VAKARA ZIŅAS. Mājās gatavota maltīte rudens vakariem; gardas receptes

 
©Pixabay

Nebrīnieties, ja rudenī gribas «samazināt apgriezienus» – tas nav nekas slikts, jo pat visenerģiskākā cilvēka dzīvē reizēm nepieciešams miera, pārdomu un nesteidzīgas izvērtēšanas laiks, saka psihologi. Bet nevajag arī ilgi skumt par to, ka priekšā gara, auksta ziema. Lai tumšajos vakaros mūs silda pavards, sveču liesmiņas un sirsnīgas sarunas ar tuviem cilvēkiem – tiem, kuri pieņem tevi tādu, kāds esi un kā jūties visērtāk – pledā ievīstījies, ar siltām čībām kājās un varbūt ar četrkājaino draugu pie sāniem. Arī glāze laba vīna šādā reizē pieder pie lietas, un, protams, prieku visiem sagādā nesteidzīga gardas maltītes baudīšana.

Kad laukā kļūst aukstāks, prāts parasti nesas uz sātīgākiem, sildošākiem un pikantākiem ēdieniem, gribas dot darbu cepeškrāsnij un grilam, ja vien tas jau nav nolikts pagrabā līdz nākamajai sezonai.

Receptes

Baklažāni ar Parmas sieru

Sastāvdaļas:

  • 4 vidēji lieli baklažāni,
  • sāls,
  • malti melnie pipari,
  • eļļa cepšanai,
  • milti apviļāšanai,
  • 8 plūmju tomāti,
  • 150 g rīvēta Parmas siera,
  • zaļumi.

Pagatavošana:

Baklažānus nomizo, sagriež gareniskās šķēlītēs, liek uz sieta, pārkaisa ar sāli, atstāj uz stundu. Nosusina papīra salvetēs, apviļā miltos un apcep eļļā no abām pusēm zeltaini brūnus. Uzkaisa maltus melnos piparus. Kārto ietaukotā veidnē, pārliek ar sīki sagrieztiem tomātiem (bez mizas), pārkaisa ar sakapātiem zaļumiem un rīvētu Parmas sieru. Tā veido divas vai vairākas kārtas. Cep vidēji karstā cepeškrāsnī 15 minūtes, pēc tam uz 15 minūtēm atstāj nobriest.

Ēdamgliemenes baltvīnā ar puraviem

Sastāvdaļas:

  • 1 kg ēdamgliemeņu,
  • 2 tējkarotes cepamās eļļas,
  • 2 puravu kāti (baltā daļa),
  • 2 ķiploka daiviņas,
  • 150 ml baltvīna,
  • 4 ēdamkarotes Filadelfijas siera (neattaukota versija, bez piedevām),
  • sauja pētersīļu zaļumu,
  • 1 tējkarote kukurūzas miltu,
  • 1 ēdamkarote ūdens,
  • 2 baltmaizes šķēles,
  • sāls un pipari,

Pagatavošana:

Gliemenes labi notīra, noņem «bārdas», atlasa tās, kas ir atvērušās un paliek tādas, arī paturot zem auksta ūdens, vai citādi bojātas. Pannā uzkarsē eļļu, uz mazas uguns apcep sagrieztus puravus un ķiplokus, līdz tie kļūst mīksti. Pārlej baltvīnu, pievieno sieru un pētersīļus, samaisa, pievieno gliemenes, uzliek pannai vāku un karsē 3-4 minūtes vai tik ilgi, līdz gliemenes ir atvērušās. Pannu sakrata. Noņem no uguns. Uz lielas bļodas liek sietu, tajā pārliek gliemenes. Izmet tās, kas nav atvērušas, pārējās liek šķīvjos, ko patur siltumā. Šķidrumu pārlej atpakaļ pannā, uzkarsē, pievieno kukurūzas miltus, kas atjaukti ar ūdeni, pēc garšas pieliek sāli un piparus, samaisa. Minūtes laikā ir gatava viendabīga mērce. To pārlej gliemenēm. Pasniedz ar baltmaizi.

Karstmaizītes ar brokoļiem

  • Sastāvdaļas:
  • 500 g brokoļu,
  • eļļa apcepšanai,
  • 1 glāze ūdens,
  • sāls,
  • 8 tostermaizes šķēles,
  • sviests pārziešanai,
  • 1 ola,
  • 200 g rīvēta puscietā siera.

Pagatavošana:

Sagriež brokoļus, viegli apcep eļļā, pievieno ūdeni, pieber nedaudz sāls un izsautē mīkstus. Tostermaizes šķēles pārziež ar sviestu, liek uz plāts, katrai uzliek sagatavotos brokoļus. Sakuļ vienu olu, pievieno rīvēto sieru, samaisa, pārliek brokoļiem. Liek cepeškrāsnī, kas iesildīta līdz 200 grādiem, cep aptuveni 5 minūtes, līdz izveidojas zeltaina garoziņa.

Grilēti bumbieri ar sieru un šķiņķi

Sastāvdaļas:

  • 4 vidēji lieli bumbieri,
  • 4 zaļo salātu lapas,
  • 4 šķēlītes kūpināta šķiņķa,
  • 4 tējkarotes rīvēta cietā siera,
  • 2 ēdamkarotes kapātu valriekstu,
  • 4 tējkarotes riekstu eļļas,
  • 4 tējkarotes citronu sulas.

Pagatavošana:

Bumbierus nomizo, pārgriež gareniski uz pusēm un izņem serdes, izcep uz grila. Atsevišķi no abām pusēm grilē gaļas šķēlītes. Uz šķīvīšiem liek zaļo salātu lapas, šķēlīti grilētā šķiņķa, izceptās bumbieru pusītes, katrai uzkaisa nedaudz rīvētā cietā siera un kapāto riekstu. Pārlej ar riekstu eļļas un citronu sulas maisījumu.

Salāti ar citronu un magoņu mērci

Sastāvdaļas:

  • 120 g cukura,
  • 100 ml citronu sulas,
  • 2 tējkarotes kapātu sīpolu,
  • 1 tējkarote Dižonas sinepju,
  • 1/2 tējkarote sāls,
  • 180 ml olīvu eļļas,
  • 1 ēdamkarote magoņu sēkliņu,
  • 1 salātu galviņa,
  • 1 ābols,
  • 1 bumbieris,
  • 150 g rīvēta siera,
  • 50 g kapātu valriekstu,
  • sauja kaltētu dzērveņu.

Pagatavošana:

Sablenderē viendabīgu mērci no cukura, citronu sulas, sīpoliem, sinepēm, sāls un eļļas, īsi pirms gatavošanas beigām pieliek magoņu sēkliņas. Sagriež kumosa lieluma gabaliņos salātus, nomizotu ābolu un bumbieri, pievieno rīvēto sieru, valriekstus un dzērvenes, to visu sajauc, pirms pasniegšanas uzlej mērci un viegli samaisa.

Fondī

Sastāvdaļas vienai porcijai:

  • 100 ml sausā baltvīna,
  • 30 ml degvīna,
  • (ja alkoholu nelieto, vīnu un degvīnu aizstāj ar pienu),
  • 200 g Ementāles siera,
  • 1 tējkarote kukurūzas cietes,
  • bagete,
  • 1 ķiploka daiviņa,
  • malti melnie pipari.

Pagatavošana:

Fondī trauku no iekšpuses ierīvē ar ķiploka daiviņu, ielej sauso baltvīnu un uzvāra, pakāpeniski ber klāt rīvētu sieru un nepārtraukti maisa, līdz siers izkūst. Pievieno cieti, kas sajaukta ar degvīnu, pieber piparus un uzkarsē. Pasniedz uz galda kopā ar gabaliņos sagrieztu bageti, tos uzdur uz dakšiņas, iemērc siera masā, pēc tam dakšiņu groza, lai siera masa pārstātu pilēt, pārliek uz šķīvja. (Siera masa visu laiku jāuztur vajadzīgajā siltumā, lai tā nesacietētu vai nepiedegtu pie trauka dibena. Ja masa kļūst pārāk bieza un sāk velties kamolā, to turpina sildīt uz mazas uguntiņas, pievienojot vēl nedaudz vīna vai piena.)

Kūpināta krūtiņa ar hurmu piedevu

Sastāvdaļas:

  • 6 kūpinātas krūtiņas šķēlītes,
  • 12 salātlapas,
  • 3 cieti vārītas olas,
  • 30 g sarkano ikru,
  • 100 g svaigā siera,
  • 1 gatava hurma,
  • šķipsniņa ingvera pulvera,
  • rudzu tostermaize.

Pagatavošana:

Kūpinātās krūtiņas šķēlītes apcep uz pannas, nosusina papīra dvielītī liekos taukus, atdzesē, liek uz šķīvīšiem. Katrai uzliek 2 salātu lapas, tad - olas pusīti, ko izrotā ar ikriem. Nomizotu hurmu sablenderē, pievieno svaigo sieru, sāli un ingvera pulveri, pilda konditorejas turzā un caur robotu uzgalīti izspiež uz šķīvīšiem blakus sagatavotajai gaļai. Pasniedz ar rudzu tostermaizi.

Samsa (pīrāgs) ar jēra gaļu

Sastāvdaļas:

  • 1 kg miltu,
  • 300 g maltas jēra gaļas,
  • 1 sīpols,
  • 80 g rīsu,
  • sāls,
  • karijs,
  • 2 glāzes ūdens,
  • 2 olas.

Pagatavošana:

Rīsus novāra. No miltiem, ūdens un olām samīca ne pārāk cietu mīklu un atstāj nobriest uz 15 minūtēm. Pannā apcep malto gaļu, pēc garšas pievienojot sāli un kariju, piejauc rīsus. Mīklu plāni izveltnē uz dēļa, izgriež apakštasīšu lieluma ripas, vidū liek pildījumu, saloka trīsstūrveida pīrādziņus. Tos cep 2-3 minūtes uz pannas saulespuķu eļļā, ik pēc brīža apgrozot un uzmanot, lai nepiedeg.

Liellopa mēle ar kaperu mērci

Sastāvdaļas:

  • 1 liellopa mēle,
  • 1 sīpols,
  • 4-5 krustnagliņas,
  • sāls,
  • 50 g mīksta sviesta,
  • 2 ēdamkarotes miltu,
  • 1 glāze baltvīna,
  • 100 ml saldā krējuma,
  • 1 olas dzeltenums,
  • 2 ēdamkarotes kaperu.

Pagatavošana:

Mēli liek vārošā ūdenī, vāra 10 minūtes, pēc tam ūdeni nolej. Pārlej ar aukstu ūdeni, pievieno sīpolu, kurā sadurtas krustnagliņas, uzvāra, pieliek sāli un vāra mēli gatavu. To noskalo aukstā ūdenī un novelk virskārtu. Sviestu sajauc ar miltiem, pievieno baltvīnu un maisot uzvāra. Sajauc saldo krējumu ar olas dzeltenumu, pievieno mērcei, uzkarsē, bet neuzvāra. Pieliek kaperus. Mēli sagriež šķēlēs, pārlej ar mērci. Pasniedz ar kartupeļu biezeni.

 

Rīgas namu pārvaldnieks