Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. "Latvijas radio 2" personība Velga Vītola rada karaliskus kroņus

© Velgas Vītolas privātais arhīvs

«Latvijas radio 2» ētera personība, Latvijas televīzijas raidījuma «Latvijas sirdsdziesma» vadītāja un dziedātāja Velga Vītola jau daudzus gadus aizraujas un sniedz padomus citiem, kā mājas apstākļos pagatavot skaistas rotas – kroņus, rokassprādzes un kaklarotas.

«Man patīk darināt lielizmēra kaklarotas. Tāpat veidoju rokassprādzes un reizēm arī kādu kroni. Materiāli, no kā darinu rotas, ir visdažādākie - pērlītes un dažādi akmeņi.

Jau bērnībā man patika nodarboties ar rokdarbiem. Gan adīju, gan tamborēju. Vēlāk arī kaut ko uzšuvu.

Savukārt rotas darinu jau vismaz desmit gadus. Daudzi tagad Latvijā nodarbojas ar rokdarbiem. Runājot par padomiem, ko varu sniegt citiem. Tikai caur pašas pieredzi izkristalizējas, kā pareizāk piešūt to pērlīti, ko darīt un ko ne. Var iemācīties pamatus, bet tālākais jau ir katra paša rokās. Visvienkāršākais, ko cilvēki tagad arī dara, ir rokassprādžu vēršana no bumbiņām. Cilvēki darina rokassprādzes un pārdod tās internetā. Mūsdienās vairs nav jāpērk rokassprādzes par dārgu naudu, jo pats var uztaisīt. Ir nopērkamas dažādas pusdārgakmeņu un akmeņu bumbiņas, līdz ar to pats vari savērpt pie katra apģērba rokassprādzi, kādu vien sirds kāro. Gumiju, uz kuras savērpt bumbiņas, var nopirkt jebkurā rokdarbu veikaliņā, piemēram, «Pērļotavā» vai «Buļļu bāzē». Daudzas nepieciešamās rokdarbu lietas var pasūtīt arī internetā, un līdz ar to būs vēl lētāk, nekā pērkot veikalos.

Aprocīti, kas liekama uz rokas, var savērpt trijās minūtēs. Kad veidoju lielākas un apjomīgākas kaklarotas, tas prasa lielāku laiku, jo ir jāizšuj pērlītes.

Ja ikdienā esmu aizņemta ar darbiem, tad ar rokdarbiem bieži nodarbojos naktīs. Tā ir sava veida meditācija, kad aizmirstu par ikdienas lietām. Reizēm darbs pie rotaslietu izgatavošanas ir skrupulozs, smalks un diezgan saspringts, bet tieši tas rada prieku un atbrīvo. Vissarežģītāk ir veidot liela izmēra kaklarotas, tad ir daudz jādomā un jāuzzīmē skice. Jostu izšūšana arī prasa diezgan ilgu laiku. Viss ir precīzi jāizmēra, lai būtu simetrija. Lai viss kopā labi izskatītos, ir jābūt vīzijai. Citreiz, protams, arī rotas tapšanas laikā pamainās idejas, kas nāk un raisās, paplašinot darbu. Citreiz ideja ir jau galvā, tad tā ir jāuzzīmē uz papīra un jāsāk realizācijas process.

Kroņus var veidot arī no vienkāršām lietām, atkarībā no tā, kādai reizei un nolūkam kronis ir vajadzīgs. Tā kā tuvojas vasara, priekam un meditācijai katrs var sev uztaisīt kroni. Daudzi cilvēki savam priekam vismaz vienu kroni jau ir uztaisījuši. Galvenais kroņa veidošanā ir metāla stieplīte, kas labi lokās, arī to var nopirkt rokdarbu veikalos. Tad šo stiepli var notīt ar kādu lentīti. Tāpat stieples karkasam apkārt var apsiet lentītes. Tā tas kronītis arī veidojas. Te palīgā nāks katra paša iztēle un radošums. Nav obligāti jādarbojas ar pērlēm. Esmu taisījusi kroņus arī no zariņiem, ko var atrast mežā. Vēlams, lai zari būtu sausi. Gatavo zaru kroni var nopūst sudraba vai zelta krāsā vai arī tonī, kādu sirds kāro. Krāsas baloniņus, piemēram, var nopirkt «Depo» veikalā. Man šķiet, ka tur tie ir pat lētāki nekā speciālajos hobiju veikalos. Šīs krāsas ir universālas un izturīgas, ar tām var nopūst gan metālu, gan koku. Veidojot kroni, vispirms nopūšu zariņus ar krāsu un tad gaidu, kamēr nožūs. Pēc tam ar līmes pistoli uz kroņa stieples veidoju zaru ligzdu. Izrotāt var ar spalviņām, kombinējot ar pērlītēm, kuras var pielīmēt. Dabā var atrast daudz dažādu materiālu, ko var izmantot kroņu veidošanai. Piemēram, gliemežvākus, tad kronis ir dabiskāks. Mākslīgie ziedi ir sena metode. Iesaku paskatīties un pameklēt internetā interesantākus materiālus. Piemēram, izmantot čiekurus, kurus var nopūst ar krāsu un izveidot kompozīcijā.

Kroni veidojot, var izmantot arī parastu matu stīpiņu, uz kuras stiprināt materiālus. Bērniem, tad ir liels prieks, ka var ar kaut ko nodarboties un paši sev ko uzmeistarot. Lai pagatavotu šādu galvas rotu, nepieciešama matu stīpiņa un karstā līme. Tagad, kamēr plosās vīruss, visi ir iecienījuši staigāt dabā, un arī šādās pastaigas reizēs var salasīt materiālus galvasrotas izveidei, tā jauki pavadot laiku kopā ar bērniem. Tā kā tuvojas Lieldienas, tad spalvas būtu ļoti piemērots materiāls, lai pagatavotu kādu jaunu stīpiņu. Var izmantot arī tillu, kas nav dārgs audums un ir nopērkams jebkurā audumu veikalā. Šis materiāls piedod apjomu, to var saburzīt un pielīmēt ar līmes pistoli, veidojot to uz galvas rotas bāzes.

Galvenais, veidojot sev rotas, ir nebaidīties kreatīvi domāt. Skatīties dabā un izmēģināt daudzus un dažādus materiālus, kuri var noderēt rokdarbiem. Uzliekot kroni galvā, cilvēks ieņem cēlāku pozīciju un mazliet citādāk arī uzvedas. Bet uz aprocītes savērpt bumbiņas ir katram pa spēkam. Galvenais ir zināt, kā pareizi sasiet mezgliņus, lai šīs aprocītes ļoti ilgi turētos un neplīstu,» noderīgus padomus par rotu gatavošanu sniedz Velga Vītola.