Abramovičs aizsargā jahtu no paparaci

© Scanpix

Slavenais krievu bagātnieks Romāns Abramovičs savu jauno jahtu Eclipse aprīkojis ar iekārtām, kas faktiski padara neiespējamu slavenību mednieku fotogrāfu jeb paparaci darbu, raksta The Times.

Avīze piebilst, ka gandrīz 170 metru garā jahta, kas tiek būvēta Blohm & Voss kuģubūvētavā Vācijā, pašlaik devusies 10 dienu izmēģinājuma braucienā un R. Abramoviča rīcībā tiks nodota šā gada decembrī – kā savdabīga Ziemassvētku dāvana.

Pēc The Times rīcībā esošajām ziņām, R. Abramovičs rūpīgi seko līdzi jahtas būvei un ik pa laikam paziņo par vēl kādām ekstrām, kas viņam pēkšņi šķitušas vajadzīgas. Starp tām ir arī lāzersistēma, kas spēj uztvert digitālo kameru jutīgo elementu darbību un, vēršot staru pret šīm kamerām, neļaut uzņemt attēlus. Sistēma var darboties automātiskā režīmā, taču oligarha apsargi nepieciešamības gadījumā, piemēram, jahtas tuvumā pamanot nepiederošus cilvēkus, var to ieslēgt arī manuāli.

The Times norāda, ka sākotnējā Eclipse cena tikusi lēsta 300 miljonu dolāru apmērā, taču pēc daudzajiem uzlabojumiem, kuru rezultātā jahta atgādina neieņemamu cietoksni, tās cena jau pieaugusi līdz 700–800 miljoniem dolāru. Jahtas korpuss un logi esot tik izturīgi, ka tiem nav bīstams pat raķetes zeme-zeme trāpījums. Lai saimnieks nepieciešamības gadījumā varētu evakuēties no kuģa, uz tā ierīkoti ne tikai divi helikopteru nosēšanās laukumi – jahtas tilpnē atrodas sešus miljonus dolāru vērta zemūdene Nomad 1000-T, kurā ir vietas 12 pasažieriem. Ar četrām motorlaivām, jaudīgu kuteri un desmit ūdens motocikliem vajadzētu pietikt, lai jahtu varētu pamest arī 150 apkalpojošā dienesta darbinieku, raksta The Times. Jāpiebilst gan, ka žurnāls Forbes, kas regulāri apkopo datus par pasaules bagātnieku rotaļlietām, atzinis, ka lielākā daļa informācijas, kas attiecas uz Eclipse, balstīta uz minējumiem, jo ziņas par jahtu tiek turētas lielā slepenībā.

Krievijas laikraksts Vremja novostei tikmēr norāda, ka slavenību pasaulē ierīces, ar kuru palīdzību cīnīties pret uzmācīgajiem fotogrāfiem, kļuvušas samērā populāras. Ar tādām jau aprīkotas daudzu Holivudas aktieru mājas, bet nesen dizainers Ādams Hārvijs prezentējis rokassomiņu Anti-Paparazzi Clutch Bag, kurā iemontēta šādas ierīces mobilā versija. Brīdī, kad tiek fiksēts fotogrāfa zibspuldzes uzliesmojums, somā paslēptā ierīce atbild ar savu gaismas uzliesmojumu, tādējādi sabojājot kadru.

Svarīgākais