Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Aktuālāko kultūras, mākslas, izklaides notikumu TOP 4

© Aiga Redmane

Piedāvājam ieskatu, kādi tuvākā un tālākā nākotnē paredzēti izklaides, mūzikas, kultūras un cita rakstura notikumi un sarīkojumi dažādās Latvijas vietās.

Sāk filmas «Lemāna ‒ ‘66: Lielais izaicinājums» izrādīšanu Latvijā

Filma «Lemāna ‒ ‘66: Lielais izaicinājums» stāsta par dažu entuziastu sapni un cīņas sparu, kā rezultātā «Ford», kurš iepriekš nebija fokusējies uz sporta mašīnu ražošanu, kļuva par pirmo amerikāņu kompāniju, kas meta izaicinājumu Eiropas autosacīkšu karalim «Ferrari» un guva neapstrīdamu uzvaru. Sižets seko ekscentriskai un apņēmīgai amerikāņu inženieru un dizaineru komandai, kuru vadīja automobiļu vizionārs Karols Šelbijs un britu autovadītājs Kens Mailss, kuriem Henrijs Fords II un Lī Jakoka bija uzticējis misiju uzbūvēt jaunu sacīkšu automašīnu «Ford GT40», lai pieveiktu daudzkārt dominējošo «Ferrari» sacīkšu komandu 1966. gada Lemānas sacīkšu ietvaros.

Neticamā «Ford» uzvara 1966. gada sacīkstēs neapšaubāmi bija lielākais sporta sasniegums uzņēmuma vēsturē. Tas nāca pēc gadu ilgas cīņas un gana lieliem naudas ieguldījumiem. «Ford» sešdesmito gadu Lemānas programma bija slavenā strīda rezultāts starp Henriju Fordu II un Enco Ferrari. Un veiksme bija «Ford» pusē. Pirmajai uzvarai 1966. gadā sekoja uzvaras arī nākamajos 4 gados. Ceturtā uzvara tika gūta 1969. gadā.

Lemānas 24 stundu sacīkstes ir pasaules vecākās izturības sacīkstes autosportā. Kopš 1923. gada tās ik gadu norisinās Francijas pilsētā Lemānā. Kopš sacensību pirmsākumiem, tās organizē lielākā automobiļu grupa Francijā ‒ «Automobile Club de l'Ouest» (ACO) - kas dibināta 1906. gadā un apvieno automašīnu būves un sacīkšu entuziastus. Lemānas 24 stundu sacīkstes ir labi zināmas un ļoti augstu novērtētas autosporta pasaulē, jo tās ne tikai pārbauda automašīnu un pilotu spēju būt ātriem, bet arī izturību nogurdinošo 24 stundu garo sacensību ietvaros.

Gada gaidītāko filmu, vismaz sporta pasaulē noteikti ‒ «Lemāna ‒ ‘66: Lielais izaicinājums» var noskatīties iepirkšanās un izklaides centra «Akropole» kinoteātrī «Apollo kino» (Maskavas ielā 257), kā arī citos Latvijas kinoteātros.

Grupai «Astro’n’out» būs vienīgais «Multitūres» stāvkoncerts

29. novembrī koncertzālē «Palladium» grupa «Astro’n’out» uzstāsies ar vienīgo «Multitūres» stāvkoncertu, kura īpašā viese būs jaunā un daudzsološā popmūziķe Patrisha.

««Multitūre» ir iegriezusies uz ļoti pozitīva viļņa, un man prieks vērot mūsu publiku. Tā ir prasīga, bet arī atsaucīga. Vairāki koncertu apmeklētāji komentē, ka grūti nosēdēt krēslā. Līdz šim visos četros koncertos publika pēdējās dziesmas laikā ir cēlusies kājās, un tas ne tikai ir kolosāls kompliments, bet arī ļauj ticēt, ka šī programma īpaši piestāvēs «Palladium» stāvošajai publikai un ka kopā mums izdosies noķert īstu festivāla izjūtu,» stāsta grupas soliste Māra Upmane-Holšteine.

29. novembrī koncertzālē «Palladium» ieeja uz «Astro'n'out» koncertu no pulksten 19.30. Patrisha ar grupu uzstāsies 20.30, savukārt grupa «Astro’n’out» kāps uz skatuves pulksten 21.30.

Biļetes uz koncertu nopērkamas: «Biļešu servisa» kasēs internetā un tirdzniecības kasēs visā Latvijā.

Pirmizrādi piedzīvos balets «Trīs draugi»

29. novembrī pulksten 19.00 Latvijas Nacionālajā operā un baletā pasaules pirmizrādi piedzīvos komponista Pāvela Akimkina un režisora horeogrāfa Sergeja Zemļanska balets «Trīs draugi», kas top pēc Ēriha Marijas Remarka populārā romāna motīviem.

Iestudējuma radošā komanda - Sergejs Zemļanskis, Pāvels Akimkins, scenogrāfs un kostīmu mākslinieks Maksims Obrezkovs un dramaturģe Rasa Bugavičute-Pēce - Latvijas skatītājiem jau labi pazīstama no Liepājas teātrī tapušā Nikolaja Gogoļa «Precību» iestudējuma, kas triumfēja teātra balvas «Spēlmaņu nakts 2017» ceremonijā. Jauniestudējuma muzikālais vadītājs būs Jānis Liepiņš. Iestudējuma komandā strādā arī horeogrāfs asistents Dmitrijs Gaitjukevičs un gaismu mākslinieks Aleksandrs Sivajevs. Roberta lomā - Antons Freimans, Raimonds Martinovs vai Kristaps Jaunžeikars, Patas lomā - Elza Leimane, Baiba Kokina vai Jūlija Brauere, Gotfrīds - Viktors Seiko vai Aidens Viljams Konefrijs, Oto - Sergejs Neikšins, Aleksandrs Osadčijs vai Raimonds Martinovs.

Ēriha Marijas Remarka romāna «Trīs draugi» darbība norisinās 20. gadsimta 20. gadu nogalē. Romāns ir patiesas draudzības un mīlestības apliecinājums. Roberts ‒ jauns puisis, kurš savā neilgajā mūžā jau paguvis iepazīt kara šausmas, uzticas tikai saviem cīņu biedriem ‒ Oto un Gotfrīdam, visu kopīgi saķīlētajai mašīnai «Kārlim» un rumam. Negaidīti un krasi mainās Roberta dzīve, kad viņš satiek Patu - jaunu sievieti, kura rosina Robertā vēlmi dzīvot, sapņot un cerēt. Viņu mīlestība, lai cik arī spēcīga būtu, ir īsa un sāpīga, jo Pata ir nedziedināmi slima.

Nākamās baleta «Trīs draugi» izrādes notiks 30. novembrī, 18. decembrī, kā arī nākamā gada 16. janvārī, 21. februārī, 14. martā, 22. aprīlī un 30. maijā.

Biļetes var iegādāties Nacionālajā operā un baletā un «Biļešu paradīzes» kasēs, kā arī internetā.

«Tautumeitas», Jānis Aišpurs un Laima Jansone piedāvā Ziemassvētku koncertus

Latvijas baznīcās un koncertzālēs Ziemassvētku programmu piedāvās mūziķis Jānis Aišpurs, koklētāja Laima Jansone un tautas mūzikas grupa «Tautumeitas».

Koncerti notiks: 18. decembrī pulksten 19.00 Mārupes kultūras namā, 20. decembrī pulksten 19.00 Rīgas Lutera baznīcā Torņakalnā, 21. decembrī pulksten 18.00 koncertzālē «Valmiera», 22. decembrī pulksten 16.00 Talsu evaņģēliski luteriskajā baznīcā, 23. decembrī pulksten 18.00 kultūras centrā «Siguldas devons», 25. decembrī pulksten 14.00 Rīgā, Vecajā Svētās Ģertrūdes luterāņu baznīcā, 25. decembrī pulksten 20.00 Ogres Svētā Meinarda Romas katoļu baznīcā, 26. decembrī pulksten 18.00 Liepājas koncertzālē «Lielais dzintars», 27. decembrī pulksten 19.00 Jelgavas Svētās Annas evaņģēliski luteriskajā baznīcā un 28. decembrī pulksten 18.00 Krustpils kultūras namā

Biļetes uz koncertiem var iegādāties «Biļešu paradīzes» kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv.