Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Kurusova no Singapūras: Man šobrīd nav viegli

© Aleksandras Kurusovas personiskais arhīvs

Līdz ar ārkārtas situācijas ierobežojumiem, kas jāievēro visā pasaulē koronavīrusa izplatības dēļ, šobrīd dīkstāvi Singapūrā piedzīvo arī deju pasniedzēja Aleksandra Kurusova. Viņa savas deju nodarbības tagad vada tiešsaistē un apsver domu, kamēr pasaulē ir dīkstāve, atlidot uz Latviju, lai šo laiku pavadītu kopā ar ģimeni. Taču pirms tam Aleksandra izrādīja un izstāstīja, kādus ierobežojumus un izmaiņas piedzīvojusi Singapūra.

Aizvadītās Lieldienas Aleksandrai Kurusovai Singapūrā pagājušas klusi un mierīgi, un esošajā situācijā nav noskaņojuma, lai svinētos. Deju studija, kurā par pasniedzēju darbojas Aleksandra, uz nenoteiktu laiku koronavīrusa izplatības dēļ ir slēgta. Tikmēr viņa pasniedz deju nodarbības tiešsaistē. «Tagad jau visa sporta deju pasaule šādi cenšas darboties. Tiesa gan, neteikšu, ka šī ir efektīva mācīšanās metode, jo dejošanā ir nepieciešams personiskais kontakts un pieskaršanās, lai koriģētu kustības. Taču, ja šajā laika posmā nav citu iespēju mācīties, tad, protams, tiešsaistes nodarbības ir labāks variants nekā sēdēt visu laiku dīvānā. Man mājās ir diezgan liela halle, kuru atbrīvoju no mēbelēm un tad no šīs vietas vadu nodarbības,» saka deju pasniedzēja.

Aleksandra zina stāstīt, ka Singapūrā ik dienu palielinās ar koronavīrusa slimību «Covid-19» saslimušo skaits. Dienā, kad sazvanāmies, ir sasniegts rekords - Singapūrā ir 386 saslimušie. «Mums ir ierobežojumi līdz 4. maijam, bet esmu 80% pārliecināta, ka ierobežojumi un pašizolācijas laiks tiks pagarināts. Mana ikdiena ir krasi mainījusies līdz ar to. Tāpat kā Āzijā un citviet Eiropā, arī Singapūrā daudzas iestādes ir slēgtas. Stadioni, vietas, kur varēja pasportot, arī ir slēgtas. Arī baros vairs nedrīkst vingrot un sportot. Tu vari sportot ārā tikai ar to cilvēku, ar ko dzīvo kopā. Tāpat, ja iepriekš nebiji dzīvojis kopā ar radiniekiem vai vecākiem, tad šajā situācijā nav iespējams satikties un ciemoties vienam pie otra. Ja tiek atklāts, ka esi ciemos, tad var uzlikt reālu naudas sodu. Ja arī veikalā stāvi rindā un neievēro viena metra distanci ar citiem cilvēkiem, ir jāmaksā sods 300 dolāru. Tāpat lielveikalā pēc pārtikas nedrīkst doties bez sejas maskas. Ieejot veikalā, katram cilvēkam tiek izmērīta ķermeņa temperatūra, ja tā ir paaugstināta, tad veikalā nedrīkst ieiet un cilvēku sūta uz mājām. Roku dezinficēšana jau ir pats par sevi saprotams, visur arī ir pieejamas pudelītes ar roku dezinfekcijas līdzekļiem. No mājām vari iziet vien tad, ja ej ar konkrētu mērķi, piemēram, pēc medicīniskās palīdzības vai dodies aprūpēt seniorus, vai uz lidostu. Mans maršruts ir vai nu sportiskā aktivitāte svaigā gaisā, vai došanās uz veikalu pēc pārtikas. Diezgan stingri viss ir jāievēro. Pastiprināti strādā policija, kas kontrolē, vai viss tiek ievērots. Nav ne jausmas, kad viss atkal ieies normālās sliedēs un kad mēs varēsim atgriezties ierastajā dzīves ritmā un rutīnā.

Man nav viegli šobrīd, jo, tā kā visu laiku esmu bijusi kustīga, ir grūti nosēdēt četrās sienās. Cenšos iziet un pasportot vietējā rajonā. Vismaz ir kāds sportiņš un fiziskā slodze, jo, visu laiku atrodoties mājās, gribot negribot aizej līdz ledusskapim,» sarunā ar »Vakara Ziņām« atklāj deju pasniedzēja.

Pēc nedēļas Aleksandra plāno pieņemt lēmumu, vai šajā dīkstāves laikā nelidot uz Latviju un nepavadīt laiku kopā ar ģimeni, jo deju nodarbības tiešsaistē var pasniegt no jebkuras vietas pasaulē, nepieciešams tikai dators un internets. «Ja dīkstāve Singapūrā tiks pagarināta, tad mēģināšu doties uz Latviju. Man liekas, ka daudzi dzīvo šajā neziņā un gaidīšanas stāvoklī. Runā, ka dīkstāve varētu pagarināties līdz pat jūnija beigām. Tāpēc es būtu laimīga, ja varētu šo dīkstāves laiku pavadīt kopā ar ģimeni un sev tuviem cilvēkiem. Protams, man te Singapūrā ir arī draugi un paziņas, kas mani uzmundrina, bet šādos apstākļos sāc novērtēt, kas ir vissvarīgākais dzīvē un kas rada prieku un laimi. Man pietrūkst ģimenes. Latvijā gan neesmu plānojusi pavisam atgriezties, tikai uz to laika periodu, kamēr stabilizēsies situācija un nomierināsies koronavīruss,» atklāta ir Aleksandra.