Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Ziemassvētki vīna cienītājiem (+uzkodu receptes)

© Pixabay

Gadumija jau tuvojas! Lai gan pirmais sniegs milzīgas kupenas nav sanesis, sācies adventes laiks, kad mājās smaržo mandarīni, ielās parādās mirdzošās lampiņas un cilvēki sāk skaitīt dienas līdz Ziemassvētkiem. Gadumija ir īpašs mirklis, ko sagaidām, saskandinot glāzes. Tas, vēlot laimi jaunajā gadā, pieder pie lietas, tomēr īsti vietā būs arī kaut kas ēdams. Atkarībā no situācijas tas var būt ilgi un rūpīgi gatavots vai pavisam vienkārši un ātri sagādāts.

Kopā ar sausajiem vīniem iesaka pasniegt kanapē maizītes ar kaviāru, viegli ceptas vai tvaika peldē gatavotas zivis, jūras veltes, dārzeņus, paipalu olas, vistas gaļu ananasu mērcē. Par labu izvēli atzīstams arī kazas siers un suši.

Pie pussaldā vīna piestāvēs viegli augļu deserti, augļu saldējums, krāsnī cepti ziedkāposti, grilēta putnu gaļa, putnu aknu pastēte, gorgonzolas siers, mandeles un dīvainā kārtā arī pica, ko iesaka sagriezt plānās trīsstūrveida strēmelēs, saritināt rullīšos un saspraust ar iesmiņiem, lai interesantāks skats.

Sārtvīna garšu vislabāk var just, ja uzkodās pasniedz teļa vai jēra gaļu, ar āboliem pildītu pīli, lašveidīgās zivis, sēņu vai trifeļu žuljenu, mīklā ceptus ziedkāpostus un augļus ar maigu, ne pārāk skābu un ne pārāk saldu garšu. Populārākie augļi šajā ziņā ir āboli, bumbieri, vīnogas bez kauliņiem un persiki.

Pie jebkuras vīna šķirnes derēs siera plate. Jāievēro vispārējs nosacījums: jo saldāks ir vīns, jo pikantākam jābūt sieram. Ja tiek piedāvāta viena vīna šķirne, tad siera platē jābūt vismaz trīs dažādām siera šķirnēm, bet, ja ir vairāki vīna veidi, tad katram no tiem jāatbilst vismaz divām siera šķirnēm. Siera plati var papildināt ar augļiem, riekstiem un olīvām. Ja iztēlojas, ka apaļš šķīvis ir pulksteņa ciparnīca, tad vietā, kur būtu jāatrodas sešniekam, liek sieru ar visneitrālāko garšu, tālāk pulksteņrādītāju virzienā - arvien pikantākas šķirnes, atstājot starp tām nelielas atstarpes, vidū liek augļus.

Tomēr nevajag visus šos ieteikumus ņemt pārāk nopietni. Ja kopā ar vīnu garšo kādi «nepareizie» produkti, baudiet tos un neliecieties traucēties.

Receptes

Fetas un vīnogu salāti

Sastāvdaļas:

200 g vīnogu,

100 g fetas siera,

50 g pekanriekstu,

2 ēdamkarotes šķidra medus,

krekeri.

Pagatavošana:

Sieru sadrupina, liek uz krekeriem, pārliek ar kapātiem riekstiem un vīnogu pusītēm (ja nepieciešams, izņem sēkliņas), katram uzpilina nedaudz medus.

Ātrie uzkodu iesmiņi

Sastāvdaļas:

12 mocarellas bumbiņas,

12 ķiršu tomātiņi,

12 olīvas bez kauliņiem,

12 gurķu šķēlītes,

3 ēdamkarotes olīvu eļļas,

kapāti zaļumi.

Pagatavošana:

Zaļumus sajauc ar eļļu, maisījumā apviļā mocarellas bumbiņas. Uz iesmiņiem ver pa vienai siera bumbiņai, olīvai un tomātiņam, vertikāli iesprauž gurķa ripiņā un kārto uz šķīvja.

Kabaču kēksi ar vistas krūtiņu

Sastāvdaļas:

300 g kabaču mīkstuma,

70-80 g vārītas vistas krūtiņas bez ādas,

70 g miltu,

2 olas,

1 tējkarote cepamā pulvera,

šķipsniņa sāls.

Pagatavošana:

Kabačus sarīvē, pievieno pārējās sastāvdaļas, sajauc viendabīgu mīklu. Liek mazās kēksa veidnītēs, cep cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā aptuveni 20 minūtes.

Putnu aknu pastēte

Sastāvdaļas:

500 g putnu aknu,

piciņa sviesta sautēšanai,

3 ēdamkarotes saldā krējuma,

2 ēdamkarotes citronu sulas,

2 ēdamkarotes mīksta sviesta,

1 ēdamkarote kapātu sīpolu,

sāls un pipari.

Pagatavošana:

Aknas izsautē sviestā, ik pa laikam apmaisot. Samaļ gaļasmašīnā, pievieno pārējās sastāvdaļas, saputo. Masu sadala ar sviestu ieziestos mazos trauciņos, padzesē, ieliek ledusskapī uz 4 stundām.

Pildītas paipalu oliņas

Sastāvdaļas:

20 vārītas paipalu olas,

3 tējkarotes krēmsiera,

1 tējkarote čatnija,

1/2 tējkarotes karija,

20 g sarkano ikru.

Pagatavošana:

Oliņas uzmanīgi noloba, pārgriež gareniski, izņem dzeltenumus, pievieno krēmsieru, čatniju, kariju un sāli. Visu rūpīgi samaisa, liek konditorejas turzā ar robotu uzgali, pilda sagatavotajās pusītēs, katrai uzliek nedaudz ikru.

Zemenes baltajā šokolādē

Sastāvdaļas:

30 g sviesta,

75 g baltās šokolādes,

zemenes.

Pagatavošana:

Karstā ūdens peldē izkausē sviestu kopā ar šokolādi, izņem no ūdens un maisa, līdz masa nedaudz padziest. Tajā iemērc zemenes, turot aiz kauslapiņām. Ja kauslapiņu nav, ogas var uzdurt uz maziem iesmiņiem. Kad zemenes nedaudz apžūst, tās liek ledusskapī lēzenā traukā, kas izklāts ar foliju, lai šokolāde sacietē.