Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Labklājības ministre topā simtgadnieku salidojumā

© Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Sestdien, 24. augustā, Rīgas VEF Kultūras pilī pulcējās Latvijas valsts vienaudži – simtgadnieki – gan tie, kuriem jau vairāk nekā simts, gan tie – kuri gadu simtam ir pavisam tuvu.

Valsts vecākie iedzīvotāji, salidojuma iedvesmoti, ir rakstījuši savus dzīves stāstus, spožākās epizodes savā un valsts liktenī. Šie stāsti tiek ievietoti Tautas saimes grāmatā, ir iemūžināti dokumentālā filmā «100 gadi esības vējos».

Salidojums šoreiz akcentējis tā dalībniekus dalīties atmiņās par Brīvības cīņām, par «Baltijas ceļu».

Dalībai salidojumā bija pieteikušies 78 valsts iedzīvotāji, to vidū 19 iedzīvotāju, kuri gadus skaita jau otrajā simtā. To starpā ir 105 gadus veca, joprojām enerģiska kundze, visu trīs salidojumu dalībniece Lidija Sīmane no Mālpils.

Valsts vienaudži un viņu dzimtas rosinājuši, lai valsts vienaudžu salidojums būtu tradīcija, jo - pēc viņu teiktā - sirmgalvji ir skaistā emociju noskaņā, dzīvespriecīgi, ieguvuši jaunus paziņas, sazinās telefoniski, dažreiz pat ar datora palīdzību. Salidojums ir kopā būšanas iespēja Latvijas valsts vienaudžiem, tā ir iespēja valsts vecākajiem iedzīvotājiem iziet sabiedrībā kopā ar savas pilsētas, novada un pagasta vadītājiem, redzēt vaigā valsts augstākās amatpersonas, ministrus, deputātus, māksliniekus.

Tradicionāli salidojuma dalībnieki tikās ar valsts augstākajām amatpersonām. Mākslinieki dāvāja sava talanta dzirkstis muzikālajā sveicienā. Arī šoreiz (kā 1. salidojumā Rundāles pilī) skaļus aplausus izraisīja ne tikai Valsts prezidenta Egila Levita uzruna, bet tieši atraktīvā aktiera Andra Bērziņa iedvesmojošā, emocionālā uzstāšanās!

Savukārt Latvijas iestādes un uzņēmēji bija sagādājuši svētku priekam gan dāvanas, gan cienastu.

Pirmais simtgadnieku salidojums notika Pilsrundālē, otrā salidojuma mājvieta bija Rīgā, kultūras pilī «Ziemeļblāzma».

Labklājības ministre Ramona Petraviča bija vienīgā no valdības, kas palika līdz sarīkojuma beigām - gan aprunājoties ar simtgadniekiem, gan dāvājot katram mazu eņģelīti - atstarotāju. Ar seksīgo ministri bildēties gribēja daudzi no klātesošajiem - gan pasākuma vadītājs - cilvēks-orķestris Ainārs Ašaks, gan fotogrāfs Ojārs Jansons, gan aktieris Andris Bērziņš.

Vecākā un aktīvākā no salidojuma dalībniecēm - sirsnīgā un labestīgā 105 gadus vecā Lidija Sīmane no Mālpils - izpelnījās lielu ievērību no augstajiem viesiem - ar viņu sirsnīgi aprunājās gan Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, gan Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs, kas pat nometās viņas priekšā uz viena ceļa un nobučoja roku! Kundzi arī šoreiz pavadīja viņas staltais mazdēls ar sievu un meitu.

Lielākos aplausus izraisīja aktiera Andra Bērziņa emocionālā uzruna - viņa pirmie vārdi no skatuves skanēja apmēram tā: «Ai, kā tas varēja gadīties, ka Levitam izdevās no manis aizmukt! Es liktu kā Vējonim 1. salidojumā apsolīt, ka parūpēsies par mūsu pensionāriem, vismaz simtgadniekiem, bet ko tas deva?! Man ir sapnis, ka simtgadnieki sastāda sarakstu, kurp gribētu aizceļot, prezidents izgādā skaistu baltu autobusu, no kura izkāpj un visu Eiropu pārsteidz mūsu simtgadnieki! To mūsu apsviedīgā TV žurnāliste Velta Puriņa gan varētu dabūt gatavu!»