Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Vīri maskās: laupa privātmājas, mašīnas, pat speķa gabalus

© Pixabay

Viena no skaļākajām slepkavībām Latvijā notikusi nesen, 20. jūlijā. Pirmā bruņotā laupīšana šogad. Sestdien, 20. jūlijā, īsi pirms pusnakts Valsts policija saņēma informāciju par bruņotu laupīšanu un ievainotu cilvēku privātmājā Mārupē. Aizvests uz slimnīcu, naktī viņš nomira. Zināms, ka laupīšanas laikā nāvējoši ievainotais cilvēks ir advokāts Uldis Bērziņš.

Mārupē nāvējoši ievaino advokātu

Privātmājā ielauzušies vīrieši, sasējuši 1940. gadā dzimušu sievieti. Nozieguma izdarīšanas brīdī mājās pārradās Bērziņš ar sievu un pārsteiguši laupītājus. Mājā iekļuvušie cilvēki sākuši šaut Bērziņa virzienā un ievainojuši viņu. Bijuši vismaz divi noziedznieki maskās. Dažas dienas pēc notikušā viņi vēl nebija atrasti.

Pašlaik izvirzīta versija, ka advokāta nogalināšana nav saistīta ar viņa profesionālo darbību. Valsts policija aicina ikvienu, kuram ir informācija par notikušo, vērsties policijā. Nav zināms, vai Bērziņu privātmājā kas būtu nozagts.

Vai vienas 79 gadus vecas sievietes dēļ vajadzētu vilkt maskas? Vai noziedznieki iepriekš neizpētīja, mājā kāds ir vai nav, ja jau gribēja zagt?

Tomēr, kā liecina policijas informācija, noziedznieki maskas ir izmantojuši gadu no gada un loģiski domājošam cilvēkam pat visai īpatnēji vērtētos noziedzīgos nodarījumos. Piemēram, gaišā dienas laikā aplaupot zooveikalu vai agrā rītā ielaužoties dzīvoklī un 72 gadus vecam vīrietim atņemot speķi un 3,80 latus (pašreiz - 5,41 eiro).

Kalngalē īpašnieks ar āmuru aizbiedē auto zagļus

Nevar droši apgalvot, ka ar šo laupīšanas mēģinājumu Mārupē ir saistīts vēl kāds zādzības, ne laupīšanas mēģinājums Pierīgā, tikai citā novadā - Carnikavas novada Kalngalē. Arī tur iesaistīti vīri maskās. Ceturtdien, 18. jūlijā, no kādas mājas pagalma vīrieši mēģināja nozagt automašīnu «Lexus». Garnadži bija ietrausušies mašīnā un atvēruši cimdu nodalījumu. Gaismiņu pamanījis auto īpašnieks, paķēris āmuru un meties aizstāvēt savu īpašumu. Zagļi aizbēguši. It kā bijuši maskās. Vietējie iedzīvotāji runā, ka pirms tam ciemā manīta lēni braucoša automašīna ar Lietuvas valsts numurzīmēm.

Tirgotavas apzog maskās

Runājot par maskām, jāsecina, ka noziedznieki, par laimi, ne vienmēr tādā veidā spēj noslēpt savu identitāti. Maskotie noziedznieki publiskās telpās, piemēram, veikalos, kafejnīcās, saviem upuriem nenodara smagus miesas bojājumus vai nenonāvē viņus. Ar izņēmumiem, protams. Privātmājās vai dzīvokļos noziedznieki diemžēl mēdz rīkoties nežēlīgāk.

Salīdzinoši nesen - 2016. gada septembrī - Rīgā gaišā dienas laikā kādā centra kafejnīcā ienāca divi vīrieši maskās. Darbiniecei viņi pieprasīja atdot naudu. Sieviete naudu nedeva, un ļaundari ar laužņiem uzlauza pie grīdas piestiprināto seifu, kurā atradās gandrīz 2000 eiro. Pēc tam viņi darbinieci ieslēdza palīgtelpā un aizmuka, līdzi paķerot seifu. Abi aizturēti.

Pēc gada līdzīgs noziegums notika Pārdaugavā, Iļģuciemā. Tur vienā no tirdzniecības kioskiem ienākuši divi vīrieši - viens bijis maskā, otrs bez maskas. Darbiniece piespiesta atvērt kases aparātu un izņemt naudu - 200 eiro. Zagļi nav smādējuši arī alkoholu un tabaku - nozaguši dzeramo un pīpējamo par kopējo vērtību 40 eiro. Arī šie maskotie zagļi ātri vien aizturēti.

Pirms vairāk nekā astoņiem gadiem zagļi maskās bija apsēduši vairākus Smiltenes apkaimes veikalus. Viņi bija īpaši nekaunīgi - pārdevējām draudēja ar pistolei līdzīgu priekšmetu, lika atvērt seifus, atdot naudu. Neviena pārdevēja smagi fiziski necieta.

Diemžēl 2015. gadā trīs vīrieši ne tikai inscenēja pārtikas veikala «Maxima» aplaupīšanu Rīgā, bet arī mēģināja nogalināt veikala kasieri, kura bija laupīšanas līdzdalībniece. Kaut arī laupītāji cits citu zināja, galvenais laupītājs ieradās maskā. Laupīšana neizdevās, slepkavības mēģinājums - arī ne.

Pirms trim gadiem trīs Lietuvas pilsoņi gaišā dienas laikā aplaupīja juvelierveikalu Daugavpilī. Veikalā pilsētas centrā ieskrēja divi nenoskaidroti vīrieši maskās, iesmidzināja asaru gāzi pārdevējiem acīs, draudēja ar revolveri un, sasitot stikla vitrīnas, mēģināja nolaupīt zelta juvelierizstrādājumus un naudu no kases aparāta. Pārdevēji pretojās, un uzbrucēji aizbēga, pametot savas somas ar laupījumu. Visus laupītājus aizturēja.