Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Roberto pilda solījumu, ko devis, tētim mūžībā aizejot

Roberto kopā ar mammu Gavinu un māsu Rozu. © Roberto Meloni privātais arhīvs

Dziedātājs, pasākumu un televīzijas kanāla «Rīga TV24» pavāršova «La Dolce Vita» vadītājs Roberto Meloni nupat kā atgriezies no Sardīnijas dzimtās Ardaras pilsētiņas. Viņš bija devies apciemot mammu Gavinu, māsas – Graciellu un Rozu – un viņu ģimenes. Līdz ar viņu ceļoja jaunā pavārgrāmata, kurā apkopotas Latvijas novadu receptes.

Kamēr Latvijā pirmais sniegs, Sardīnijā atvasara

«Uz Sardīniju aizlidoju oktobra beigās. Kad pirms divarpus gadiem mūžībā aizgāja mans tētis, biju apsolījis gan sev, gan mammai, gan ģimenei, ka lidošu biežāk uz mājām. Mēs ģimenē esam pieci bērni, bet mamma pēc tēta aiziešanas turpina dzīvot viena. Viņa negrib doties dzīvot ne pie viena no bērniem, jo ir stipra un neatkarīga. Taču es zinu, ka mamma pēc mums, bērniem, ilgojas, es jutu, ka man ir jāpaņem dažas brīvas dienas un jālido pie viņas. Pirms tam ierakstīju raidījumus un visu saplānoju, lai varētu paciemoties mājās pie mammas,» par ciemošanos dzimtenē stāsta Roberto. Turklāt viņam arī esot ļoti paveicies, jo šajā laika posmā Sardīnijā bijis silts un saulains laiks. «Reizēm uzlija, bet kopumā bija lieliski laikapstākļi - aptuveni 23 un 24 grādi silts. Kad saņēmu no Latvijas un Rīgas draugiem pirmās bildes ar sniegu, es tikmēr baudīju saulaino laiku Sardīnijā. Tādējādi man izdevās nedaudz pagarināt rudeni vai drīzāk pat vasaru,» viņš stāsta.

Lutina dēlu ar nacionālās virtuves gardumiem

Kā zināms, Roberto mamma Gavina ļoti gaida ciemos no Latvijas dēlu. Tādēļ arī šoreiz mamma Roberto lutinājusi ar nacionālās virtuves gardumiem. «Mamma jau mani sagaidīja ar ēdienkarti, kas domāta četrām dienām, un paziņoja, kas katru dienu būs jāēd. Bija gan cūciņa, gan dažādos veidos pagatavoti baklažāni, ziedkāpostu zupa, kurā ir gan ziedkāposti, gan sardīniešu cūkgaļas asā desa un zaļās olīvas.

Turklāt mamma, arī man prombraucot, bija sarūpējusi gardumus - «papassini» un «tiricche», ko tieši Sardīnijā gatavo oktobra beigās un novembra sākumā. Pirmajā novembrī Sardīnijā tiek svinēta Svēto diena, bet 2. novembrī ir mirušo piemiņas diena jeb kapusvētki. Sardīnijā šī diena tiek īpaši atzīmēta un tiek ievērotas senās tradīcijas. Naktī no 1. uz 2. novembri tiek gatavots ēdiens priekš mirušā cilvēka. Ko tas nozīmē? Leģenda vēsta, ka šajā naktī mirušie nāk uz savām mājām un tad viņi ir ļoti izsalkuši. Tāpēc virtuvē uz galda tiek atstāts ēdiens - rīsi vai pasta, kā arī šie saldumi - «papassini» un «tiricche».

Pēc viesošanās pie mammas uz Latviju Roberto atlidojis ar astoņiem kilogramiem pārtikas produktu. «Tur bija sardīniešu dievīgās gaļas bumbiņas no maltās gaļas un ķiplokiem - «polpette», vistas gaļa, kas cepta lielā daudzumā rozmarīna, kam pieliets mazliet baltvīna un piegriezts citrons, kā arī sardīniešu saldumi. Bija jābūt uzmanīgam ar bagāžu, jo reizēm lidostā ļoti sīkumaini tiek pētīta bagāža un par katru pārsniegto kilogramu ir jāmaksā aviokompānijai 60 eiro,» atklāj Roberto.

Dāvanā jaunā pavārgrāmata

Mammai Gavinai 26. novembrī ir dzimšanas diena, bet, tā kā Roberto šajā dienā nebūs kopā ar savu vismīļāko cilvēku, tad viņš jau priekšlaicīgi ir sarūpējis mammai dāvanu. Tā ir jaunā un pēc skaita jau trešā Roberto pavārgrāmata, kuras nosaukums ir «Pa Latvijas novadiem ar Roberto». Grāmatā būs 81 recepte, jo Roberto mammai Gavinai tiks svinēta 81. dzimšanas diena.

Jaunā Roberto pavārgrāmata «Pa Latvijas novadiem ar Roberto» jau no 26 novembra būs nopērkama visās «Zvaigznes» grāmatnīcās.