Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Latvijas influenceri Maiju "Samsung" uzaicina uz Ņujorku

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Maija Armaņeva ir stiliste, dzīvesstila influencere jeb ietekmētāja un Latvijas Blogeru un influenceru asociācijas dibinātāja. Pavisam nesen uzņēmums «Samsung» uzaicināja Maiju doties pilnībā apmaksātā astoņu dienu braucienā uz Ņujorku, lai piedalītos «Samsung Galaxy Note 10» jaunā viedtālruņa prezentācijā.

Sarunā ar »Vakara Ziņām« Maija Armaņeva atminas, kā saņēmusi negaidītu tālruņa zvanu ar piedāvājumu doties ceļojumā uz Ņujorku. «Jā, man «Samsung» piedāvāja sadarbību, jo biju savos sociālajos tīklos ļoti aktīvi runājusi, ka mana tā brīža tālruņa baterija nav izturīga. Toreiz bija runa par manu «ābolīti» («iPhone»). Man kā cilvēkam, kas visu laiku dzīvo sociālajos tīklos un telefonā, tas nebija pieņemami. Biju vairākkārt mainījusi tālruņa bateriju, bet nekādu uzlabojumu. Ja sešos no rīta piecēlos un sāku darboties ar telefonu, tad desmitos tas jau bija izlādējies. Vēl jo vairāk, man bija nepieciešams telefons, kas tiek man līdzi, jo tas ir mans darba instruments. Es esmu tikai cilvēks, bet telefons ir gadžets un tam jābūt ātrākam par mani, nevis es esmu ātrāka par telefonu. Tālrunis jau bija nomiris, kad man tikai sākās diena. Tā kā es par šo tēmu tik daudz runāju, mani sadzirdēja «Samsung» un piedāvāja šo braucienu uz Ņujorku. Tiesa gan, ne uzreiz piekritu, jo mēnesi izmēģināju «Samsung Galaxy Note 9» tālruni, lai saprastu, vai man der un vai patīk šis tālrunis. Es nekad neparakstos uz ko tādu, kas man nepatīk, un tāpat nevaru runāt par to, kas man neder,» stāsta Maija.

Uz divriteņa iepazīst Ņujorkas ritmu un dzīvesstilu

Brauciena izmaksas - lidojumu un dzīvošanu viesnīcā, kas atradās iepretim Bruklinas tiltam - Latvijas influencerei pilnībā sedza «Samsung». Maija atklāj, ka Amerikā un Ņujorkā bijusi pirmo reizi: «Tādēļ es pat nezināju, ko gaidīt. Pirms devos ceļā, noskatījos vairākus «YouTube» video, ko par Ņujorku stāstīja citi «jūtuberi», ko darīt un ko nē, kur iet un kur nē. Taču lielākoties šo informāciju ir grūti aptvert, jo Ņujorka ir tik liela un dažāda, turklāt katram «jūtuberim» ir sava gaume. Tad arī nonācu pie secinājuma, ka lidošu uz Ameriku un pati pētīšu, kā man ir ērtāk.»

Uz Ņujorku Maija lidoja kopā ar draugu Māri. Atklājuši «Citi Bike» velosipēdu nomu, Maija ar Māri sāka Ņujorkas apskati. «Izvēlējāmies pa Ņujorku pārvietoties ar divriteņiem, jo tas ir lētākais un ērtākais pārvietošanās veids. Divriteņa īre diennaktī 12 dolāru, bet uz trim diennaktīm 24 dolāri. Vienīgais, jāseko līdzi, lai divritenis ik pēc pusstundas nenokavējot nonāk dokā. Ņujorkā ik pēc 300 metriem ir pieejami šie velosipēdu doki. Pavisam šā ceļojuma laikā nobraucām 122 kilometrus,» viņa piebilst. Tiesa gan, vizinoties ar velosipēdu pa Ņujorkas ielām, jābūt ne tikai izveicīgam, bet arī ļoti uzmanīgam, jo ne visur ir velosipēdistiem domātie celiņi. «Ne visi autovadītāji redz tevi pārvietojamies, un līdz ar to iespējami ceļu satiksmes negadījumi, kad divritenis saskrienas ar automašīnu. Pa milzīgajiem trotuāriem ar velosipēdiem braukt nedrīkst, visur ir videonovērošanas kameras, un par šādu pārkāpumu momentā ir sods. Mēs izbraucām visu skaļo Manhatanu sešos vakarā. Bija traki, jo uz ceļiem ir remonti, viss ir skaļš, mašīnu plūsmas ir nereālas, visi nonstopā signalizē, cilvēki staigā šurpu turpu. Es ātri iejutos šajā plūsmā. Māris pat bija par mani šokā, atzīstot, ka es te jūtos kā vietējā. Kā tad es iejutos plūsmā? Braucot ar divriteni, vienmēr saskatījos ar autovadītājiem. Acu kontakts ir nepieciešams, lai šoferi mani pamana, ka es braucu. Taču, ja ir bail no lielas plūsmas, var arī izvēlēties pārvietoties pa klusākām ieliņām,» stāsta Maija.

Iespējams arī pārvietoties ar taksometru, taču, sēžot mašīnā, reālo dzīvi un Ņujorkas pulsāciju neizjust. Turklāt taksometru pakalpojumi nav no lētajiem - jāmaksā ir par nobraukto ceļa posmu, kā arī klāt nāk nodoklis un dzeramnauda. «Bez dzeramnaudas tur neviens neko nedara, tā viņiem ir pieņemts visās apkalpojošajās sfērās,» viņa nosaka.

Lai orientētos Ņujorkā, noteikti nepieciešama navigācija un līdz ar to arī internets telefonā. Maija iegādājusies tālrunim Amerikas «sim» karti, kas derīga 90 dienām, un tās cena ir 50 dolāru. Viņa esot izvēlējusies visdārgāko paketi, kurā internets pieejams neierobežotā daudzumā. Tad arī uzstādījusi tālrunī aplikācijas - GPS navigāciju, «Citi Bike» aplikāciju, lai viegli un ērti orientēties Ņujorkā.

Latvijas ceļotāji apskatījuši - Ņujorkas centru («New York City»), Viljamsburgu, kas ir hipsteru pilsētiņa, Mazo Itāliju («Little Italy»), Ķīniešu kvartālu («Chinatown»). «Ņujorkā vienuviet var sastapt visas pasaules kultūras un virtuves. Ja gribi redzēt pasauli, tad aizbrauc uz Ņujorku. Te var sastapt visas rases, nacionalitātes un etniskās piederības,» teic Maija.

Dizaineru kolekcijas lētākas, bet restorānos dārgāk nekā Eiropā

Tāpat arī viņa apmeklējusi šopinga centru «Century 21», kas atrodas turpat, kur 11. septembra teroraktu memoriāls «9/11 Memorial», kurā var iegādāties pasaulslavenu brendu un dizaineru kolekcijas par krietni zemākām cenām nekā Eiropā. «Piemēram, ja Eiropā kāda dizainera radīta lieta maksā 340 eiro, tad šajā vietā to pašu lietu var iegādāties par 100 dolāriem. Milzīga atšķirība,» izpētījusi Maija. Tiesa gan, ar veikalu ķemmēšu Latvijas ceļotāji nav aizrāvušies un mājās atgriezušies ar vienu ceļojuma koferi, jo iegādājušies samērīgā daudzumā gan apģērbu, gan arī interesantas ēdamlietas.

Runājot par ēdināšanu, Maija iesaka, kā lētāk un praktiskāk papusdienot Ņukorkā: «Ēdienu porcijas tiešām te ir milzīgas, krietni lielākas nekā Latvijā. Tādēļ mēs dalījām ēdiena porciju uz pusēm. Pirmkārt, nebijām pārēdušies, un, otrkārt, rēķins bija mazāks. Jāpiezīmē, ka restorānos ēdiens nav lēts. Bez 100 dolāriem restorānā nav ko darīt, turklāt klāt nāk nodoklis, kā arī dzeramnauda.»

Pirmie pieskārieni jaunajam tālruņa modelim

Taču pats galvenais vizītes mērķis bija «Samsung» jaunā viedtālruņa «Galaxy Note 10» prezentācija, kas norisinājās milzīgajā Bārklija centrā («Barclays Center») Bruklinā. Prezentācijā piedalījās gan mediju pārstāvji no visas pasaules, gan influenceri, blogeri un uzņēmuma «Samsung» vadība. «Tas bija ļoti interesants pasākums, kurā uzzinājām, uz ko tad jaunais tālruņa modelis ir spējīgs. Tāpat man ļoti patika šī superindividuālā pieeja. Mums, Baltijas valstu pārstāvjiem no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, bija rezervēta atsevišķa testēšanas istaba, kurā varējām veikt pirmos pieskārienus jaunajam tālruņa modelim un nofilmēt pirmos video,» tā Latvijas influencere. Nākamajā dienā Maijai jau tika iedalīts jaunā modeļa tālrunis, lai dienas laikā viņa to var testēt. «Sāku jau strādāt ar tālruni. Fotografēju un skatījos, kādas bildes sanāk un kāda ir to kvalitāte. Ja godīgi, man tik ļoti iepatikās jaunais tālrunis, ka vakarā pat negribējās to atdot. Jauno tālruni saņēmu tikai tad, kad atlidoju uz Rīgu. Patiesībā esmu Latvijā pirmā, kas saņēma šo telefonu, pat Igaunijā un Lietuvā tas vēl nebija parādījies. Tas tiešām ir unikāls notikums. Es arī varēju izvēlēties sava tālruņa krāsu - kas ir metāliskos varavīksnes toņos,» priecājas Maija par dāvanā saņemto tālruni.

«Draivs», kas paliks uz ilgu laiku

Rezumējot braucienu, Maija priecājas, ka Ņujorkā izjutusi lielu cilvēkmīlestību un draudzību: «Uz ielas nāk klāt cilvēki, kas izsaka komplimentus par manu stilīgo kleitu vai apaviem, vai smaržām. Cilvēki nāk arī klāt, lai aprunātos un jautātu. Tie jau nav tikai amerikāņi, tie ir visdažādāko nāciju cilvēki, un viņi visi ir ļoti atvērti. Viņi vienmēr ir gatavi atbildēt, palīdzēt un ieteikt. Mums vajadzētu pamācīties no viņiem. Es došu gan sev «zelta pendeli», gan visiem tiem, kas man seko sociālajos tīklos. Ir jākļūst atvērtākiem, labākiem, smaidīgākiem un cilvēcīgākiem. Mums visiem ir problēmas, rūpes un raizes, taču vai tās visiem ir jāparāda. Labāk taču ir dalīties ar smaidu un atvērtību. To pilsētu, kurās samiksējušās visdažādākās tautības, cilvēki ir atvērtāki, jo viņi neskatās, kāda ir tava ādas krāsa un etniskā piederība.»

Maija Armaņeva pēc šā brauciena secinājusi, ka uz Ņujorku ir jābrauc, lai sajustu «draivu», iedvesmotos un uzlādētos: «Jā, tas «draivs» paliek uz ilgu laiku. Vienreiz dzīvē noteikti ir jāaizlido uz Ņujorku, jo, pusgadu iepriekš iegādājoties aviobiļetes, turp un atpakaļ var nokļūt par 250 eiro.»