VAKARA ZIŅAS. Marija Bērziņa iejutusies pilsētas mēra sievas lomā

Anna Andrejevna, ko atveido Marija Bērziņa, ar Ivanu Aleksandroviču Hļestakovu, ministrijas referentu no Pēterburgas, ko spēlē aktieris Arturs Krūzkops, satikušies pēc pirmizrādes banketā. © Ziedonis Pumpurs, Vladislavs Proškins/F64 photo agency

Nacionālā teātra aktrise Marija Bērziņa Nikolaja Gogoļa komēdijā «Revidents», kas nupat kā uzsākusi savu ceļu pie skatītājiem, atveido pilsētas mēra sievu Annu Andrejevnu.

Vaicājot aktrisei Marijai Bērziņai, kāda sajūtas viņu pārņem pēc pirmizrādes, jo skatītāju zālē bija tik daudz politiķu un ierēdņu, kas vērtēja izrādi, viņa teic: «Aktieri labā ziņā ir ļoti bezkaunīgi. Manuprāt, ja tu pats uz skatuves attēlo vienu no prominencēm, ja tu esi pilsētas mēra sieva, tad nevajag baidīties, bet vajag būt ārkārtīgi pārliecinātai par to, ko dari. Manuprāt, šī ir situācija, kad vēl aktuālāku izrādes materiālu var reti kur atrast, jo neviens no viņiem nav tīrs, visi rūpējas tikai par savu labumu. Tas, protams, nav tikai smieklīgi, bet ļoti skumji. Līdz ar to es teiktu, ka šī ir skumja komēdija vai drīzāk traģikomēdija. Es pieļauju, ka arī izrādes noslēgumā skatītāji to var pamanīt, ka tie ir smiekli caur asarām. Kā saka pilsētas mērs izrādē: «Par ko, kungi, smejaties? Par sevi smejaties, vai ne!?»»

Aktrise atzīst, ka tā bijusi viņai lieliska iespēja strādāt ar klasiska žanra materiālu. «Gogolis ir klasika, un šie teksti vien ir ārkārtīgi jaudīgi un asprātīgi. Šī spēles maniere - dauzīšanās - aktieriem ir ļoti patīkama un «garšīga». Kad vari ne tikai būt paštēlā, bet arī jaukā formā, to piepildot ar saturu, tā ir lieliska pieredze,» par izrādes formu aizdomājas aktrise.

Vaicājot, vai viņa, iejūtoties pilsētas mēra kundzes lomā, ir iedvesmojusies no kāda reāla prototipa, Marija skaidro: «Jā, protams, bet es jums nesaukšu šos prototipus! Jāsaka godīgi, režisors mums vizuāli rādīja Krievijas politiķus, bet no Latvijas esmu aizguvusi kādas jaukas, par sevi pārliecinātas dāmas manieres.»

Viņas atveidotās varones Annas Andrejevnas skatuves tēlu veidojis scenogrāfs un kostīmu mākslinieks Reinis Suhanovs. «Šis imidžs varētu būt no 2000. gadu sākuma. Esmu sajūsmā par savu frizūru, brillēm un zeķēm. Tās ir detaļas, kas aktierim ļoti palīdz izveidot lomu,» tā Marija Bērziņa.

Svarīgākais