Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Aktuālāko kultūras, mākslas, izklaides notikumu TOP 5

© Publicitātes foto

Piedāvājam ieskatu, kādi tuvākā un tālākā nākotnē paredzēti izklaides, mūzikas notikumi, kas norisināsies dažādās Latvijas vietās.

Aktieri dziedās par mīlestību!

Šovasar Latvijas Nacionālā teātra aktieri cītīgi gatavojās koncertprogrammai «Mīlestība», kuras pirmizrāde izskanēs jau šajā nedēļas nogalē - 19. jūlijā jaunuzceltajā Rojas estrādē. Koncertprogramma, kurā piedalās aktieri Marija Bērziņa, Zane Dombrovska, Madara Botmane, Mārcis Maņjakovs, Ainārs Ančevskis, Raimonds Celms un Egils Melbārdis, kurš iejutīsies arī koncerta vadītāja lomā, ir latviešu komponistu mūziklu un rokoperu skaistākajās skaņās tērptā atzīšanās divos cēlienos. Programmā iekļauti fragmenti no Raimonda Paula mūzikliem «Meža gulbji», «Māsa Kerija» un izrādēm «Īsa pamācība mīlēšanā», «Leģenda par Zaļo Jumpravu», «Leo. Pēdējā bohēma», Jāņa Lūsēna rokoperām «Indriķa hronika» un «Sfinksa», Zigmara Liepiņa muzikālās drāmas «Adata» un mūzikla «Vadonis», Imanta Kalniņa mūzikas izrādei «Lilioms», Ulda Marhileviča traģikomiskās dziesmu spēles «Tobāgo!», kā arī Mārtiņa Brauna izrādes «Mauglis» un citi skaņdarbi.

Nākamie koncerti notiks - 20. jūlijā pulksten 19.00 Stopiņu Līgo parka estrādē, 21. jūlijā pulksten 16.00 Dobeles Ķeizarmeža estrādē, 24. jūlijā pulksten 19.00 Liepājā, koncertestrādē «Pūt, vējiņi», 8. augustā pulksten 19.00 Valmieras estrādē un 25. augustā pulksten 16.00 Ikšķiles estrādē.

Biļetes uz koncertiem iespējams iegādāties «Biļešu paradīzē».

Nacionālā teātra aktieri dodas pie skatītājiem!

Mūzikas mīļotājiem saullēkta koncerts Dzintaru pludmalē

Šā gada «Jūrmalas festivālu» ieskandinās nebijis notikums - 22. jūlija rītā pulksten 4.00 Dzintaru pludmalē ar ērģeļmūzikas skaņām tiks sagaidīts saullēkts. Īpašo koncertu jūras krastā sniegs pasaulslavenā latviešu ērģelniece, Hamburgas Elbas filharmonijas goda māksliniece Iveta Apkalna.

Koncerts sāksies tumsā pirms saullēkta, savu kulmināciju sasniedzot, saulei lecot ap pulksten 5.05. Tā būs iespēja izbaudīt pavisam unikālu akustiku, kurā majestātiskās ērģeļmūzikas skaņas saplūdīs ar vēja, jūras un koku šalkoņu. Jaunās dienas sākumā pašā jūras krastā klausītāji baudīs Johana Sebastiāna Baha, Filipa Glāsa, Ferenca Lista, Aivara Kalēja, Imanta Zemzara un Jāzepa Vītola skaņdarbus, piedzīvojot nedzirdētu dabas un ērģeļmūzikas mijiedarbību.

Koncertu būs iespējams klausīties gan pludmalē, gan arī uz ūdens, ierodoties ar savu laivu. Darbosies arī tuvumā esošās kafejnīcas. Ieeja bez maksas.

A/s «Pasažieru vilciens» ir norīkojuši papildu vilcienu pulksten 3.02 no Rīgas uz Dzintariem, lai mūzikas gardēžus atvestu izbaudīt skaisto priekšnesumu saullēktā.

«Positivus» festivālā būs ko darīt arī kino gardēžiem

26. un 27. jūlijā Salacgrīvas Zvejnieku parkā norisināsies vasaras stilīgākais festivāls «Positivus». Par neatņemamu festivāla sastāvdaļu pēdējo gadu laikā ir kļuvis kāpās izvietotais priežu ieskautais kinoteātris, kurā šovasar abās festivāla dienās sadarbībā ar kinoteātri «Kino Bize» tiks demonstrētas rūpīgi atlasītas filmas un veidotas diskusijas ar to veidotājiem.

26. jūlijā «Kino Bize» kino telts programmā būs LKA Nacionālās filmu skolas studentu īsfilmas «Kolektīvs. ES» (2018), «Diskrēts» (2019), «Drauga Spirit» (2017) un «Lelles» (2018). Pilsētu, kurā dienas bija īsas un miglainas, bet naktis bezgalīgi garas; pilsētu, kurā brīvību un jaunību piedzīvoja Niks Keivs un Deivids Bovijs, redzēsim filmā «Iekāre un mūzika Rietumberlīnē» («Lust & Sound in West-Berlin» 1979-1989, 2015). Smieklīgu, pārgalvīgu un ļoti sirsnīgu stāstu par 90. gadu Losandželosu, skrituļdēļiem un bērnību bez mobilā telefona un interneta, toties ar Pixies, Moriseja un Wu-Tang Clan ierakstiem redzēsim filmā «90. gadu vidū» (Mid90s, 2018). Būs skatāma arī viena no pēdējā laika atzītākajām latviešu veidotajām filmām «Blakus» (2019), pirms kuras norisināsies saruna ar filmas veidotājiem. Ar tumsas iestāšanos kino teltī virmos Argentīnas roks un blondā, sprogainā sērijveida slepkavas Karlosa Rovledo Puča valdzinājums filmā «Eņģelis» («El Angel», 2018). Piektdienas filmu maratona programmu noslēgs leģendārais mūzikls «Breolīns» («Grease», 1978) ar jauniņo Džonu Travoltu, Olīviju Ņutoni-Džonu un pavadošo dziedātāju duetu, kas palīdzēs visiem kopā dziedāt filmas slavenās melodijas.

27. jūlijā «Kino Bize» kino telts programma iesāksies ar divām ģimenes filmām - «Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi» (2019) un «Los Bando» (2018). Turpinājumā būs skatāma Kventina Tarantīno ikoniskā kriminālfilma «Lubene» («Pulp Fiction», 1994), kas ir slavena ar bagātajiem dialogiem, ironisko humora un vardarbības sajaukumu un nelineāro sižeta līniju. Krāpnieki, pistole un nolaupīts sunītis komēdijā «Kriminālās ekselences fonds» (2018) - filma, kuru noteikti nedrīkst palaist garām, gluži tāpat kā diskusiju ar filmas veidotājiem pirms seansa! LKA NFS studentu īsfilmas «Kolektīvs. ES» (2018), «Diskrēts» (2019), «Drauga Spirit» (2017) un «Lelles» (2018) būs skatāmas arī sestdienas vakarpusē. Filmu programmu, kas tapusi sadarbībā ar ASV vēstniecību un Gētes institūtu Latvijā, festivāla otrajā dienā noslēgs mūzikls «Mazais šausmu veikaliņš» («Little Shop of Horrors», 1986) un vampīrfilma «No krēslas līdz rītausmai» («From Dusk Till Dawn», 1996), kuras darbība risinās kādā tālbraucēju un baikeru bārā «Titty Twister» ar Džordžu Klūniju un Kventinu Tarantīno galvenajās lomās.

Biļetes uz festivālu nopērkamas www.positivusfestival.com un «Biļešu servisa» tīklā.

Mazajā Mežotnes pilī skanēs latviešu kamermūzika

3. augustā Mazajā Mežotnes pilī norisināsies tradicionālais Pētera Vaska fonda koncerts «Pēteris Vasks ielūdz. Vasara. Mežotne», kurā skanēs gan īpaši pasūtināti latviešu komponistu jaundarbi, gan jau pazīstami latviešu kamermūzikas skaņdarbi. Koncerta sākums - pulksten 19.00.

Šajā vakarā muzicēs flautiste Dita Krenberga, jaunās paaudzes čelliste Gunta Ābele, kā arī pianists Džovanni Fornazīni (Itālija), un koncerta programmā skanēs Tālivalda Ķeniņa «Sarunas ar dzimteni» čellam un klavierēm, Pētera Plakida «Veltījums Haidnam» flautai, čellam un klavierēm, Maijas Einfeldes «Četras elēģijas» čellam un klavierēm, Pētera Vaska «Andante Cantabile» no otrā čella koncerta «Klātbūtne», versija čellam un klavierēm, Selgas Mences «Partita alta flautai un čellam», Imanta Zemzara «Mazā rokmūzika» flautai, čellam un klavierēm, kā arī divi jaundarbi: Annas Veismanes «Graudi» flautai, čellam un klavierēm un Andra Vecumnieka «Mazā vasaras mūzika» flautai, čellam un klavierēm.

Biļetes uz koncertu var iegādāties «Biļešu paradīzes» kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv

Rundāles pilī dienas garumā priecēs «Liepājas vasara»

10. augustā Rundāles pilī ar vairākiem koncertiem un sarunām par mūziku norisināsies akadēmiskās mūzikas festivāls «Liepājas vasara». Klausītājus priecēs gan simfoniskā mūzika, gan kamermūzika ne vien skaistajās Rundāles pils telpās, bet arī naksnīgajā rožu dārzā.

Vienas dienas festivālu pulksten 16.00 Rundāles pils Baltajā zālē ievadīs aizraujošs kamermūzikas koncerts čellista Ivara Bezprozvanova un pianista Riharda Plešanova izpildījumā, ko papildinās muzikologa Oresta Silabrieža stāstījums. Programmā Lūcijas Garūtas «Lūgšana», Jāņa Ķepīša «Humoreska» un Sergeja Rahmaņinova Sonāte čellam un klavierēm.

Pulksten 17.30 turpat Baltajā zālē klausītāji varēs piedzīvot Liepājas mežragu kvarteta aizrautīgo uzstāšanos. Mūziķi festivālam ir sagatavojuši īpašu programmu - skanēs gan Bocas, Mocarta, Moltera, Brāmsa un Verdi, gan arī Morikones un Šova mūzika.

Pulksten 18.30 pils Zelta zālē būs iespēja klausīties sarunu par tēmu «Bauda un pienākums», ko risinās mākslas vēsturnieks un gleznotājs, Rundāles pils bijušais direktors Imants Lancmanis, muzikologs un Latvijas Radio 3 «Klasika» raidījumu vadītājs Orests Silabriedis, kā arī filozofijas doktors, Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes profesors Igors Šuvajevs.

Pulksten 20.00 pils Baltajā zālē Liepājas simfoniskais orķestris diriģenta Andra Veismaņa vadībā koncertēs kopā ar šā gada «Lielās mūzikas balvas» ieguvēju klarnetisti Annu Gāgani un daudzu Itālijas mūzikas konkursu laureāti arfisti Dārtu Tisenkopfu. Programmā - gan Fēliksa Mendelszona Itāļu simfonija un Kārļa Marijas fon Vēbera Pirmais klarnetes koncerts, gan arī Kloda Debisī «Sakrālā un laicīgā deja» arfai ar stīgu orķestri un Volfganga Amadeja Mocarta 29. simfonija.

Festivāls «Liepājas vasara» Rundāles pilī noslēgsies ar burvīgu barokālu vasaras vakaru naksnīgajā pils dārzā. Sākot no pulksten 22.00, piedzīvot muzikālu performanci piedāvā Liepājas simfoniskā orķestra mūziķi - orķestra pirmā vijole Ilze Zariņa, vijolniece Baiba Lasmane, čellists Leons Veldre un arfiste Dārta Tisenkopfa. Skanēs Leklēra, Baha, Skarlati, Brāmsa un Mortari mūzika.

Biļetes pieejamas visās «Biļešu paradīzes» tirdzniecības vietās un www.bilesuparadize.lv.