Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Idejas, kā mājās lietderīgi pavadīt laiku

© Publicitātes foto

»Vakara Ziņas« apkopoja dažāda satura aktuālu informāciju par to, ko darīt šajā laikā, kā to pavadīt, kamēr valstī un visā pasaulē ir ārkārtas situācija, kas tik drīz vēl nebeigsies, jo jaunais un ļaunais koronavīruss vēl nav apturēts. Tādēļ ir ļoti jāsaudzē sevi un citi un jāuzmanās no saslimšanas.

Zvanu centrs ar sarunām īpaši atbalsta seniorus

Laikā, kad visā pasaulē izsludināta pandēmija, ir svarīgi ievērot visus noteiktos drošības pasākumus, lai pasargātu sevi un apkārtējos. Neraugoties uz to, ka sociālais darba integrācijas uzņēmums «Sonido» visu peļņu novirza sociālajam projektam «Parunāsim?», uzņēmums aktīvi iesaistās un sniedz atbalstu arī kustībai «Covid-19» izplatības mazināšanai.

«Parunāsim?» ir telefona līnija, kas ir radīta, lai cilvēkiem būtu iespēja ar kādu aprunāties, justos sadzirdētiem un uzklausītiem. Bet ir jāsaprot, ka tas nav krīzes tālrunis, uzņēmumā strādājošie cilvēki nav psihologi un nevar atrisināt problēmas. Tālrunis 26564564 nav paaugstinātas maksas zvans, un tas ir paredzēts tam, ka cilvēki vienkārši zvana, lai pastāstītu, kā jūtas, un tiktu uzklausīti. Šis tālrunis ir īpaši nozīmīgs šobrīd, kad nav ieteicams apciemot savus vecākus un vecvecākus, taču viņiem arī ir nepieciešams sarunu biedrs. Tāpēc informējam, ka zvanu centra «Sonido» izveidotais sociālais projekts «Parunāsim?» turpina darbu arī šajā situācijā un ir gatavs pieņemt zvanus, lai sniegtu atbalstu un iespēju cilvēkiem parunāties.

«Sonido» vadītāja Inga Muižniece dalās ar novērojumiem, par ko tad cilvēki runā, kad ir piezvanījuši: «Projektā «Parunāsim?» mēs pašlaik saņemam vairāk zvanu nekā iepriekš ikdienā, tomēr sarunu tēma nav koronavīruss. Cilvēki, kuri zvana, vēlas parunāt ar kādu līdzcilvēku par viņus interesējošu tēmu vai pastāstīt kādu atgadījumu. Mēs ar prieku uzklausām, parunājam ar zvanītājiem un arī turpināsim to darīt. Aicinu ikvienu informēt savus vecākus, vecvecākus un kaimiņus, kuri dzīvo vieni, izstāstīt par šo tālruni, jo šīs situācijas laikā sarunas ir īpaši nepieciešamas.»

Pastaigu laikā noķer labu kadru jeb pievērsies jaunam hobijam

Dienām kļūstot siltākām un garākām par nakti, beidzot ir oficiāli pienācis pavasaris, kad daudzi dodas smelties spēku dabā. Latvija var lepoties ar neskaitāmām fotogēniskām ainavām, tāpēc apbalvotais dabas fotogrāfs Jānis Paļulis, kurš ikdienā fotografē ar «Samsung Galaxy S20 Ultra», ir apkopojis pāris vienkāršas atziņas, kas palīdzēs pat ar telefona kameru uzņemt tādu fotogrāfiju, kas varētu pretendēt pat uz vietu mākslas galerijā.

Šobrīd, dodoties svaigā gaisā, ieteicams apmeklēt mazāk populāras vietas - lai, pirmkārt, atbalstītu fizisko distancēšanos, un, otrkārt, arī fotogrāfijām sameklētu oriģinālākus kadrus. Turklāt dabas fotografēšana var kļūt par lielisku hobiju, ar ko aizrauties arī vienatnē, vienlaikus atpūtinot savu ķermeni un prātu.

1. Atceries noslaucīt kameras aizsargstiklu! Tīrs fotokameras stikls ir viena no galvenajām atslēgām neizplūdušam attēlam.

2. Dodoties dabā, jāsagatavojas - arī tad, ja nav pārliecības, vai pavasara pastaigā izdosies sastapt, piemēram, kādu meža iemītnieku. Uzlādē viedtālruni un pārbaudi, vai fotokameras lietotne ir ērti un ātri atrodama, kā arī iegaumē funkcijas, kas ļauj tai piekļūt ātrāk, lai nenokavētu īsto mirkli, piemēram, «Samsung» tālruņos kameru var atvērt mazāk nekā sekundes laikā, divreiz nospiežot bloķēšanas taustiņu.

3. Fotografējot ainavu, ieteicams izvēlēties plašākas vietas, jo tā vienā kadrā būs vairāk gaismas un kontrastējošu objektu, kam izcelties. Tomēr svarīgs nosacījums veiksmīgai ainavas uzņemšanai ir arī divu trešdaļu likums - kas paredz to, ka priekšplānam un bildes centrālajam objektam proporcionāli jāaizņem lielākā fotogrāfijas daļa, savukārt debesīm tikai trešdaļa. Šo likumu ievērojot, bildē redzamā ainava acīm pavērsies plašāka un dzīvīgāka. Savukārt izteiksmīgiem mākoņu vai ziemeļblāzmas kadriem ieteicams izmantot šo principu apgrieztā veidā, kad divas trešdaļas aizņem tieši debesis.

4. Lai fotogrāfija izceltos citu vidū, pievērstu uzmanību un vēstītu kādu stāstu, ir svarīgi tajā fokusēties uz kādu no ainavā redzamajiem objektiem. Tā var būt gan māja pie meža vai zieds pļavas vidū, gan arī kāds abstraktāks objekts, piemēram, gaismas stari.

5. Neilgi pēc saullēkta vai pirms saulrieta ir visskaistākā gaisma ainavu fotografēšanai. Turklāt tuvojas laiks, kad agros rītos mežmalas un upju ielejas pilda migla. Dabā īpaši pārsteidzošie mirkļi izpaužas kombinācijās, piemēram, saullēkts un migla.

Tiem, kuri vēlas izmēģināt vairāk par kameras automātiskajām funkcijām, viņš iesaka izvēlēties «Pro» jeb profesionāļu režīmu

6. Atliek vien doties svaigā gaisā, paskatīties plašāk uz apkārtējo vidi, izbaudīt procesu un eksperimentēt - kaut vai uzņemt vairākus attēlus, lai pēcāk mājās izlemtu, kurš izdevies vislabāk.

Noskaties Latvijas visvairāk skatīto filmu «Dvēseļu putenis»

«Dvēseļu putenis» ir kļuvusi par visvairāk skatīto filmu Latvijas kinoteātros atjaunotās Latvijas kino vēsturē, taču netrūkst cilvēku, kuri uz lielā ekrāna filmu noskatīties nepaguva. Tādēļ filmas veidotāji nolēmuši to padarīt pieejamu arī mājas apstākļos. Filmu iespējams noskatīties studijas «Kultfilma» «Vimeo.com» interneta platformās - vimeo.com/ondemand/dveseluputenis un «Latvijas Filma» https://vimeo.com/latvijasfilma.

«Ņemot vērā, ka filmu šobrīd nav iespējams vērot uz lielajiem ekrāniem, esam nolēmuši to padarīt pieejamu plašākai auditorijai agrāk, nekā sākotnēji bija plānots. Filmas radošās komandas vārdā aicinu šo laiku, kad mums visiem nācies nedaudz pierimt ierastajā ikdienas skrējienā, izmantot jēgpilni un veltīt lietām, kurām līdz šim laika, iespējams, pietrūcis. Varbūt ir īstais brīdis, lai ne vien noskatītos «Dvēseļu puteni», bet arī izzinātu mūsu tautas vēsturi, pieredzi un nodotu Latvijas rašanās stāstu jaunākajai paaudzei,» stāsta filmas režisors Dzintars Dreibergs. «Esam nolēmuši vienu eiro no katra veiktā filmas pirkuma novirzīt izcilo Latvijas kino vecmeistaru atbalstam. Viņu ieguldījums Latvijas kino attīstībā ir nenovērtējams, taču ikdiena pašlaik ir neskaitāmu izaicinājumu pilna,» piebilst režisors.

Šai iniciatīvai pievienojas arī izplatītājs «Latvijas Filma», ziedojot vienu eiro ne tikai no katras veiktās filmas «Dvēseļu putenis» nomas, bet arī no visām «Latvijas Filma» «Vimeo» kanālā jau tagad pieejamajām maksas filmām.

Filma «Dvēseļu putenis» skatītājus aizved 100 gadu senā pagātnē, kad sešpadsmit gadus vecais Artūrs dodas strēlniekos un kopā ar draugiem cīnās par brīvību - pat tad, kad neviens nezina, kurā pusē tā meklējama. Saviļņojošais stāsts ļauj skatītājam pieaugt kopā ar Artūru un jaundibināto Latvijas valsti, vērojot dzīvi ierakumos zēna acīm, pašaizliedzīgi stājoties pretī ienaidniekam, meklējot īstu mīlestību un mācoties novērtēt brīvības cenu.

«X faktora» faniem īsfilma par Reini Liepu, kas uzvarēja postošās atkarības

TV3 šova «X faktors» 3. sezonas zvaigzne Reinis Liepa tiek raksturots kā patiess, sirsnīgs un rokenrolu mīlošs jaunietis. Lai gan šī nebija pirmā reize, kad puisis mēģināja iekarot šo skatuvi, šoreiz Reinis ieguva godpilno 4. vietu. Lai atklātu, kādi ir jaunā censoņa dzīves līkloči un pārbaudījumi, kā arī sniegtu ieskatu viņa ikdienā, tapusi dokumentālā īsfilma «Es piederu nevienam».

Šova «X faktors» 3. sezonā skatītāji varēja noprast, ka mentoram Reinim Sējānam īpaši sākumā negāja viegli, jo jaunais censonis Reinis Liepa reizēm uz mēģinājumiem nāca, ožot pēc alkohola. Filmā atklājas tas, ka tieši šovs bija tas, kas izvilka Reini ārā no bedres, kurā liela loma bija alkoholam un apreibinošām vielām.

Lai gan varētu šķist, ka puisis, ko šova skatītāji redzēja uz skatuves, ir bezrūpīgs, rokenrolu mīlošs jaunietis, filmā atklājas tas, ka Reinis ir uzaudzis bez tēva. Savu tēvu viņš pirmo un vienīgo reizi satika 25 gadu vecumā. Lai gan toreiz abi apmainījās telefona numuriem, tēvs nav zvanījis un arī uz telefona zvaniem neatbild. Reinis uzskata, ka «tie cilvēki, kuriem nav bijuši vecāki, mēģina sasniegt kaut ko vairāk, jo jūt to, ka bērnībā kāds nav pateicis kaut ko patīkamu un pašiem sev jāpierāda».

Reinim ir sešus gadus vecs dēls Matīss, kuru viņam ir iespēja satikt vien pāris reizes nedēļā. Jaunais tēvs cenšas nepieļaut tās pašas kļūdas, kuras reiz pieļāva viņa tēvs, un, viņaprāt, viņš jau rīkojas daudz labāk.

Interneta platformas «Youtube» meklētājā, ievadot filmas nosaukumu, varēsiet noskatīties šo filmu.

Zeldas stāstiņi pieaugušām meitenēm un puikām

Nedēļu pēc iznākšanas jau nokļuvuši «Zvaigznes» grāmatnīcu TOP10 grāmatu sarakstā, Zeldas «Stāstiņi pieaugušiem puišiem» dodas pie lasītājiem.

Par ko runā (un, galvenais, domā!) sievietes? Un ko viņas domā par vīriešiem? Pikanti, vaļsirdīgi un arī gluži ikdienišķi, bet ikviens no tiem ir trakoti interesants.

Viņa nekautrējoties un neliekuļojot runā par jebko - par iepazīšanos un šķiršanos, par izmēru nozīmi vai nenozīmīgumu, par aizspriedumiem un atklātības robežām, par mistisko «punktu skaitīšanu» attiecībās, par makšķerniekiem un tiem, kas principā nemaksā par seksu. Par to, kad sievietes vēlas kopā arī brokastot un kad no tā izvairās, par piedzīvojumiem, savu pieredzi dažādojot… par pieredzēm, kuras parasti noklusē… un tas sanāk šarmanti, mazliet nekaunīgi, mazliet uzbudinoši un ļoti intriģējoši.

Mazi stāstiņi, kuru darbība notiek šeit un tagad, stāstiņi, kuru prototipus sastopam ikdienā. Stāstiņi, kas vairāk rakstīti vīriešiem, bet kurus ar aizrautību izlasīs arī sievietes - īsti laikā un vietā! Pašizolējoties būs par ko padomāt! Un varbūt tieši šī grāmata karantīnu padarīs neaizmirstami patīkamu.

«Zvaigznes» grāmatnīcās tagad var attālināti pasūtīt grāmatas, lai nav jāstaigā pa veikalu. Pasūti, sagaidi apstiprinājumu, brauc pakaļ, paņem savu paciņu un samaksā. Vairāk informācijas mājaslapā www.zvaigzne.lv.