Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Aktuālāko kultūras, mākslas, izklaides notikumu TOP 5

© Publicitātes foto

Piedāvājam ieskatu, kādi tuvākā un tālākā nākotnē paredzēti izklaides, mūzikas, kultūras un cita rakstura notikumi un sarīkojumi dažādās Latvijas vietās. Ziemassvētki un gadu mija vairs nav aiz kalniem, tādēļ piedāvājam ieskatu, kā pavadīt gada nogales svētkus.

Filma par Gruziju, kas saviļņoja tās tautu

Gruzija visā pasaulē pazīstama ar savu mūziku, dejām, kulināriju un sirsnīgajiem cilvēkiem. To visu ir izvēlējies iemūžināt pašlaik Šveicē dzīvojošais gruzīnu izcelsmes režisors Levans Akins. Viņa filma «Un tad mēs dejojām» («And Then We Danced», 2019) jau savaldzinājusi pasaules kinofestivālu apmeklētājus no Kannām un Londonas līdz Rīgai, un Šveice to oficiāli nominējusi Amerikas Kinoakadēmijas balvai «Oskars». Nu šī filma skatāma arī kinoteātrī «Splendid Palace».

Filmas sižets balstīts reālos dzīvesstāstos. Dejošana ir Meraba dzīve. Viņš ik dienu kopā ar partneri Mariju dejo Gruzijas Nacionālajā deju ansamblī, gaidot iespēju spoži uzstāties uz lielās skatuves. Ansamblim pievienojas talantīgais un harismātiskais Iraklijs. Viņš kļūst par Meraba galveno konkurentu un gluži negaidīti arī par viņa kvēlāko kaislību. Šajā filmā dejas, mūzika, ēdiens un ainavas top par pašizziņas stāsta fonu.

«Un tad mēs dejojām» maijā debitēja Kannu kinofestivālā, un kopš tā laika filma demonstrēta vairāk nekā 30 starptautiskos kinofestivālos. Visur filma saņēmusi vētrainus sajūsmas aplausus. Reakcija sekoja arī Gruzijā. Varoņu netradicionālās seksuālās orientācijas dēļ notika nelielas, bet pazīstamas vietējās grupas protesta demonstrācijas. Tomēr vairākums gruzīnu atbalsta filmu - par to liecina fakts, ka uz pirmizrādes seansiem Gruzijā desmit minūšu laikā pārdeva 5000 biļešu.

Filmas seansi kinoteātrī «Splendid Palace»: 8. decembrī - pulksten 15.00, 12. decembrī - pulksten 20.45. Filma gruzīnu valodā ar subtitriem latviešu un krievu valodā.



Dvēselisks piedzīvojums visai ģimenei

Latvijas dievnamos sākusi skanēt akustiskā ziemas dziesmu koncertprogramma «Sniegpārslas stāsts», kas aicina visus uz dvēselisku, melodisku un pasakainu piedzīvojumu ziemas saulgriežu laikā. Šis stāsts būs piemērots ikviena cilvēka sirdij, to varēs baudīt akustiskā izpildījumā - ar dziedātājiem Ievu Sutugovu un Normundu Pauniņu, kā arī dziedošo mācītāju Mārtiņu Burki-Burkevicu. Viņus pavadīs profesionāli mūziķi - klavieres, akustiskais bass, akustiskā ģitāra un perkusijas.

Koncertprogramma «Sniegpārslas stāsts» ir piemērota visai ģimenei.



Mūziķi apvienojas koncertprogrammā «Es ticu...»

Sākoties gada gaišāko svētku gaidīšanas laikam, Latvijas dievnamos viesosies jauna Ziemassvētku noskaņu programma «Es ticu...». Tajā komponista Valta Pūces vadībā apvienojušies mūzikas profesionāļi - operdziedātāja Inga Šļubovska-Kancēviča, vijolnieks Raimonds Ozols, flautiste Dita Krenberga un pats Valts Pūce pie taustiņinstrumentiem.

Programmā skanēs tradicionālās Ziemassvētku dziesmas, instrumentāli skaņdarbi un komponista Valta Pūces oriģināldarbi ziemīgās noskaņās. Plašākai publikai gluži neierastā ampluā dzirdēsim lielisko vijolnieku Raimondu Ozolu, kurš, izrādās, ir arī lieliskas balss īpašnieks un līdztekus vijoļspēlei izdziedās arī vairākus duetus kopā ar operdziedātāju Ingu Šļubovsku-Kancēviču.

Programmas nosaukumam izvēlēti iedvesmas, pārliecības un ticības spēka vārdi, lai arī katru no koncerta klausītājiem rosinātu izjust gaišo Ziemassvētku gaidīšanas laiku, tiecoties uz patiesu tīrību, pacietību un mīlestību.



«Lielais dzintars» sarūpējis klasiskās mūzikas programmu

Georga Frīdriha Hendeļa oratorija «Mesija» ir viens no vismajestātiskākajiem skaņdarbiem Rietumu mūzikas vēsturē. Kopš tās pirmatskaņojuma 1742. gadā Dublinā «Mesiju» ik gadu atskaņo Ziemassvētkos visā pasaulē. Slaveno kori «Aleluja» klausītāji uztver teju kā nacionālo himnu, nereti atskaņošanas laikā stāvot kājās. Liepājas «Lielajā dzintarā» šo slaveno skaņdarbu atskaņos pirmo reizi.

Pasaulslavenā vācu diriģenta Frīdera Berniusa vadībā uzstāsies Latvijas izcilākie kolektīvi - Valsts kamerorķestris «Sinfonietta Rīga» un Latvijas Radio koris, kā arī starptautiski novērtēti solisti - Inga Kalna, Rihards Millers, Mārtens Engeltjess un Tomass Hobss.

Klasiskās mūzikas programmu Liepājas «Lielā dzintara» Lielajā zālē dzirdēsiet un redzēsiet 14. decembrī pulksten 18.00.

Biļetes uz koncertu var iegādāties «Biļešu paradīzes» kasēs, kā arī interneta platformā www.bilesuparadize.lv.



Krāšņi multimediāli ūdens šovi no Francijas

Ziemassvētku noskaņā no 19. līdz 21. decembrim Rīgā, Ķīpsalas hallē, producentu grupa «WS production» organizē multimediālu ūdens strūklaku šovu, kas pārsteigs un iepriecinās ar divām lieliskām programmām visai ģimenei «Ūdens kabarē» un bērniem «Ūdens karuselis».

«Ūdens kabarē», ko izrādīs 19. decembrī pulksten 20.00, 20. decembrī pulksten 20.00 un 21. decembrī pulksten 20.00, solās būt romantiska un emocionāli piesātināta ūdens šova programma kopā ar simfonisko orķestri diriģenta Guntara Bernāta vadībā un vēl nebijušu sintēzi starp dažādību mūzikā, izpildītājmākslā un multimedijā. Programmā piedalās solisti Anmary, Dainis Skutelis, Andris Ērglis, pianiste Agnese Egliņa, ģitārists Armands Alksnis, saksofonists Vilnis Kundrāts, dejotāji un horeogrāfe Ieva Kemlere, ugunsšova «Studio Fotia» virtuozi, cirka un baleta mākslinieki.

Skatītājus sagaida pārsteigums - izcils priekšnesums, ko Latvijā redzēsiet pirmo reizi - «Tango Aereo» jeb «Tango gaisā» performance no Argentīnas virs strūklakām.

Lai realizētu šo šovu, tiek izmantoti trīs baseini ar kopējo platību 336 kvadrātmetri, nodrošinot kopējo šova platumu 56 metrus. Ūdens ekrāni no desmit metru augstuma rādīs nevainojamas plaknes video un lāzeru projekcijā.

Tā rezultātā 150 tonnu ūdens vieglā un graciozā dejā sniegs neaprakstāmi emocionālu baudījumu, netveramu, romantisku, reizēm kaislīgu, bet sirds siltu atmosfēru visas programmas garumā.

Savukārt multimediālais ūdens strūklaku šovs bērniem «Ūdens karuselis» būs vērojams 20. decembrī pulksten 11.00 un 14.00, kā arī 21. decembrī pulksten 11.00 un 14.00.

Vēl neredzētā ūdens šova programmā «Ūdens karuselis» mazie skatītāji kopā ar saviem vecākiem varēs izpriecāties, izdejoties, izdziedāties un izrotaļāties ar iemīļotajiem multiplikāciju filmu varoņiem. «Ledus sirds», «Šreks», «Alvins un burunduki», «Mazā Nāriņa», «Sniegbaltīte un septiņi rūķīši», «Karalis Lauva», «Ledus laikmets», «Kung fu panda», «Rio», «Gardēdis» varoņi pirmo reizi satiksies vienā šovā. Aprunāsies, pajokos, kopīgi padziedās un metīsies jautrās dejās un rotaļās.

Biļetes uz šiem šoviem iespējams iegādāties «Biļešu servisa» kasēs, kā arī interneta platformā www.bilesuserviss.lv.