Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. 10 lietu, kas raksturo Kasparu Bārbalu

© Privātais arhīvs

Dūdu un bungu grupa «Auļi» gatavojas doties Latvijas koncerttūrē. Pirmais koncerts paredzēts Rīgā 11. septembrī VEF kultūras pilī. Vērienīgās un starptautiskās koncertprogrammas «Senču balsis» mērķis ir iepazīstināt Latvijas un pasaules publiku ar unikālu un jaudīgu bungu un dūdu mūzikas sintēzi ar dažādiem tradicionāliem dziedāšanas veidiem, piemēram, rīkles dziedāšanu. Dalību koncerttūrē ir apstiprinājuši visi projektā iesaistītie viesmākslinieki – Batzorigu Vānčigu no Mongolijas, sāmu joikotājs Kajs Sombijs, jodelētājs no Austrijas Albīns Pauluss un latviešu dziedātājs Edgars Lipors. Pirms grandiozā notikuma rubrikā «Personība» bungu un dūdu mūzikas grupas «Auļi» vadītājs Kaspars Bārbals atklāj savas iedvesmas lietas.

Ģimene

Viens no maniem lielākajiem iedvesmotājiem ir mana sieva horeogrāfe Dagmāra Bārbale. Viņa vienmēr ir jaunu ideju un enerģijas pilna. Esam strādājuši gan pie kopīgiem projektiem, gan mēdzam viens otru atbalstīt arī citās ikdienas gaitās. Mūsu meitai Martai šobrīd ir divi gadi, un viņa pati jau sāk veidot teikumus. Tie meitai padodas jauki un mīlīgi.

«Auļi»

Ar grupas biedriem spēlējam kopā jau 17 gadu. Esam daudz ko piedzīvojuši - gan prieku par radītajiem skaņdarbiem, gan milzīgu enerģijas lādiņu pēc koncertiem, gan arī ne tik priecīgus brīžus. Ikdienā mēs bieži nesatiekamies, un tas varbūt arī ir tik ilgas grupas pastāvēšanas noslēpums, taču, kad kopā spēlējam, tad skrien skudriņas vēl joprojām.

Aicinām uz «Auļu» jaunās programmas «Senču balsis» koncertiem, kuros uzstāsimies kopā ar senu dziedāšanas tradīciju pārstāvjiem no dažādām pasaules valstīm. Koncerta muzikālā daļa tiks papildināta ar «Auļu» ceļojumu stāstiem un ārvalstu mūziķu individuālām dziedāšanas tehniku demonstrācijām.

Koncerti notiks 11. septembrī Rīgā, VEF koncertzālē, 12. septembrī Jelgavas Kultūras namā, 13. septembrī Liepājas koncertzālē «Lielais dzintars», 14. septembrī Valmieras Kultūras centrā un 15. septembrī Latgales vēstniecībā «GORS».

Biļetes uz koncertiem iespējams iegādāties «Biļešu paradīzes» kasēs un arī interneta platformā bilesuparadize.lv

Dūdas

Neizskaidrojamā veidā dūdu spēlēšana rosina domāšanas procesu. Spēlējot dūdas, staigāju pa studiju un aizdomājos, ka spēlēju ilgi vienu un to pašu melodiju, bet galvā esmu jau izdomājis vairākas ar pašu spēlēšanu nesaistītas lietas. Visbiežāk tās ir tieši idejas jauniem projektiem.

Tautas mūzika

Kad komponēju mūziku, tad deviņdesmit procentu gadījumu iedvesmojos tieši no tautas dziemu melodijām vai tekstiem.

Šajos materiālos ir ietvertas gadsimtiem krātas zināšanas, kas raksturīgas tieši mūsu mentalitātei. Man ir svarīga šī piederības sajūta, un, radot kaut ko jaunu, tieši tas ir tas, kam gribu līdzināties. Bieži skaņdarbi sanāk, citējot tautas dziesmas, bet bieži arī gala rezultātā rodas kaut kas pilnīgi jauns.

Ierakstu studijas atmosfēra

Kā skaņu režisors mūzikas ierakstu studijā «Lauska» strādāju jau 15 gadu. Šajā laikā ir nācies sadarboties ar vairāk nekā 500 dažādiem mūziķiem. Šādā vidē radošo ideju netrūkst un gaisā vienmēr virmo enerģija. Esmu patiesi priecīgs par savas profesijas izvēli un nebeidzu būt pārsteigts par arvien jaunām iespējām, ko tā spēj sniegt.

Atkal ceļā

Tāpat arī braucot pie auto stūres vai lidojot lidmašīnā, mani sajūsmina doma, ka atrodos ceļā un tam ir mērķis. Manuprāt, tas ir radoši, un, esot ceļā, ir laiks padomāt. Man vienmēr ir svarīgi izdomāt un tad darīt.

Radošs process

Bieži vien uzlādējos tieši no radošā procesa. Lai gan vienmēr pamatā ir plāns, tomēr jāļaujas arī mirkļa impulsiem.

Īpaši spilgti to izbaudīju «Auļu» jaunās koncertprogrammas «Senču balsis» veidošanas laikā, kad ceļojām uz dažādām valstīm, lai iepazītu mūsu sadarbības partneru vokālās tradīcijas to dabiskajā vidē. Visizteiksmīgākais piemērs ir darbs ar mongoļu rīkles dziedātāju Batzorigu Vānčigu («Batzorig Vaanchig»). Šajā muzikālajā piedzīvojumā bija visvairāk nezināmā un noslēpumainā, taču viss noritēja veiksmīgi.

Jaunajā koncertprogrammā «Senču balsis» uzmanība pievērsta jaudīgām vīriešu balsīm, kas raksturo kādu reģionu. Skaņdarbos pazīstamu izpildītāju dziedājums no ģeogrāfiski atšķirīgām vietām ir saplūdināts ar «Auļu» latviešu muzikālajās tradīcijās balstīto spēcīgo instrumentālo mūziku, radot iespaidīgu pasaules mūzikas programmu.

Esam iepazinuši vairākus senu dziedāšanas tradīciju pārstāvjus, noskaidrojuši, kā šīs balsis sasaucas ar bungām un dūdām, kā arī, kā tās skan kopā ar latviešu tautas dziesmām.

Dabas varenība

Ir brīži, kad, skatoties uz kādu dabas brīnumu klātienē, tā pa īstam apzinies, cik varens spēks un vienlaikus miers tajā mājo.

Tie ir gan augsti kalni, gan mežonīgi ūdenskritumi, gan iespaidīgi stāvkrasti okeāna malā. Tas viss palīdz aizmirst par nesvarīgiem dzīves sīkumiem un salikt visu pa plauktiņiem.

Mūsdienu mūzika

Veidojot savu mūziku vai strādājot studijā ar citām grupām, sanāk daudz domāt par tehniskām lietām. Tāpēc, lai no tā atpūstos un arī lai atcerētos mūzikas patieso būtību, man patīk apmeklēt dažādu citu grupu koncertus un klausīties visdažādāko žannru ierakstus. Tā, lai nav jādomā ne par ko citu un var brīvi ļauties emocijām, noskaņai un līdzpārdzīvojumam.

Sasniegumi

Nenoliedzami jauniem darbiem iedvesmo arī iepriekš paveiktā novērtējums. Īpaši «Auļus» iepriecina dziesmas «Hunnu Guren» video panākumi interneta vietnē «Youtube». Tur tas skatīts vairāk nekā divus miljonus reižu un arī komentāri ir gan uzjautrinoši, gan iepriecinoši. Tas ir īpaši, jo esam to pilnībā paveikuši paši saviem spēkiem un ar to no sirds lepojamies.