Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Idejas, kā mājās lietderīgi pavadīt laiku

© F64 Photo Agency

Šobrīd, kad visā pasaulē plosās koronavīruss, vissvarīgākais ir veselība un atbildība pret savu un apkārtējo dzīvību, tādēļ visi sarīkojumi, koncerti, prezentācijas, sporta spēles, modes skates ir pārceltas. Kamēr vien Latvijā ir izsludināta ārkārtas situācija, tikmēr mums visiem jābūt modriem, atbildīgiem un jāievēro noteiktie drošības noteikumi, ja ir jādodas pēc iepirkumiem, pie ārsta, uz aptieku vai citās darīšanās, cilvēkiem jāievēro divu metru distance.

Tā kā daudzās darba vietās iespējams strādāt attālināti no mājas vai arī uzņēmēji raduši citu risinājumu, kā sargāt savus darbiniekus no vīrusa izplatības, tad ģimenes ar bērniem lielākoties dzīvo mājās un bauda Latvijas svaigo gaisu un dabas jaukumus. »Vakara Ziņas« apkopoja dažādu aktuālu informāciju, kā lietderīgi pavadīt šo laiku, kamēr valstī ir ārkārtas situācija.

Opera aicina pie TV ekrāna izbaudīt lieliskas izrādes

Latvijas Nacionālā opera un balets sadarbībā ar «Latvijas Mobilo telefonu» (LMT), sākot no 20. marta, aicina uz «Piektdienas un sestdienas vakaru Operā». Turpmākās četras nedēļas katru piektdienas un sestdienas vakaru LMT viedtelevīzijā un «LMT Straume» varēs skatīties kādu operas vai baleta iestudējuma ierakstu, kas būs pieejams 48 stundas. Pie katras pārraides būs pieejams arī operas vēsturnieka Mikus Čežes video komentārs par gaidāmo izrādi.

20. martā no pulksten 19.00 LMT viedtelevīzijā, lietotnē «LMT Straume» un internetā «straume.lmt.lv» būs skatāma Džakomo Pučīni opera «Manona Lesko» ar pasaulslaveno lietuviešu soprānu Asmiku Grigorjanu titullomā un Sergeju Poļakovu de Grijē lomā, Manonas brāļa lomā - Jānis Apeinis, Žeronta lomā - Krišjānis Norvelis.

Iestudējumu veidojuši diriģents Mārtiņš Ozoliņš, režisore Ināra Slucka, scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Keita, video māksliniece Katrīna Neiburga, dramaturgs Mikus Čeže, gaismu mākslinieks Igors Kapustins, kustību režisore Elita Bukovska.

«Manona Lesko» ir Džakomo Pučīni trešā opera, kas tapusi pēc abata Prevo darba «Stāsts par kavalieri de Grijē un Manonu Lesko» motīviem. Opera guva lielus panākumus un pavēra komponistam ceļu uz pasaules nozīmīgāko teātru skatuvēm. Režisore Ināra Slucka, interpretējot šo Pučīni meistardarbu, galveno uzmanību pievērš abata Prevo ieskicētajai problēmai - tam, ko lielas kaislības spēj izdarīt ar cilvēku. Izspēlējot šo mīlasstāstu mūsdienās, režisore maina nevis operas saturu, bet gan akcentē tajā būtisko.

21. martā no pulksten 19.00 varēs baudīt Žorža Bizē operu «Karmena». Šajā iestudējumā titullomu atveido Ramona Zaharija, kas 2020./2021. gada sezonā Karmenas lomu interpretēs Metropolitēna operā, Dona Hosē lomā - Dmitrijs Golovņins, Eskamiljo lomā - Jānis Apeinis, Mikaēlas lomā - Laura Teivāne. Iestudējumu veidojuši diriģents Jānis Liepiņš, režisore Marija Eva Sinjerola, scenogrāfs Fabjēns Tenjē, kostīmu māksliniece Yashi, gaismu mākslinieks Filips Bertomē, video mākslinieks Artis Dzērve, hiphopa horeogrāfiju veidojis Guntis Spridzāns kopā ar dejotājiem.

Žorža Bizē šedevrs «Karmena» ir viena no visu laiku populārākajām operām. Franču režisores Evas Marijas Sinjerolas interpretācijā šīs operas darbība norisinās mūsdienu lielpilsētas nomalē - vietā, kur cilvēkus no ārpasaules izolē betona konstrukciju arhitektūra. Šajās netīrajās sienās, kur izsekošana un uzmācīgi skatieni liek sievietēm dzīvot bailēs, Karmena atļaujas būt brīva. Sievietes viņu apbrīno un ienīst, vīrieši iekāro un nosoda.

Rīgas cirks piedāvā virtuālu audio un video saturu

Rīgas cirks arī šajā laikā aicina kultūru izbaudīt virtuāli, paliekot mājās.

Jau šobrīd Rīgas cirka mājaslapā «cirks.lv» ir pieejami 20 audiostāsti latviešu un krievu valodā - senāku un nesenāku laiku Rīgas cirka mākslinieku, mūziķu, veterinārārstes, kasieres un citu Rīgas cirka esošo un kādreizējo darbinieku atmiņas un pārdomas, kuras ne tikai ir interesanta klausāmviela, bet visas kopā veido Rīgas cirka vēsturi. Šajā sērijā ietverta intervija ar starptautiski pazīstamo cirka mākslinieci Dzintru Žildi, ar aktrisi Guntu Virkavu, kuras tēvs Alfons Virkauss bijis izcils cirka mākslinieks, ar iluzionisti Daci Pecolli un daudziem citiem ar Rīgas cirku saistītiem cilvēkiem.

Audiostāsti un mākslinieces Ievas Epneres fotogrāfijas ar rakstu varoņiem pieejamas šeit: «http://cirks.lv/vesture/rigas-cirka-stasti».

«Uniformistu piedzīvojumi, darbs ar kaķu trupu, atmiņas par leģendāro klaunu Rolandu, skats uz cirka arēnu no orķestra balkona un citi atmiņstāsti iemūžināti vērienīgajā Rīgas cirka projektā «Rīgas cirka stāsti». Visa pagājušā gada garumā esam krājuši audiostāstus latviešu un krievu valodā. Ik vakaru noklausoties pa vienam, pietiks apmēram mēnesim jeb tieši līdz aprīļa vidum,» ielūkoties Rīgas cirka mājaslapā aicina cirka direktore Liene Pērkone.

Bez tam Rīgas cirka komanda aktīvi strādā pie videosatura radīšanas, kas, sākot no nākamās nedēļas, būs daļēji pieejams publiski - lai mācības varētu turpināt arī neklātienē, Rīgas cirka skolas audzēkņi saņems regulāras videoapmācības no saviem cirka skolas pasniedzējiem. Iecerēts, ka daļa cirka skolas lekciju bez maksas būs pieejamas arī visplašākajai auditorijai - žonglēšanas videolekciju cikls, kas būs interesants gan bērniem, gan pieaugušajiem. Šajā lekciju ciklā tiks rādīts, kā iesildīties pirms nodarbības, kādus vingrinājumus veikt pirkstu veiklībai un, protams, būs apgūstami žonglēšanas pamati.

Rīgas cirka stratēģiskās attīstības un cirka skolas vadītāja Māra Pāvula atgādina: «Arī, paliekot mājās, katram ir iespēja izkustēties un iemācīties kaut ko jaunu. Žonglēšanas māksla ir ļoti piemērota pašizolācijas apstākļiem - tā neprasa plašu telpu un ir pieejama teju ikvienam. Žonglēšana ir sava veida meditācija, jo tās laikā cilvēks atslēdzas no liekajām domām un koncentrējas uz bumbiņu, uz konkrēto mirkli... Izkustināt ķermeni un atslābināt prātu ir tieši tas, kas šajā laikā ir vajadzīgs.»

Sīkāka informācija par videolekcijām sekos tuvākajā laikā - sekot līdzi informācijai varat Rīgas cirka mājaslapā «cirks.lv».

Iznācis fantastisko stāstu krājums bērniem un pusaudžiem

Rakstnieks Valdis Rūmnieks jau sen pierādījis, ka viņa literārais talants ir daudzpusīgs - autora daiļrades pūrā ir gan kopīgi ar Andreju Miglu sarakstītie vēsturiskie un biogrāfiskie romāni (tostarp ļoti populārie darbi «Kuršu vikingi», «Sveiks, jautrais Rodžer!», «Viestura zobens» un «Čaks»), gan virkne pasaku bērniem par autora iemīļotajiem Murjāņiem un neparastajiem radījumiem, kas rosās šai apkaimē - Murjāņu Kurmīti un citiem. Iznākusi arī rakstnieka autobiogrāfija divās daļās - «No Mežaparka līdz Murjāņiem» un «No Raiņa līdz Čakam» -, bet pusaudžus un jauniešus autors valdzina ar grāmatām, kuras vedina fantastiskos ceļojumos laikā un telpā. Lasītāju iemīļota ir Valda Rūmnieka «Ozola grāmata», kuras varoņu, pareizāk, to bērnu, piedzīvojumus turpina grāmata «Laika spēles», kā arī triloģija «Atnācēji», «Atnācēju noslēpums» un «Madaras lādīte».

Tagad rakstnieks aicina jaunās dēkās ar grāmatu «Zaļais gredzens», kurā izlasāmi trīs jauni garstāsti ar fantastisku ievirzi.

Stāsta «Zaļais gredzens» varonis Jānis dodas pa pierasto taku uz mežu sēņot un nonāk pie lielas, pa pusei sagāzušās priedes, kas pēkšņi uzradusies celiņa vidū. Taču vēl lielāks pārsteigums sagaida sēņotāju, kad tas, izlīdis cauri priedes sakņu mudžeklim, attopas, ka atrodas gan tajā pašā vietā, taču pavisam citā laikā - simt gadu senā pagātnē... Kā un vai vispār ir iespējams nokļūt atpakaļ savā pasaulē? Stāsts «Ala» aizved lasītāju ne tikai uz 21. gadsimta vidu, bet arī uz Mēnesi - tur novērota kāda neparasta parādība, un divi draugi dodas noskaidrot tās iemeslus. Taču izrādās, ka nebūt nav vienmēr nepieciešama svešāda telpa vai laiks, lai piedzīvotu ko pārsteidzošu - to apliecina krājuma trešais stāsts «Caurspīdīgais», kura varoņi - bērni - tepat Latvijā uziet cilvēku, kura āriene ir patiesi šokējoša, bet viņa stāsts par piedzīvoto - vēl neparastāks... Kas ir šis Krišs, un no kurienes viņš uzradies?

Valdis Rūmnieks prasmīgi apvieno dinamisku sižetu, kolorītus tēlus, bagātīgu valodas lietojumu, kultūrvēsturiskas detaļas un neuzkrītoši paustu latviskumu, interesanti saplūdinot mistiku un folkloru. Grāmata bez liekas didaktikas skubina bērnus un pusaudžus pamanīt vērtīgo un neparasto sev apkārt, pētīt dabu un vēsturi, iztaujāt vecākus un vecvecākus. Piedzīvojumi, varoņiem pētot fantastiskās parādības, mijas ar ainām no sadzīves, atsauces uz ierasto un ikdienišķo ļauj lasītājam viegli iejusties attēlotajā vidē.

Pieejama arī e-grāmata.

«Sestā sieva» - romāns kā dzīve!

Apgāds «Zvaigzne ABC» laidis klajā Ingas Grencbergas debijas romānu «Sestā sieva». Tas ir daļēji autobiogrāfisks romāns, jo autore iedvesmojusies no savām dienasgrāmatām, saplūdinot pašas pieredzi ar izdomātiem stāstiem un notikumiem. Kas ir Ingas un kas - romāna galvenās varones Alises piedzīvots, paliek noslēpumā tīts. Tomēr skaidri noprotams: mīlestību, vilšanos un cerību piedzīvojušas abas.

Alises piedzīvoto autore nestāsta hronoloģiskā secībā, uzskatāmi parādot, ka šodiena ir pagātnes rīcību rezultāts, savukārt nākotni veidos šodien pieņemtie lēmumi. Ne velti romāna vadmotīvs ir Nīčes aicinājums «amor fati» - mīli, pieņem likteni.

Lasītāju atsauksmes ir dažādas: «Satur atklātību augstā koncentrācijā, sniedzot ātras iedarbības terapeitisku efektu. Nekavējoties mazina akūtu vainas sajūtu, paredzams, ka ilgstoša lietošana ārstē arī hroniskus pašpārmetumus. Lietojot divas nedēļas pa divdesmit piecām lappusēm dienā, kurss palīdz sagremot pagātnes lēmumus un uzlabo empātiju pret citiem. Īpaši ieteicams impulsīvām personām, cilvēkiem ar kaitīgiem ieradumiem. Uzglabāt bērniem neredzamā un nepieejamā vietā,» raksta Baltijā apbalvotākais zīmolu stratēģis Kristaps Siliņš.

«Ja mīlestībai ir poli, kam vienā galā atrodas tās vistīrākā izpausme ar uzticību, sapratni un patiesu tuvību, bet otrā - toksiska un iznīcinoša atkarība, tad līkni starp šiem poliem turp un atpakaļ Alise ir nostaigājusi neskaitāmas reizes. Lasot ir sajūta, ka esi liecinieks izmisīgam dvēseles striptīzam. Dažbrīd kailuma pakāpe kļūst neērta un provocējoša. Tā ir deja uz dzīvību vai nāvi,» atzīst aktrise, režisore un topošā psiholoģe Kristīne Krūze-Hermane.

Pieejama arī e-grāmata.

Lasi jaunākās grāmatas, neizejot no mājokļa!

2020. gada martā apgāds «Zvaigzne ABC» atzīmē pirmās publicētās e-grāmatas desmito dzimšanas dienu! Vērojot norises pasaules grāmatniecībā un sekojot līdzi tehnoloģiju attīstībai, 2010. gada 8. martā «Zvaigzne ABC» izdeva pirmo e-grāmatu latviešu valodā - Lorensa Frīmena un Jura Rubeņa darbu «Krīzes iespējas. Meditācija kā dzīves līdzsvarošanas māksla».

Šobrīd «Zvaigzne ABC» piedāvā vairāk nekā 1600 e-grāmatu savā mājaslapā, kā arī vairāk nekā 600 e-grāmatu «Apple Books» lietotnē un 300 e-grāmatu pašvaldību publisko bibliotēku lasītājiem 3td e-grāmatu bibliotēkā. Tas nozīmē, ka ikviens interneta lietotājs var iegādāties un lasīt jaunas grāmatas, neizejot no mājas. Pietiek, ja lietojat internetu un jūsu rīcībā ir dators vai telefons. Varat izmantot arī jebkuru elektronisko grāmatu lasītāju: «kindle», «kobo», «nook», «pocketbook» vai citus.

Nereti e-grāmatu lasītāji ir ārzemēs dzīvojošie, kuriem ir būtiski lasīt darbus latviešu valodā. E-grāmatu priekšrocības novērtē arī skolēni un studenti, kuri var piekļūt mācību e-grāmatām sev ērtā laikā,» min «Zvaigznes ABC» digitālo materiālu nodaļas vadītāja Sintija Buhanovska.

Šobrīd apgāds «Zvaigzne ABC» piedāvā vairāk nekā 1600 e-grāmatu savā mājaslapā, kā arī vairāk nekā 600 e-grāmatu «Apple Books» lietotnē un 300 e-grāmatu pašvaldību publisko bibliotēku lasītājiem 3td e-grāmatu bibliotēkā.

Jebkurā diennakts stundā varat būt droši, ka jebkurā pasaules malā var iegādāties jaunāko lasāmvielu latviešu valodā, grāmatu saņemot tūlīt!

Vecākiem cilvēkiem un citām riska grupām «Rimi» piedāvā īpašos iepirkšanās laikus

Saistībā ar vīrusa «Covid-19» izplatību Latvijā «Rimi Latvia» turpina ieviest papildu līdzekļus, lai pasargātu pircējus un darbiniekus, un izsludina iepirkšanās stundas tikai vecāka gadagājuma cilvēkiem, topošajām māmiņām un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Lai pasargātu no inficēšanās cilvēkus ar augstāko saslimšanas risku, no 18. marta «Rimi» veikalos visā Latvijā tiek ieviestas iepirkšanās stundas vecāka gadagājuma cilvēkiem, topošajām māmiņām un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Šie pircēji tiek aicināti pirkumus visos «Rimi» tīkla veikalos veikt katru dienu no pulksten 8.00 līdz 10.00.

«Ir cilvēki, kuri šobrīd saslimšanas riskam pakļauti vairāk nekā citi. Mūsu valstī ir daudz vecāka gadagājuma cilvēku, tostarp tādi, kuriem nav radinieku vai citu tuvu cilvēku, kas varētu nodrošināt ikdienā nepieciešamo produktu iegādi. Tā kā topošās māmiņas, vecāka gadagājuma cilvēki un cilvēki ar īpašām vajadzībām šajā situācijā ir visneaizsargātākie, aicinām pārējo sabiedrību šo «Rimi Latvia» lēmumu respektēt un saviem pirkumiem izvēlēties citu dienas laiku,» uzsver «Rimi Latvia» Mārketinga un sabiedrisko attiecību departamenta vadītāja Kristīne Ciemīte.

Lai veicinātu pircēju distancēšanās ievērošanu, kopš vakardienas visos «Rimi» veikalu kanālos - ekrānos, veikala radio un ar atbilstošiem uzrakstiem - pastiprināti tiek uzsvērts, cik svarīgi šobrīd ir ievērot divu metru distanci ar citiem apmeklētājiem un apmaksai izmantot bezskaidras naudas norēķinus. Kases zonās, kur parasti ir vislielākā cilvēku plūsma, ir izvietoti papildu brīdinājuma uzraksti un brīdinājumi kasu ekrānos; vakar uzsākta arī norobežojošu grīdas uzlīmju izvietošana šajās zonās. Tuvākajās dienās šīs grīdas lentes būs izvietotas visos «Rimi» veikalos. Šobrīd tiek meklēti arī papildu risinājumi, lai nodrošinātu lielāku distanci starp apmeklētājiem veikala vidē un sekotu līdzi tam, lai šī distance tiktu ievērota.

«Akropole» saīsina darba laiku

Rūpējoties par darbinieku un apmeklētāju drošību un veselību, līdz 14. aprīlim iepirkšanās un izklaides centrs «Akropole» saīsina darba laiku. Iepirkšanās un izklaides centra un tā nomnieku darba laiks mēneša garumā būs no pulksten 11.00 līdz 21.00, savukārt «Euroaptieka» un «Maxima XXX» lielveikals darbu turpinās ierastajā kārtībā. Lēmums pieņemts saistībā ar visā valsts teritorijā izsludināto ārkārtējo situāciju ar mērķi ierobežot koronavīrusa izraisītās slimības «Covid-19» izplatību.

Sievietes apvieno spēkus cīņā pret vīriešiem - «Atriebējas»

Skatītāji jau marta izskaņā varēs novērtēt jaunāko latviešu kriminālkomēdiju «Atriebējas». Režisora Anda Miziša jaunākais veikums - pirmais, kas radīts tieši tam, lai to vērotu savās mājās - uz televizora vai datora ekrāna, pārsteigs ar neticamiem notikumu pavērsieniem. «Atriebējas» ir aizraujoša pašmāju kriminālkomēdija, kuras stāsts sakas ar sievietes līķi. Labāko detektīvu tradīcijās izmeklētājiem Frīdai (Santa Didžus) un Georgam (Pāvels Griškovs) ir jāatrod sērijveida slepkava. Ir skaidrs, ka viņu interesē vienāda tipa sievietes, bet jautājumi, kas jāatrisina - kādēļ un kur meklēt nākamo upuri? Viņu ceļi krustojas ar sekretāri Montu (Anete Krasovska), kas pēc mīļotā vīrieša nodevības un atbrīvošanas no darba bēdas dodas pārvarēt bārā, apmeklējumam beidzoties ar vētrainu nakti vīrišķīgā Andreja (Armands Ikalis) gultā. Tomēr jau no rīta viņu gaida pārsteigums, kas mainīs dzīvi visiem iesaistītajiem. Liktenis savedīs kopā abas sievietes un apvienos viņu spēkus turpmākajai cīņai. Filma «Atriebējas» no 23. marta būs pieejama «Shortcut Premiere». Tieši mēnesi vēlāk stāsts turpināsies seriāla formātā - no 23. aprīļa «Shortcut Films», savukārt rudenī kanālā «STV Pirmā!». «Atriebējas» ir veidots pēc Igaunijā jau skatītāju mīlestību iekarojušā seriāla «Revenge Office», veicot vietējo adaptāciju.