Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Pienācis iespaidīgs rēķins par Džemmas Skulmes īpašumu

© Ingrīda Punka

7. februārī Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā notika izstādes «Džemma Skulme. Viņas glezniecība» atklāšana. Daudzi mākslinieces darbi atrodas viņas Mežaparka privātmājā – darbnīcā, kurā pēc mākslinieces nāves, kā tika runāts, iekārtošot muzeju.

No 8. februāra līdz 5. aprīlim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas 4. stāva izstāžu zālēs un Kupola zālē 5. stāvā ir skatāma izstāde «Džemma Skulme. Viņas glezniecība». Kuratore Inga Šteimane ekspozīcijai atlasījusi turpat 100 darbu, kas atklās glezniecību kā mākslinieces lielo kaislību, mīlestību, darbu, jēgu un spēli, kā telpu, kurā notiek gan saruna ar sevi, gan uzrunas sabiedrībai. Izstāde akcentēs Džemmas Skulmes (1925.-2019.) mākslas aspektus, ar kuriem rakstīta ne vien viņas biogrāfija, bet arī Latvijas mākslas vēsture.

Izstādes atklāšanā »Vakara Ziņas« izvaicāja Džemmas Skulmes dēlu un mākslinieku Juri Dimiteru par to, kas šobrīd notiek ar pērnā gada novembrī mūžībā aizsauktās mākslinieces Mežaparka īpašumu un vai izdodas realizēt ideju par dzimtas muzeju. «Pagaidām viss stabili stāv uz vietas. Es domāju, ka pēc šīs izstādes sāksim kaut ko kustināt ātrāk. Ne jau man tas ir jādara. Tas būtu jādara sabiedrībai, kas ir ieinteresēta. Ne jau es lūgšos, lai kāds taisa muzeju. Ja tas tautai un tautas pārstāvjiem ir nepieciešams kā kultūras piemineklis, tad lai cilvēki ar to nodarbojas.»

Par iespējamajiem Džemmas Skulmes mākslas darbiem, kas varētu glabāties muzejā, viņš teic tā: «Tas būtu lielāks projekts. Jo tur ir ne tikai viņas gleznas, bet arī viņas vīra Ojāra Ābola gleznas, kā arī Džemmas tēva Oto Skulmes darbi un viņas mātes Martas Skulmes skulptūras. Droši vien arī mani darbi tur varētu būt.

Ar Mežaparka namu šobrīd nenotiek nekas, vēl tajā dzīvojam. Nupat pienāca rēķins par nākamo gadu, kurā iekļauts arī nodoklis. Tie ir četri maksājumi - katrs 666 eiro. Tāds īpatnējs skaitlis. Citādi neko neplānoju. Ļauju, lai lietas risinās pašas. Dievs smejas par tiem, kas kaut ko plāno. Mamma arī daudz ko plānoja.

Nupat kā atklātā Džemmas Skulmes izstāde ir kuratores Ingas Šteimanes sen plānota izstāde, mammai vēl dzīvai esot. Bija doma, ka mamma vēl pabeigs vairākus darbus, bet nepaspēja. Tur ir izstādīta tikai viena daļa no tiem darbiem, kas bija plānoti. Nāca nelaimes gadījums, lūzums... un viss. Tā ka nevar neko plānot,» teic Juris Dimiters. Arī atklājot izstādi, viņš teica īsu un kodolīgu uzrunu, atzīstot, ka runāt nav viegli: «Man ir ļoti grūti runāt, jo mājās viss ir palicis apmēram tā, kā bija tad, kad mamma sāka gatavoties šai izstādei - krāsas, audekli. Tāpēc es jūs neaizkavēšu, baudiet to, ko viņa ir izveidojusi. Mākslinieka dzīve ir piepildīta, ja gleznotāja darbs materializējas konkrētās gleznās.»