš spēlē tandēmā] un treneris jau bija šeit, un vēl nebija paziņots, ka olimpiskās spēles pārcels uz 2021. gadu. Arī apdrošinātāji nesegtu zaudējumus, kas rastos, ja mēs paliktu Latvijā.

Kā lidojāt uz Hurgadu, vai ar tiešo reisu no Rīgas vai ar pārsēšanos?

Mūsu lidojums bija Rīga - Stambula - Hurgada. Atpakaļ, nezinu, kā lidosim...

Esat šeit kopā ar sieviņu un meitām?

Laikam tā sanāk, ka jau trešo gadu ņemu līdzi ģimeni uz pēdējo sezonas treniņnometnes mēnesi, lai pagarinātu bērniem vasaru un varētu izrauties no ikdienas. Un tas, ka šajā ārkārtas situācijas laikā mēs varam būt kopā, ir ļoti svarīgi.

Kas no ģimenes ir palicis Latvijā, un vai ar tuviniekiem sazināties?

Sievas mamma ir palikusi Latvijā, bet mana mamma un māsa dzīvo Anglijā. Mēs arī regulāri kontaktējamies ar draugiem Latvijā. Komunikācija nav īpaša problēma mūsdienās...

Kur dzīvojat Hurgadā? Vai tajā pašā piejūras dzīvokļu kompleksā, kur dzīvo jūsu kolēģis Aleksandrs Samoilovs, kad šeit trenējas?

Jā, mēs dzīvojam tajā pašā teritorijā, bet laikam jāpiemin, ka to visu aizsāka treneris Genādijs Samoilovs.

Vai esat iegādājies šeit dzīvokli?

Nē!

Es saprotu, ka ārpus dzīvojamā kompleksa nekur neejat, bet kā tad ar produktu piegādi? Kas apmeklē tirgu, veikalu un iegādājas pārtiku?

Laiks Ēģiptē tiek pakārtots treniņiem - noteikti ir rīta rosme, treniņš smiltīs un fiziskais treniņš. Ja būtu skaidrība par sezonu, tad noteikti būtu arī otrs treniņš smiltīs.

Brīvdienās es aizeju uz veikalu un iegādājos visu nepieciešamo - galvenokārt tie ir augļi un gaļa.

Un kas gatavo ēdienu?

Mūsu ģimenē gatavo Liene. Aktīvo treniņu laikā man ir jāievēro sava ēdienkarte, kas ir ļoti viegli pagatavojama. Ļoti daudz pārtikas atvedu līdzi no Latvijas, kur var nopirkt daudzas ēdamlietas ar labāku uzturvērtību, kas ir ļoti svarīgi, lai progresētu treniņos. Manai sievai patīk gatavot, tāpēc man pie plīts nav ko darīt. Viņa ir daudz radošāka virtuvē, kas arī meitām patīk.

Kādas ēdamlietas tad vedāt sev līdzi no Latvijas? Tas nozīmē, ka pārtika jums bija kā papildu bagāža?

Tā kā mēs Ēģiptē uzturamies pietiekami ilgi, tad apmēram puse no manas bagāžas bija pārtika - makaroni un auzu pārslas ar paaugstinātu uzturvērtību. Tas ir ļoti svarīgi, jo starp treniņiem bieži ir maz laika un, lai nav jānotiesā lielas porcijas, ikdienā uzturā lietoju makaronus un auzu pārslas.

Visā pasaulē šobrīd ir dīkstāves laiks, daudzi zaudē darbu un iztikas līdzekļus. Vai šī krīze arī jūs ietekmē? Varbūt tādējādi zaudējat kādu kontraktu, reklāmas sadarbību?

Protams, pauze sportā mūs ietekmē negatīvi, jo atbalsts katram nākamajam gadam ir atkarīgs no iepriekšējā gadā sasniegtajiem rezultātiem. Un izskatās, ka šogad sacensību nebūs... Bet labā ziņa ir tā, ka Latvijas Olimpiskā vienība (LOV) informējusi, ka viņu atbalsts nemainīsies arī 2021. gadā, jo Latvijā mūsu sporta veidā LOV atbalsts ir ļoti svarīgs.

Šai pludmales volejbola sezonai punktu ir pielicis koronavīruss, bet treniņi tāpat ir jāturpina, un kādi ir jūsu plāni? Vai arī ir neziņa par nākotni?

Jā, situācija nav patīkama, bet mūsu karjera nebeidzas 2020. gadā. Doma ir cīnīties arī par ceļazīmi uz 2024. gada olimpiskajām spēlēm. Tā ka jāturpina trenēties ar domu par nākotni...

Vai jūtat, ka pēc šīs krīzes, kas pārņēmusi visu pasauli, kaut kas mainīsies - cilvēki, viņu dzīves vērtības, paradumi?

Es domāju, pats trakākais, ka pret šo vīrusu pagaidām nav vakcīnas. Kamēr vakcīna nebūs visiem pieejama, cilvēki, iespējams, vairāk sportos un veselīgāk dzīvos, bet, līdzko parādīsies vakcīna, tā viss atgriezīsies vecajās sliedēs. Bet es ļoti ceru, ka kļūdos, jo katrs mēs varam lielā mērā ietekmēt savas veselības kvalitāti, un tas manā skatījumā ir kā ieguldījums nākotnē.

Jums ir bail saslimt ar koronavīrusu? Kaut kā īpaši sevi un ģimeni sargājat šajā laikā?

Neviens negrib saslimt. Un šeit nav runas tieši par koronavīrusu. Pats sliktākais vecākiem, ja saslimst bērni. Grūti izskaidrot, bet domāju, ka tie, kas ir vecāki, mani sapratīs. Un, lai no tā izvairītos, mūsu bērni praktiski neiet ārā no dzīvojamā kompleksa teritorijas, bet tajā pašā laikā daudz dzīvojas svaigā gaisā un ēd augļus.

Kā meitiņas pārdzīvo šo laiku un ar ko nodarbojas? Vecākā meita Keita iet skolā - 3. klasē, vai viņai mācības notiek tiešsaistē?

Ēģiptē dienas paskrien ātri, tāpēc es nedomāju, ka meitenes «pārcieš» šo laiku, jo šo braucienu viņas gaidīja aptuveni sešus mēnešus.

Keitai ir vissaspringtākais grafiks no bērniem, jo viņa daudz laika pavada, mācoties attālināti. Pa dienu meitenes peld, vakaros spēlē futbolu vai pludmales volejbolu.

Vai jums ar sievu šogad nav zīmīgs kāzu jubilejas datums?

Nu mums jau katru gadu ir zīmīgi datumi! 2. maijā būs 11. kāzu gadadiena, bet nekāda svinēšana laikam ārkārtas situācijas laikā neizdosies. Galvenais, ka būsim kopā šajā datumā, jo citus gadus šajā laikā esmu sacensībās.

Piepulcējos jūsu sievas sekotājiem «Instagramā», un mani ļoti iedvesmoja vienas bildes paraksts par katras sievietes princi. Viņa tos vārdus noteikti ir veltījusi jums. Kā izdodas saglabāt attiecības vairāku gadu garumā un izveidot stabilu ģimeni?

Nebūs viegli atbildēt uz šo jautājumu, jo neesmu iedziļinājies un salīdzinājis mūs ar citiem. Varbūt arī tāpēc mums viss ir kārtībā, jo tā ir prasme novērtēt to, kas ir dots, un nesalīdzināt sevi ar citiem. Kad biju jauns, teicu, ka man ir paveicies, jo nav jāizvēlas starp sportu un ģimeni, bet tagad droši varu teikt, ka tur pat nav ko izvēlēties. Ģimene ir mana prioritāte šajā dzīvē!

Kādas jums ar sieviņu ir kopīgās vērtības?

Man ar sieviņu sakrīt domas praktiski visos jautājumos, un bieži vien ir tā, ka mēs vienu un to pašu pasakām skaļi vienā laikā. Bet tā pati galvenā vērtība ir ģimene.

Sieviņa šajā pašā «Instagram» ierakstā par princi min kopīgu virzīšanos, lai sasniegtu iecerētos plānus? Kāds tad ir nākamais plāns, ko abi vēlaties īstenot?

Par konkrētiem plāniem runāt negribētu. No sākuma ir jāsasniedz mērķis un tad var par to runāt.

Kā jūs atbalstāt un saudzējat viens otru?

Man liekas, ka pats galvenais ir rēķināties ar otru cilvēku jebkurā dzīves situācijā un nepieņemt sasteigtus lēmums vienatnē.