Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Aktuālāko kultūras, mākslas, izklaides notikumu TOP 4

© Publicitātes foto

Piedāvājam ieskatu, kādi tuvākā un tālākā nākotnē paredzēti izklaides, mūzikas, kultūras un cita rakstura notikumi un sarīkojumi dažādās Latvijas vietās.

Liepājā muzicēs jaunā pianisma zvaigzne Daumants Liepiņš

Daumants Liepiņš (24) ir viens no daudzsološākajiem Latvijas jaunās paaudzes pianistiem. Mūziķis turpina studenta gaitas Zviedrijā, apžilbina prestižu konkursu žūrijas un vienaldzīgu neatstāj nevienu, kam palaimējies dzirdēt viņa spēli.

23. februārī pulksten 15.00 Liepājas koncertzālē «Lielais dzintars» talantīgais pianists atskaņos savu jauno koncertprogrammu, ko veido trīs izcilas un savstarpēji ļoti atšķirīgas klaviersonātes. Dzirdēsim vēlīno Franča Šūberta Lamažora opusu, ne mazāk populāro Friderika Šopēna Trešo sonāti siminorā, kā arī rumāņu komponista Džordžes Enesku Trešo sonāti, kas Latvijā tiks atskaņota pirmoreiz. Kā ierasts koncertsērijā «Personīgi» - pēc koncerta klausītāji aicināti uz neformālām sarunām ar pianistu.

Biļetes uz koncertu nopērkamas koncertzāles «Lielais dzintars» informācijas centrā, kā arī «Biļešu paradīzes» kasēs un interneta vietnē www.bilesuparadize.lv.



Rīgā koncertēs Vinčesteras koledžas kapelas zēnu koris

15. februārī Rīgas Svētā Jāņa baznīcā koncertu sniegs slavenais Vinčesteras koledžas kapelas zēnu koris no Lielbritānijas.

Jau astoņus gadsimtus Vinčesteras - pirmās Anglijas galvaspilsētas - vēsturē vienmēr liela nozīme ir bijusi mūzikai, kas skanējusi pilsētas katedrālē un citos dievnamos. Tā bija galvenokārt kordziedāšana, nesot sakrālās mūzikas sūtību un svētību.

Koncertā Rīgā blakus pavisam jauniem dziedātājiem, kurus ierasti dēvē par koristiem («choristers»), piedalīsies arī pavisam īpašs spožāko un drošāko dziedātāju izlases sastāvs - dziedātāji, kas tiek apzīmēti ar seno vārdu «Quirister» un kas mūzikas ceļu turpina profesionālās mūzikas izglītības virzienā Vinčesteras koledžas Svētceļnieku skolā («The Pilgrim’s School»).

Šobrīd kori vada Hauards Jonasku - diriģents ar lielu pieredzi dažādu koru un orķestru izaugsmē daudzu gadu gaitā. Koncertā piedalīsies arī Bendžamins Kaningems - Vinčesteras koledžas kapelas galvenais ērģelnieks, pieredzējis un plaši atzīts mūziķis.

Vārdu «Vinčesters» būsim dzirdējuši saistībā ar plaši pazīstamo šaujamrīku, kas izmantots arī latviešu strēlnieku gaitās kopš 1915. gada. Tagad ir iespēja iepazīt un baudīt gadsimtos koptu kordziedāšanas skolu šā vārda visplašākajā nozīmē - institūciju, dziedāšanas praksi un tradīciju, kas burtiskā nozīmē no latīņu vārda «traditio» nozīmē «nodot no paaudzes paaudzē».

Vinčesteras koledžas kapelas zēnu kora koncerts notiks sestdien, 15. februārī, pulksten 18.00 Rīgas Sv. Jāņa baznīcā. Ieeja bez maksas.

Koris piedalīsies arī dievkalpojumā Rīgas Domā svētdien, 16. februārī, pulksten 12.00.

Apskati Džemmas Skulmes glezniecībai veltītu izstādi

Līdz 5. aprīlim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas 4. stāva izstāžu zālēs un Kupola zālē (Rīgā, Jaņa Rozentāla laukumā 1) būs skatāma izstāde «Džemma Skulme. Viņas glezniecība».

Izstāde tika jau iecerēta 2018. gada nogalē, pašai māksliniecei aktīvi piedaloties. Laiks licis šo darbu pabeigt, Džemmai mūžībā esot.

Izstāde veltīta Džemmas Skulmes glezniecībai kā mākslinieces lielajai kaislībai, mīlestībai, darbam, jēgai un spēlei, kā telpai, kurā notiek gan saruna ar sevi, gan uzrunas sabiedrībai. Tā akcentē Džemmas Skulmes mākslas aspektus, ar kuriem rakstīta ne vien viņas biogrāfija, bet arī Latvijas mākslas vēsture.

«Džemma Skulme. Viņas glezniecība» sniedz unikālu iespēju redzēt Džemmas Skulmes abstrakcijas, kas gleznotas 2019. gada vasarā, kā arī fragmentus no pierakstiem, kas mākslinieces radošajā procesā bija svarīgi. Līdz pat pēdējam katra iecere gleznotājai nozīmēja uzdevuma risināšanu, un jaunie darbi veltīti krāsas vieliskumam un patstāvībai.

Mīlas stāsts izskanēs muzikāli literārajā izrādē «Parīzē»

Par godu krievu rakstnieka Ivana Buņina 150. dzimšanas dienai Rīgā notiks Ņujorkas Rustema Galiča poēzijas un mūzikas teātra muzikāli literārā izrāde «Parīzē», kas tapusi pēc stāstu krājuma «Tumšās alejas» motīviem.

Izrāde būs skatāma 26. februārī pulksten 19.00 Maskavas namā (Marijas ielā 7).

Dižā rakstnieka jubilejai veltītais Rustema Galiča autorprojekts jau ir izpelnījies atzinību un sajūsmu daudzās pasaules valstīs. Aktieris Rustems Galičs lasīs trīs stāstus - «Parīzē», «Mūza» un «Saules dūriens». Buņina stāstu atmosfēru papildinās muzikālas kompozīcijas, ko izpildīs vokāliste no Kazaņas Jūlija Ziganšina, pavadījumu spēlēs pianists - virtuozs Konstantīns Mulins.

«Tumšās alejas» ir mīlas stāstu krājums, kas jau neskaitāmus gadu desmitus aizrauj lasītājus visā pasaulē. Lielāko daļu stāstu Buņins uzrakstīja Parīzē - tā radās arī izrādes nosaukums. «Ir brīnišķīgi iegūt mīlestību, briesmīgi - to pazaudēt, taču, kā apgalvoja Buņins, tie ir labākie dzīves mirkļi.» Tieši par to stāstīs jaunā literāri muzikālā kompozīcija, kas tapusi pēc Ivana Buņina darbiem.

Biļetes uz muzikālo izrādi var iegādāties «Biļešu servisa» tīklā.