Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS: Aktuālāko kultūras, mākslas, izklaides notikumu TOP 5

© Publicitātes foto

Piedāvājam ieskatu, kādi tuvākā un tālākā nākotnē paredzēti izklaides, mūzikas notikumi, kas norisināsies dažādās Latvijas vietās.

«Latvijas valsts mežu» maratons piestās Ikšķilē

4. augustā Ikšķilē norisināsies «Latvijas valsts mežu» MTB maratona sezonas sestais etaps. Ikviens velocienītājs tiek aicināts baudīt skaisto Ikšķiles apkārtni, izvēloties kādu no piedāvātajām četrām distancēm.

Šajā sezonā «Latvijas valsts mežu» MTB maratonā vēl atlicis aizvadīt divus ļoti aizraujošus etapus, kas notiks jau sevi apliecinājušās vietās - Ikšķilē un Smiltenē. Ja vairākās vecuma un meistarības grupās dažādos braucienos uzvarētāji kopvērtējumā jau zināmi, tad lielā daļā grupu intriga ir dzīva.

4. augustā kuplā velosaime pulcēsies Ikšķilē. Sacensību centrs un finiša zona arī šogad atradīsies pie Ikšķiles novada pašvaldības. Kā pirmie dienas programmu atklās paši mazākie braucēji no 3 līdz 11 gadu vecumam, kuri dalību «Maxima» bērnu braucienā uzsāks jau no pulksten 10.00. Šajā braucienā pēc finiša atmiņā paliekošas un gardas balviņas saņems ikviens sacensību dalībnieks.

Dienas prestižākais starts - «Toyota Hybrid» distances dalībniekiem - tiks dots pulksten 12.00. Starta vieta pie Ikšķiles dzelzceļa pārbrauktuves. Sportisti veiks 50,5 kilometrus garu distanci, kuras smagākā daļa nenoliedzami būs dabas parkā «Zilie kalni». Viegla pastaiga nesolās būt arī beigu daļā, kas vedīs pa šauru taciņu gar Daugavu. Kopvērtējuma līderu kreklos startēs - Oskars Muižnieks («DTG - MySport») un Lelde Ardava (««Volkswagen» komerctransports - Veloprofs.lv»). Abi jau nodrošinājuši čempiona titulus. Tikmēr «Merrild» aktīvākā braucēja krekliņā redzēsim Muižnieka komandas biedru Lauri Purniņu.

Pulksten 12.05 starts tiks dots 27,3 kilometru garā «Mammadaba» veselības brauciena dalībniekiem. Šajā braucienā startēs gan dabas baudītāji, kuriem rezultāts ir otršķirīgs, gan arī zēnu un meiteņu konkurenču braucēji, kuru mērķis būs finišēt pēc iespējas ātrāk.

Centrālais starts tiks dots pulksten 13.15. 40,9 kilometrus garajā distancē tad dosies «Lielbāta» Tautas brauciena dalībnieki. Tieši šis brauciens katrā posmā izceļas ar vislielāko intrigu. Līdz šim aizvadītajos piecos posmos bijuši četri dažādi uzvarētāji. Līdera kreklos uz starta redzēsim Ģirtu Cirveli («Roadex») un Santu Saniju Jurgenu («Dobeles dzirnavnieks/ FeelFree»).

Pēc finiša organizatori apbalvos ātrākos braucējus individuālajā un komandu ieskaitē, noteiks 100. vietu ieguvējus, progresīvākos braucējus un labākos debitantus. Gaidāmi arī citi pārsteigumi.

Liepājnieku grupa «Willow Farm» svinēs 25. jubileju

Liepājas koncertzālē «Lielais dzintars» 7. augustā pulksten 19.00 notiks grupas «Willow Farm» 25 gadu jubilejas koncerts.

Liepājnieku grupa «Willow Farm» šogad atzīmē savas pastāvēšanas 25. gadadienu un šim notikumam par godu rudenī klajā laidīs jaunu studijas albumu, kas grupas diskogrāfijā būs jau ceturtais. «Daļēju ieskatu jaunajā muzikālajā materiālā varēs gūt arī 7. augusta koncertā,» sola grupas līderis un dziesmu autors Emīls Dreiblats.

«Koncertu esam iecerējuši divdaļīgu. Pirmo daļu ieturēsim klusākās, akustiskākās noskaņās, savukārt otrajā skanējums jau vairāk tuvosies rokkoncerta tradīcijām,» stāsta Emīls. «Dziesmas no topošā albuma mīsies ar kompozīcijām no agrāko gadu ierakstiem.» Grupas pamatsastāvam - Emīlam Dreiblatam (balss, ģitāras, taustiņinstrumenti, elektronika), Jānim Dreiblatam (ģitāra), Uldim Nolmanim (bass) un Mārim Zīlmanim (sitamie instrumenti) koncertā pievienosies arī pianists Normunds Kalniņš, kurš savulaik grupā muzicējis pastāvīgi.

Biļetes uz šo koncertu pieejamas visās «Biļešu paradīzes» tirdzniecības vietās un interneta platformā www.bilesuparadize.lv.

«Latvijas dzelzceļš» 100. jubileju svinēs ar urbānajiem dārza svētkiem

Augustā Valsts akciju sabiedrība «Latvijas dzelzceļš» (LDz) ar dažādiem pasākumiem atzīmēs uzņēmuma dibināšanas 100 gadu jubileju.

Svētku nedēļa sāksies 3. augustā ar dzelzceļa transportlīdzekļu jeb ritekļu parādi Rīgas, Jelgavas un Daugavpils dzelzceļa stacijās, kur iedzīvotāji varēs apskatīt LDz rīcībā esošo ritošo sastāvu, gan piedaloties izglītojošās ekskursijās, gan arī pašiem apskatot tos no ārpuses un iekšpuses. Visās trīs pilsētās - Rīgā, Jelgavā un Daugavpilī - būs iespēja apskatīt ikdienas darbā izmantotos ritekļus - gan lokomotīves, kas velk kravas sastāvus, gan manevru lokomotīves, kā arī atsevišķus nedaudz specifiskākus «darba zirgus». Savukārt Rīgā paralēli ritekļu apskatei sadarbībā ar Latvijas Dzelzceļa muzeju tapušajā dzelzceļnieku tērpu skatē varēs aplūkot, kā mainījušās darba formas no pagātnes līdz mūsdienām.

Simtgades nedēļa turpināsies ar dažādiem izglītojošiem pasākumiem Latvijas Dzelzceļa muzejā, kur notiks ««Latvijas dzelzceļa» urbānie dārza svētki». Svētku tēma ir dzelzceļš kino, arhitektūrā un mākslā, tā ietvaros tiks sniegtas vērtīgas lekcijas, kā arī īpaši priekšnesumi. Tāpat ārā darbosies izmeklētas «street food» kafejnīcas ikvienai gaumei un radošās darbnīcas mazākajiem svētku apmeklētājiem. Iepriekš piesakoties, būs iespēja doties arī ekskursijās un piedalīties foto orientēšanās sacensībās. Ieeja pasākumā - bez maksas.

Lai gan dzelzceļa līnijas Latvijā ir kopš 1861. gada, dzelzceļa uzņēmums tika izveidots krietni vēlāk - 20. gadsimta sākumā. Uzņēmums dibināts 1919. gadā, kad Dzelzceļa valdei oficiāli nodeva pirmās tvaika lokomotīves, kā arī Liepājas dzelzceļa darbnīcas ar visu aprīkojumu. Šo darbnīcu vadību uzņēmās Gustavs Klaustiņš, kurš 1919. gada 1. augustā tika iecelts par Latvijas dzelzceļu galveno direktoru, savukārt pašas darbnīcas kļuva par vadošo Latvijas Valsts dzelzceļu palīguzņēmumu, ko var dēvēt arī par SIA «LDz ritošā sastāva serviss» priekšteci.

Liepājas darbnīcas pirms 100 gadiem tika pārņemtas ar 600 darbiniekiem, bet pēc Latvijas neatkarības atgūšanas darbinieku skaits uzņēmumā tuvojās 22 tūkstošiem, savukārt, pateicoties biznesa modeļa reorganizācijai un efektivitātes palielināšanai, patlaban LDz koncernā plašo funkciju spektru nodrošina nepilni desmit tūkstoši darbinieku.

Kad satiekas Kalniņa solodziesmas un Šekspīra soneti

23. augustā pulksten 19.00 VEF Kultūras pilī un 24. augustā pulksten 19.00 Vidzemes koncertzālē «Cēsis» izskanēs koncertprogramma «Gaismēnu spēles», kurā savīsies Alfrēda Kalniņa solodziesmas Latvijas Nacionālās operas izcilo solistu Ingas Šļubovskas-Kancēvičas un Jura Jopes sniegumā, kā arī leģendārās Dailes teātra aktrises Olgas Dreģes lasītie Viljama Šekspīra soneti. Pie klavierēm - LNO galvenais koncertmeistars Mārtiņš Zilberts. Šīs programmas koncerti gaidāmi arī rudenī citviet Latvijā.

Koncertprogrammā «Gaismēnu spēles» satiksies trīs dažādas pasaules, kas lieliski papildina cita citu. Sentimentālās, liriski dramatiskās Alfrēda Kalniņa solodziesmas lieliski sadzīvo ar Viljama Šekspīra groteskajiem, pārdomu pilnajiem sonetiem, ko literatūras vēsturnieki atzīst par «miniatūriem meistardarbiem». Savukārt koncertprogrammas vizuālo noformējumu nodrošinās ķīniešu izcelsmes māksliniece («urban disigner»), gleznotāja Mary Zhang, ievedot klausītājus savā emociju pasaulē: katra koncerta laikā skatītājiem būs iespēja sekot līdzi, kā top unikāla, neatkārtojama «emociju glezna» Mary Zhang interpretācijā, kur satiksies Šekspīra un Kalniņa radītie tēli vienā veselumā.

Biļetes uz koncertiem var iegādāties «Biļešu paradīzes» kasēs un interneta platformā www.bilesuparadize.lv.

Nacionālā, Dailes un Valmieras teātru aktieri gatavojas Jelgavas salidojumam

Turpinot šovasar veiksmīgi aizsākto tradīciju, 24. augusta vakarā Jelgavā, Pasta salas brīvdabas koncertzālē «Mītava» norisināsies «Latvijas dziedošo aktieru salidojums», pulcējot aktierus no Valmieras, Dailes un Latvijas Nacionālā teātra un aicinot skatītājus uz sirsnīgu sadziedāšanos. Koncerta sākums - pulksten 18.00.

Ar priekšnesumiem skatītājus sola priecēt «Trio Saldais» (Zane Dombrovska, Ērika Eglija un Lelde Dreimane), kura dziedāto hitu «Zemenes» un «Es karājos tavā bizē» kaverversijas jau iekarojušas klausītāju atzinību; duetā ar vīrišķīgās balss īpašnieku, Valmieras teātra aktieri Ģirtu Rāviņu vienosies viņa kolēģi - aktieri Imants Strads un Elīna Vāne; uz skatuves kāps arī vecmeistars - Latvijas Nacionālā teātra aktieris Zigurds Neimanis; arī Dailes teātra aktieris Lauris Subatnieks un bijušais dailēnietis - režisors Gundars Silakaktiņš, kā arī citi populāri mākslinieki.

«Galvenais ir mijiedarbība ar skatītājiem - enerģijas apmaiņa dod vēlmi vēlreiz un vēlreiz to piedzīvot. Mūsuprāt, tieši enerģijas apmaiņa ir tā, kuras dēļ vispār ir vērts uz skatuves kāpt,» uzsver Valmieras Drāmas teātra aktieri Imants Strads un Elīna Vāne.

Biļetes uz koncertu var iegādāties gan «Biļešu paradīzes» kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv, gan pirms koncerta.