Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Levits pēc Baltijas ceļā taksī aizmirsis fotoaparātu

Gan akcijas «Baltijas ceļš» dalībnieki, gan tie, kuri toreiz «Baltijas ceļā» nestāvēja, notikuma trīsdesmitajā gadskārtā bija atkal aicināti tikties pie Brīvības pieminekļa.

Svinīgajā notikumā uzrunu teica Valsts prezidents Egils Levits un Latvijas Tautas frontes pirmais priekšsēdētājs Dainis Īvāns, piedalījās dziedātāji Daumants Kalniņš, Margarita Dudčaka, Jānis Buķelis, Goran Gora, Atis Ieviņš, Ozols, spēlfilmas «Bille» galvenās lomas atveidotāja Rūta Kronberga, Garkalnes novada jauktais koris «Pa Saulei», kura diriģents ir Jānis Ozols, un instrumentālā grupa, kuras sastāvā ir Kristaps Krievkalns, Armands Treilihs, Ēriks Upenieks, Romāns Vendiņš un Miķelis Vīte. Koncertu vadīja staltais un talantīgais Nacionālā teātra aktieris Jēkabs Reinis.

Ingrīda Punka

Jauktais koris «Pa Saulei» ar diriģentu Jāni Ozolu bija ģērbušies autentiskos 1989. gada apģērbos, arī diriģenta auseklītis - autentisks, arī kravas auto - no tiem laikiem, kad norisinājās pirmais «Baltijas ceļš».

Ingrīda Punka

Žurnālists un ekspolitiķis Dainis Īvāns arī šoreiz uzstājās ar iedvesmojošu runu, turklāt līdzās viņam mazmeita Rūta Kronberga, kas ne tikai pavadīja savu slaveno vectēvu, bet droši un lepni no skatuves nolasīja dzejas rindas, viņā ar cieņu noraugās Goran Gora. Īvāna mazmeita jau savā vecumā ir ne mazāk slavena par vectēvu, jo ir spēlfilmas «Bille» galvenās lomas atveidotāja.

Ingrīda Punka

Koncertu godam novadīja aktieris Jēkabs Reinis!

Ingrīda Punka

Tovakar uzstājās arī Latvijas hiphopa mūziķis Ozols jeb īstajā vārdā Ģirts Rozentāls.

Ingrīda Punka

Mākslas zinātniece, politiķe, rakstniece un diplomāte Sandra Kalniete aizvērtām acīm, iegrimusi 1989. gada atmosfērā, noklausās Daiņa Īvāna tā laika slaveno uzrunu tautai! Viņa seko līdzi laikam - plecos ērta mugursoma!

Atraktīvi un iedvesmojoši uzstājās mūziķi - Daumants Kalniņš, Jānis Buķelis un Atis Ieviņš.

Ingrīda Punka

Lelde Vikmane ar vīru francūzi Ēriku de Drezī pirmajā rindā sekoja koncertam un uzrunām, pēc tam sajūsmināta pateicās Valsts prezidentam Egilam Levitam par viņa runu.

Ingrīda Punka

Dažādu koncertu un sarīkojumu brīvprātīgajam puisim Jānim ir tradīcija - katru sarīkojumu sabildēties ar prezidentu un citām slavenībām.

Ingrīda Punka

Grāmatu izdevēja Inguna Cepīte skanīgi dzied himnu - kā nekā viņa ir leģendāro diriģentu Ausmas Derkēvicas un Imanta Cepīša meita!

Ingrīda Punka

Arhitekte un politiķe Inese Aizstrauta uz sarīkojumu atvedusi savus mazbērnus.

Ingrīda Punka

Bijusī kultūras ministre, tagad Eiropas Parlamenta deputāte Dace Melbārde.

Ingrīda Punka

Atmodas laika ārzemju latviešu žurnālists Juris Kaža, kas fiksēja «Baltijas ceļu» no putna lidojuma, materiālu izplatīja visā pasaulē un par to vēlāk izpelnījās aizliegumu iebraukt Latvijā!

Ingrīda Punka

Biedrības «Eiropas kustība Latvijā» prezidents Andris Gobiņš pats uzmeistaroja «Baltijas ceļa» karogu trīs vienā, pie kura tovakar daudzi vēlējās nofotografēties!

Ingrīda Punka

Valsts prezidents Egils Levits kādā intervijā atklāja, ka 1989. gada 23. augustā stāvēja «Baltijas ceļā» pie Brīvības pieminekļa. Toreiz esot sabildējis pasākuma norisi, bet atceļā mājup taksometrā aizmirsis fotoaparātu! Kas zina, varbūt nozaudētais fotoaparāts atrodas ar visām vēsturiski nozīmīgajām fotogrāfijām?