Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Idejas, kā mājās lietderīgi pavadīt laiku

© Publicitātes foto

»Vakara Ziņas« apkopoja dažāda satura aktuālu informāciju, kas var jums noderēt un iedvesmot šajā laikā, kamēr valstī un visā pasaulē ir ārkārtas situācija un jāsaudzē gan sava, gan apkārtējo veselība. Ir tik daudz dažādu iespēju, kā sevi pilnveidot un mainīt paradumus.

Noklausies pirmo cilvēcības tiešsaistes konferenci

24. aprīlī interneta vietnē www.palieccilveks.lv norisināsies cilvēcības konference, kurai dots nosaukums «Paliec mājās - paliec cilvēks!», kurā uzstāsies vairāk nekā 20 dažādu nozaru pārstāji un viedokļu līderi, kas vienotā noskaņā sniegs informatīvu, izglītojošu un nenoliedzami arī izklaidējošu programmu.

Konferencē uzstāsies Dailes teātra direktors un uzņēmējs Juris Žagars, Latvijas Hokeja federācijas (LHF) ģenerāldirektors Viesturs Koziols,, psiholoģijas un personības izaugsmes eksperti Laura Dennler, Ronalds Cinks, Kristīne Balode un Arstarulsmirus, sporta nozares pārstāvji Zanda Zariņa Rešetina, Kristaps Janičenoks un Gatis Jahovičs, aktieri un mūziķi Gundars Āboliņš, Anta Aizupe, Vestards Šimkus, Jānis Krivēns aka Krivenchy, kā arī ētera personības Renārs Zeltiņš, Baiba Sipeniece, Pauls Timrots un citi.

Viens no «Paliec mājās - paliec cilvēks» idejas autoriem Viesturs Koziols komentē gaidāmās konferences saturu: «Mūsu pamatideja ir vienkopus sapulcēt sabiedrības viedokļu līderus, kurš katrs sniegtu savu subjektīvo redzējumu par to, kā izdzīvot šībrīža pārbaudījumu un izaicinājumu, ko piespēlējusi mūsu visu dzīve! Nevienam jau nav noslēpums, ka šobrīd informācijas telpa ir piesātināta ar augsta stresa līmeņa informāciju - dažāda rakstura aktualitātēm, statistikām, prognozēm, kuras pārsvarā ir bezcerību un nolemtību veicinošas.

Konferences pamatuzdevums ir mūsu lektora Aratarulsmirus vārdiem teiktais «Iemācīties mācīties!», neieslīgt apātiskā nolemtībā, bet spēt paņemt no šī brīža pasaules dzīves sniegtās iespējas - iemācīties, izaugt un kļūt garā stiprākiem!»

Konferencē paralēli izglītojošajai un motivējošajai programmas daļai paredzēta arī dažādu mākslinieku uzstāšanās, kā arī sporta nodarbības, bērnu fizioterapijas un līderisma paraugstundas, ēdienu gatavošanas pauzes.

Konferences translāciju varēs vērot datoros, viedtālruņos un «smart TV».

«Paliec mājās - paliec cilvēks» norisināsies 24. aprīlī no pulksten 10.00 līdz 18.00 interneta vietnē palieccilveks.lv. Iegādājoties biļeti, īpašnieks saņems saiti ar pieejas kodu konferences platformai. Biļetes pārdošanā interneta vietnēs palieccilveks.lv un aula.lv. Iepriekšpārdošanas cena 15 eiro.

Izkrāso elektronisku krāsojamo grāmatu

«Izkrāso! «Arterritory» par labāku pasauli» ir elektroniska krāsojamā grāmata, kas tapusi kā krīzes laika solidaritātes projekts un kurā iekļauti vairāk nekā 70 pazīstamu un jaunu mākslinieku, kā arī citu radošo industriju pārstāvju radīti melnbalti zīmējumi, ko var izkrāsot gan izdruku formātā, gan digitāli.

Šis projekts tapis kā mākslas un kultūras interneta portāla «Arterritory.com» un mākslas žurnālistes Paulas Lūses kopīga iniciatīva vēlmē saliedēt un mobilizēt sabiedrību - aicinot domāt par pasauli, kādu mēs to vēlētos redzēt pēc krīzes.

Zīmējumus var krāsot gan lieli, gan mazi, turklāt gan ar roku, gan arī digitāli - datora ekrānā. Tiem var piezīmēt klāt un iedvesmojoties radīt savus zīmējumus, tādējādi turpinot šo radošās mandalas ideju un vizualizējot sapni par labāku pasauli. Mājās, vizuālās mākslas stundās vai jebkur citur.

«Jums ne tikai ir unikāla iespēja vienkopus apskatīt tik daudzu mākslinieku darbus, bet aizkustinoši ir apzināties to, ka tie radīti tieši mums - kā iedrošinošs aicinājums izkrāsot viņu vīziju par labāku pasauli,» komentē projekta kuratore Paula Lūse.

Krāsojamā grāmata bez maksas ir pieejama un lejupielādējama mākslas un kultūras portāla «Arterritory.com» apakšsadaļā «Projekti».

Izdevumā apkopti visdažādāko mākslas žanru un radošo jomu pārstāvju darbi. Zīmējuši fotogrāfi, gleznotāji, grafiķi, modes mākslinieki, ilustratori, starpdisciplināri mākslinieki, dizaineri, keramiķi, tekstilmākslinieki, arhitekti, scenogrāfi, režisori un studenti. Viņu vidū ir arī Latvijas kultūras ainā pazīstamas personības - Ieva Jurjāne, Ieva Maurīte, Artūrs Analts, Ģirts Muižnieks, Bruno Birmanis, Kaspars Groševs, Elīna Brasliņa, Elita Patmalniece, Laima Eglīte, Paulis Liepa, Vineta Kaulača, Ritums Ivanovs, Mareunrol's.

Markus Riva pavasari atzīmē ar jaunu dziesmu

Lai arī šogad pavasaris iesācies citādi nekā ierasts, tas ir klāt, un mūziķis Markus Riva jau tradicionāli to atzīmē ar jaunumiem savā daiļradē.

Visos mūzikas straumēšanas servisos - Spotify: https://ej.uz/vienmerspotify, Youtube: https://ej.uz/vienmerYT un Apple music: https://ej.uz/vienmerapple - nu jau pieejama jaunā Markus dziesma «Vienmēr», kas iezīmē arī vēl nebijušu muzikālo sadarbību.

«Pavasaris ir mans mīļākais gadalaiks - es vienmēr šajā laikā sajūtu milzīgu enerģijas pieplūdumu, kas ļauj radīt daudz jauna. Šis gads nav izņēmums, tieši otrādi, laika radošajai darbībai ir vēl vairāk, tāpēc ir tapusi pavasarīga un pacilājoša dziesma latviešu valodā. Es ceru, ka tā šajā trauksmainajā laikā dos pozitīvas sajūtas visiem,» saka Markus.

Dziesma «Vienmēr» radīta kopā ar Robertu Pētersonu, kurš arī ir dziesmas autors un sadarbības iniciators. Kopīgs darbs studijā norisinājās vēl pirms ārkārtējā stāvokļa izsludināšanas valstī, abi mūziķi ātri atrada kopīgu valodu un ir tiešām gandarīti par paveikto.

Šobrīd Markus, tāpat kā citi viņa kolēģi, meklē arvien jaunus veidus, kā sociālās distancēšanās laikā būt līdzās savam klausītājam - gan ar virtuālām sarunām un atbalstu pašizolācijā esošajiem, gan ar tiešsaistes koncertiem un muzikāliem pārsteigumiem latviešu un krievu valodā, gan ar īpašām mūzikas straumēšanas pleilistēm.

Nupat iznākusi arī jaunā Markus Rivas apģērbu kolekcija, kas radīta, iedvesmojoties no autosacīkstēm, un veltīta Markus vectēvam, kurš savu dzīvi bija saistījis ar šo sporta veidu - tā pieejama tiešsaistes veikalā luckyonestore.com.

Martinsons publicē elektronisko grāmatu par sarežģītām attiecībām

Laikā, kad dzīves ritējums notiek lēnāk nekā ierasts, filmu režisors un vairāku grāmatu autors Māris Martinsons sāk publicēt savu pirmo elektronisko grāmatu «Klusa nakts», atklājot sarežģītas cilvēku attiecības to ierobežojošā laika posmā - Ziemassvētkos.

Grāmata pieejama elektroniskā formātā interneta vietnē www.klusanakts.com, kur ik nedēļu autors publicēs nākamo grāmatas nodaļu.

«Ikvienu šī brīža situācija, kas pārņēmusi pasauli, ietekmē savādāk. Man tas ir pārdomu laiks. Laiks, kad ir iespēja apskatīties uz noieto ceļu. Apstāšanās man nozīmē pārskatīt uzrakstītos scenārijus. Gan tos, kas noteikti ieraudzīs dienas gaismu kinoteātros, gan tos, kas jau sen ir nolikti tālākajos pagātnes vai arī nākotnes plauktos. Uz galda ir iesākti romāni, nepabeigti vai arī vienkārši latviešu valodā vēl nepublicēti stāsti. Piemēram, «Klusa nakts»,» stāsta grāmatas autors Māris Martinsons.

««Klusa nakts» ir mana izvēle rakstīt par cilvēku attiecībām bez izskaistinājumiem, neslēpjot neko. Tāpēc grāmatai sākotnējais nosaukums bija «Klusa nakts. Bez cenzūras». Tādā veidā ļaut cilvēkiem atklāti paskatīties uz sevi, savām attiecībām ar tuvākajiem, lai, izlasot šo romānu, Ziemassvētku vakarā norunātā tēvreize būtu apzināta un atbilstoša savai sirdsapziņai. Nosaukumā slēpjas daudz noslēpumainības, un īstenībā tā nemaz nav tik klusa nakts… svēta nakts… Tā ir atklāta un reālistiska grāmata par vilšanos, bezgalīgiem centieniem atrast savu vietu dzīvē,» stāsta autors.

Grāmatas stāsts apvij notikumus Ziemassvētku vakarā, laikā, kad vienam pret otru būtu jāattiecas ar īpašu labestību un mīlestību. Skaisti saklāts svētku galds, ap kuru vienkopus sasēdušies vienas ģimenes locekļi un pāris draugi. Taču šķietamajai svētku noskaņai traucē gaisā virmojošā spriedze, ko ikviens cenšas paslēpt zem neīstiem smaidiem. Gada garākās nakts tumsa atklāj jaunas sievietes Annas un viņas vīra Toma ģimenes drāmu, kur, pirmajam noslēpumam nākot gaismā, ar lavīnas spēku nākamie nevis tiek norakti vēl dziļākās slepenības dzīlēs, bet atklāti viens pēc otra, atkailinot ģimenes tumšos noslēpumus, tabu un apslāpētās kaislības. Atklātība ir sarežģīta, dažkārt pat nepanesama, ko autors lasītājam atklāj tēlainā un reizēm humora caurvītā valodā.

Jauna grāmatas nodaļa tiks pievienota katru piektdienu, un tā līdz Ziemassvētkiem, kad grāmatas varoņu stāsts noslēgsies. Grāmatu būs iespējams lasīt, izvēloties vienu nodaļu nedēļā, vairākas mēnesī vai sagaidīt gada nogali, kad būs pieejama grāmatas pilnā versija.

Režisors, scenārists un rakstnieks Māris Martinsons (1960) līdz šim režisējis 8 pilnmetrāžas spēlfilmas Latvijā, Lietuvā, kā arī sadarbojoties - Japānā, ASV, Honkongā, vairāk nekā desmit TV oriģinālseriālus un raidījumus (Lietuvā). Martinsons ir Lietuvā iznākušo romānu «42» (2006) un «Nevajadzīgie ļaudis» (2008) līdzautors, autors pasaku grāmatai «Torte un cirks» (2009) un Latvijā apgādā «Dienas grāmata» iznākušajām grāmatām «Amaya» (2010) un «Oki - okeāna vidū» (2014).

Grāmata «Klusa nakts» piemērota lasīšanai tikai pilngadīgām personām!

Laima Vaikule meklē jaunos talantus

Projektu «Latvijas balss» un «Baltijas balss» producente Olga Solovjova un leģendārā estrādes dīva Laima Vaikule izsludina vokālistu konkursu «Laima Voice». Kastings tiks aizvadīts sociālajos tīklos, tādēļ tajā var piedalīties ikviens interesents, neatkarīgi no atrašanās vietas un vecuma. Paši radošākie dalībnieki saņems balvas, bet uzvarētājs iegūs iespēju uzstāties festivālā «Laima Rendezvous Jūrmala», kas norisināsies šajā vasarā Dzintaru koncertzālē.

Lai piedalītos jaunajā muzikālajā konkursā «Laima Voice», līdz 1. maijam nepieciešams nodemonstrēt savas vokālās dotības. Tās jānofilmē video formātā un video, kas būs pieejams publiski, jāievieto «Facebook» vai «Instagram» tīklā, pievienojot tēmturi #laimavoice. Labāko video autori tiks aicināti uz tiešsaistes (online) kastingu.

Dalībnieki, kas izturēs atlasi, iegūs iespēju uzstāties un piedalīties populāru mūziķu meistarklasēs, savukārt finālistus gaida aktīvi mēģinājumi un imidža pārvērtības pašas Laimas Vaikules vadībā. Konkursa uzvarētājs iegūs unikālu iespēju uzstāties festivālā «Laima Rendezvous Jūrmala», kas tiks aizvadīts no 24. līdz 26. jūlijam Dzintaru koncertzālē.

Festivāla «Laima Rendezvous Jūrmala» producente Elita Mīlgrāve: «Laikā, kad aicinām visus palikt mājās, īpaši svarīgi ir neaizmirst par radošajām izpausmēm un pavadīt šo laiku produktīvi. Festivāls vienmēr ir bijis atvērts mazāk zināmiem mūziķiem ar lielu potenciālu, tādēļ ar lielāko prieku piedalīsimies jaunu talantu meklējumos!»

Spožāko un aizraujošāko video autori saņems īpašus festivāla sertifikātus, kas dos iespēju to īpašniekiem nokļūt festivāla aizkulisēs un klātienē piedzīvot pasaules mēroga zvaigžņu mēģinājumu procesu.

Plašāka informācija un konkursa noteikumi pieejami festivāla oficiālajā mājaslapā www.laimafestival.lv.

Veicini radošumu mājas apstākļos

Pavadot gandrīz visu laiku mājās, var šķist, ka dienas kļūst vienādas, apkārtne nemainās un trūkst jaunu iespaidu, līdz ar to noplok arī radošums un ir grūti nonākt līdz jaunām idejām. Taču, kamēr mēs nevaram doties ārā un smelties svaigus iespaidus, talkā var nākt tehnoloģijas. «Samsung» apkopojis idejas, kā viedierīces, aksesuāri un lietotnes var palīdzēt trenēt radošumu.

Austiņas mūzikai vai klusumam

Katram no mums ir sava izpratne par mūzikas lomu radošuma veicināšanā - kādam palīdzēs vienmēr fonā skanoša ritmiska mūzika, kāds spēs atraisīties tikai klasiskās mūzikas pavadībā, bet vēl kādam būs nepieciešams klusums. Šeit noderēs skaņu slāpējošās austiņas, kas ļaus gan klausīties iecienītāko mūziku izcilā kvalitātē, gan izbaudīt klusumu, lai sadzirdētu savas domas.

Izmēģini kaut ko jaunu

Arī esot mājās, var izmēģināt un apgūt kaut ko jaunu, lai gūtu svaigus iespaidus. Viedtālrunī vai datorā vari ielādēt prātu trenējošas spēles, piemēram, «DuoLingo» svešvalodu apguvei, «Scrabble» vārdu spēli, «GarageBand» mūzikas radīšanai, planšetdatorā vari izmēģināt kādu no virtuālo mandalu krāsošanas lietotnēm, kā arī vari sākt veidot karantīnas dienasgrāmatu - rakstiski, audio vai video formātā.

Lasi grāmatas - drukātas vai digitālas

Nav labāka veida par lasīšanu, lai vienlaikus atpūtinātu un stimulētu prāta darbību - grāmatas rosina iztēli, paplašina apvāršņus un veicina smadzeņu darbību, tādā veidā trenējot arī radošumu. Turklāt nav svarīgi, vai tie ir drukāti izdevumi vai digitālas grāmatas, ko var lasīt datorā, viedtālrunī vai planšetdatorā - galvenais padarīt lasīšanu par ieradumu un veltīt tai vismaz pusstundu dienā. Latvijas bibliotēku lietotāji bez maksas var lasīt e-grāmatas interneta bibliotēkā 3td.lv.

Izmanto iespēju baudīt mākslu attālināti

Mākslas darbi - vizuālā māksla, literatūra, teātris, mūzika - iedvesmo un attīsta tēlaino domāšanu, tāpēc tagad ir īstais laiks, lai baudītu internetā bez maksas pieejamos šedevrus no Latvijas un pasaules kultūras telpas. Internetā noskaties kādu no Dailes teātra izrādēm, ieslēdz ikvakara Metropolitēna operas uzvedumu, virtuāli izstaigā Luvru, Ermitāžu vai Rundāles pili vai pirms gulētiešanas klausies Džovanni Bokačo «Dekameronu» Jaunā Rīgas teātra aktieru lasījumā.

Meditācijas lietotnes

Jaunie dzīves apstākļi daudziem rada daudz stresa un negatīvu emociju, ko var palīdzēt mazināt meditācija. «Samsung Galaxy Watch» ļauj izmērīt nēsātāja stresa līmeni, brīdina, ja stresa ir par daudz, un piedāvā veikt elpošanas vai meditācijas vingrinājumus, lai atgūtu mieru. Savukārt viedtālruņos un planšetdatoros pieejamas visdažādākās meditācijas lietotnes, piemēram, «Miervidi», «Headspace» vai «Aura».

Viedierīces komunikācijai

Jaunu, radošu ideju rašanos veicina arī komunikācija - sarunas, ideju un emociju apmaiņa ar citiem cilvēkiem. Tā kā klātienes komunikācija šobrīd ir ierobežota, ieteicams izmantot tehnoloģiju sniegtās iespējas, lai sarakstītos vai sazvanītos audio vai video formātā. Uzaicini uz sarunu draugus un domubiedrus, izmantojot lietotnes «Skype», «Zoom» vai «Google Hangouts», ko var ērti izmantot gan viedtālrunī, gan datorā.

Videomākslas kolekciju baudi pie datora monitora

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs turpina uzrunāt savu auditoriju un pielāgo izstāžu formātu «Covid-19» krīzes laika apstākļiem. Muzeja interneta mājaslapas www.lnmm.lv apmeklētāji līdz 31. maijam varēs skatīt antipublisku videomākslas kolekcijas izstādi - tālu prom no muzeja zālēm, katrs pats savās mājās, privātajā datora monitorā.

Pirmo reizi kopumā tiek parādīta gandrīz visa Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) videomākslas kolekcija, kuras veidošanai muzejs pievērsies pēdējos piecus gadus. Skatītāju uzmanībai piedāvāta neliela, bet izcila izlase - Sarmītes Māliņas un Kristapa Kalna, Kārļa Vītola, Ievas Epneres, Ērika Apaļā, Kriša Salmaņa, Kristapa Epnera, Miķeļa Fišera, Maijas Kurševas, Katrīnas Neiburgas un Kristas Dzudzilo videomākslas darbi.

Nevienam nav noslēpums, ka izstāžu apmeklētāji video darbus nereti vispār nenoskatās līdz galam, jo laiks taču min uz papēžiem un ekspozīcijas iepazīšanai ieplānotās minūtes negaida. Toties šajā periodā, paliekot mājās, steigas problēmai nevajadzētu būt. Izstādes veidotājiem šķiet, ka tagad ir īstais brīdis ielūkoties darbos, ko varbūt esat palaiduši garām vai vēlaties noskatīties atkārtoti. Video darbus aicina skatīties pilnā ekrānā.