Parasti augustā arbūzi ir vissulīgākie un saldākie. Lielākie cienītāji grib tos ēst katru dienu, citi saka – nekas īpašs, tāds gurķis ar sarkanu vidu, tomēr kaut reizi sezonā droši vien arbūzu uzēd visi. Sevišķi labi garšo, ja iegadās kāda karsta diena, jo arbūzs vienlaikus ir gan ēdiens, gan dzēriens.
Arbūzos ir ap 80% ūdens, 5,5-13% cukuru (glikoze, fruktoze, saharoze), arī pektīnvielas, kalcijs, kālijs, fosfors, dzelzs, vitamīni. 100 gramos arbūza mīkstuma ir 224 mg magnija, tāpēc ar 150 gramiem arbūza pietiek, lai nodrošinātu sev diennaktī nepieciešamo magnija devu. Pēdējā laikā pētnieku uzmanību piesaistījis likopēns - karotinoīds, kas labs sirds, asinsvadu un kaulu veselībai. Arī arbūzi pieskaitāmi produktiem ar augstu likopēna saturu. Vēl zinātniekus ieinteresējusi arbūzos atrodamā aminoskābe citrulīns. Tā organismā tiek pārvērsta citā aminoskābē - arginīnā, kura arī vajadzīga labai asinsritei un sirds veselībai.
Pieņemts uzskatīt, ka visvērtīgākais arbūzā ir tieši vidiņš. Zemēs, kur arbūzus audzē daudz, cilvēki reizēm izēd vienīgi vidiņu. Amerikāņu uztura speciālisti pētījuši arī šo jautājumu, nosakot flavonoīdu, likopēna un C vitamīna saturu dažādās arbūza daļās. Tas bija visai līdzīgs gan vidū, gan malās pie mizas, gan kātiņa apvidū, gan pretējā galā. Pētījumos arī noskaidrots, ka vispilnvērtīgākais uzturvielu sastāvs ir arbūziem, kuri pilnīgi nogatavojušies laukā.
Jāatgādina, ka arbūzi pirms ēšanas jāmazgā. Laukā tie guļ uz zemes apmēram tāpat kā ķirbji, uz mizas ir augsnes daļiņas un dažādi mikroorganismi, var gadīties parazītu oliņas. Ja uzglabājot vai pārvadājot kāds arbūzs pārsprāgst, sula tek laukā, pievilinot mušas, kas pārnēsā slimības, un arbūzs kļūst par barotni dažādiem mikrobiem, tajā skaitā - akūtu zarnu infekciju izraisītājiem. Pirms dalīšanas arbūzs kārtīgi jānomazgā ar siltu ūdeni un nearomatizētām ziepēm. Iegrieztu arbūzu vēlams glabāt ledusskapī. Ja uzreiz redzams, ka vienā dienā arbūzu nevarēs pieveikt, to stabili novieto šķīvī vai bļodā ar astītes galu uz leju, nogriež «vāciņu» un tālāk izdara divus vertikālus krusteniskus griezienus aptuveni līdz arbūza vidum. Pēc tam griež horizontāli vēlamā biezuma šķēlītēs. Kad maltīte pabeigta, atlikušo arbūzu liek ledusskapī, pārsegtu ar pārtikas plēvi, šķīvi vai nogriezto «vāciņu».
Kam jāpievērš uzmanība, izvēloties arbūzu:
* Arbūza kātiņam jābūt iekaltušam, bet ne galīgi sažuvušam. Sažuvis liecina, ka arbūzs ir ilgi glabāts vai transportēts. Ja «astīte» norauta, arī tas vedina domāt, ka no pircēja tiek slēpts kāds defekts.
* Gatavam arbūzam miza nav matēta, bet tik spoža, ka tajā atspīd saule. Tai jābūt arī stingrai un diezgan cietai - ja mizu var viegli iespiest un saskrāpēt, tad arbūzs ir apvītis.
* Arbūzam, kurš nogatavojies dabīgā ceļā, laukā, ir dzeltens laukumiņš sānos - tur arbūzs saskāries ar zemi. Ja laukumiņa nav, arbūzs, iespējams, novākts par agru. Ja laukums ir ļoti liels, tas liecina, ka arbūzam trūcis saules un siltuma, tāpēc tas būs ūdeņains un nepietiekami salds.
* Gatavs arbūzs ir skanīgs - tam pieklaudzinot, atskan dzidra skaņa, bet negatavs slikti vada skaņu, jo tā mīkstums ir blīvāks, tāpēc iznāk vien kluss tuk-tuk.
* Gatavs arbūzs ūdenī peld, bet negatavs - grimst.
* Par to, ka arbūzs audzējot saņēmis par daudz nitrātu, liecina intensīvi sarkans mīkstums ar viegli violetu nokrāsu; griezuma vieta ir gluda, nevis sīki graudaina; šķiedriņas arbūza mīkstumā ir nevis baltas, bet izteikti dzeltenas.
Receptes
Arbūzu «sviestmaize» ar pesto un aitu sieru
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Lai pagatavotu pesto, rukolu sablenderē ar kapātiem valriekstiem, ķiploku, citronu sulu un pusi no norādītā eļļas daudzuma. Turpina blenderēt, pa daļām pievienojot atlikušo eļļu, līdz iegūst viendabīgu masu; pēc garšas pieliek sāli un piparus, samaisa. No arbūza gabaliem izgriež kvadrātveida šķēles, pārziež ar pesto, pārliek ar plāni sagrieztu sieru.
Arbūzu aukstā zupa
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
500 g arbūza gabaliņu sablenderē kopā ar mellenēm, pusi gabaliņos sagriezta nomizota gurķa un etiķi. Sakapā sīpolu, papriku, halapenjo un zaļumus, pievieno masai un turpina blenderēt, līdz tā kļūst viendabīga. Pievieno kubiņos sagrieztus atlikušos arbūzus un gurķus, sāli un piparus, samaisa, liek ledusskapī uz trim stundām. Sadala šķīvjos, katrā ieliek avokado šķēlīti.
Arbūzu salāti ar grilētu vistas fileju un brinzu
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Makaronus izvāra, notecina, apslacina ar vienu ēdamkaroti olīvu eļļas, lai nesalīp, samaisa un atstāj atdzist. Pusi no arbūza mīkstuma sablenderē ar laima sulu, medu, ķiploku, divām ēdamkarotēm olīvu eļļas un pipariem. Liek traukā kopā ar vistu krūtiņām, marinē 3 stundas, pēc tam cep uz grila, aplaistot ar marinādi. Nedaudz atdzesē, sagriež strēmelēs. Sajauc ar makaroniem, brinzu, atlikušajiem gurķu un arbūza gabaliņiem, pievieno atlikušo eļļu un etiķi, samaisa.
Arbūzu želeja ar saldējumu
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Želatīnu uzbriedina, izkausē ūdens peldē, pievieno cukuru, kas izšķīdināts nelielā daudzumā silta ūdens, iejauc arbūza biezenī, kam pievienota citronu sula, samaisa, lej divos deserta trauciņos, liek ledusskapī sastingt. Pasniedz kopā ar saldējuma lodītēm.
Arbūza bole
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Arbūzam nogriež «vāciņu», izdobj mīkstumu (lodītēs vai mazos gabaliņos), to attīra no sēklām, liek atpakaļ arbūzā, pievieno gabaliņos sagrieztus augļus un ogas, cukura sīrupu un vermutu, samaisa, liek atdzesēties ledusskapī. Pirms pasniegšanas pielej dzirkstošo vīnu un, ja vēlas, pievieno ledu. Smeļ ar kausiņu stikla krūzītēs un tūlīt pasniedz.