Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Levits inaugurācijas ballē neievēros protokolu un tradīciju

© F64 Photo Agency

Jau pirms apmēram trim nedēļām publiski izskanēja informācija, ka uz jaunievēlētā Valsts prezidenta Egila Levita inaugurācijas sarīkojumu tiks izsūtīti ielūgumi tikai vienai personai. Lielākajai daļai sabiedrības tas paslīdēja gar ausīm un acīm pat nepamanīts, kamēr komponists un Latvijas Nacionālās operas un baleta valdes priekšsēdētājs Zigmars Liepiņš nepateica, ko par to visu domā.

Vienīgi prezidenti aicināti ar otrajām pusītēm

Jaunievēlētā Valsts prezidenta inaugurācijas pasākums tiks rīkots Gaismas pilī. Vieta izvēlēta tās simboliskās nozīmes dēļ, Levita kungs šajā dienā vēlas būt kopā ar ļoti plašu visdažādāko jomu pārstāvju loku, tāpēc aicināt laulātos draugus kopā nevar. Vietas trūkuma dēļ. Zināms, ka uz šo pasākumu ielūgumi izsūtīti aptuveni 800 personām. Tas ir apmēram divas reizes vairāk nekā citu Valsts prezidentu inaugurācijas ceremonijās, ja ņem vērā matemātiku. Piemēram, Vairas Vīķes-Freibergas abās inaugurācijas ballēs katru reizi piedalījās kopumā aptuveni 800-900 cilvēku, bet tur lūgtie viesi tika aicināti ierasties kopā ar dzīvesbiedriem.

Bijušie Valsts prezidenti ir aicināti ierasties kopā ar savām otrajām pusēm.

Latvijā pastāv ne tikai protokols, bet arī tradīcija

Lietišķās etiķetes un protokola eksperte Aija Strautmane attiecībā uz Levita inaugurācijas pasākumu norāda, ka pastāv protokols, saskaņā ar kuru jārīkojas, un nevajadzētu to pārkāpt. Ja reiz Latvija ir iekļāvusies kādā valstu kopībā, kur pastāv vispārpieņemti noteikumi (katrā valstī tie atšķiras niansēs), tad jāseko noteikumiem jeb šajā gadījumā protokola prasībām. Latvijā un ne tikai mūsu valstī pastāv ne tikai protokols, bet arī tradīcija uz šāda līmeņa pasākumiem ierasties kopā ar dzīvesbiedriem. To vajadzētu respektēt.

Precētie ierodas kopā, bet neprecētajiem ielūgums tiek sūtīts vienai personai. Strautmane skaidro, ka pasākumu rīkotājiem tas iepriekš būtu jānoskaidro. Ja kāds no aicinātajiem viesiem, tāpat kā komponists Liepiņš, nevēlas doties uz Valsts prezidenta inaugurācijas balli bez sievas, viņš var savu dalību atteikt, piezvanot uz ielūgumā norādīto tālruni.

Taisnības labad jāteic, ka Levits nav pirmais, kurš ieviesis izmaiņas protokolā. Jau Raimonds Vējonis augsta līmeņa valsts vizītes rīkojis bez citas valsts prezidenta vai prezidentes dzīvesbiedru dalības. Strautmane noteic - ja tādas atkāpes no protokola veic, teiksim, spiedīgos valsts budžeta apstākļos, tad tas būtu lielākoties visiem saprotams. Šoreiz tas tā nav.

Levits, stājoties augstajā amatā, ievieš vēl kādu tradīciju - uzrunu pie Brīvības pieminekļa. Tādējādi viņš demonstrē savu nostāju - būt tuvāk tautai, Valsts prezidenta rīkotajos pasākumos iesaistīt iespējami lielāku daļu tautas.

Kādas tradīcijas mainīja Latvijas valsts prezidenti

* Guntis Ulmanis, sākot savu otro prezidentūras termiņu 1996. gadā, pirmais sarīkoja inaugurācijas balli. Tā notika Rīgas pils Svētku zālē.

* Vaira Vīķe-Freiberga atjaunoja pirmskara tradīciju - godasardzi pie Rīgas pils.

* Andris Bērziņš atteicās no inaugurācijas balles, tā vietā aizbrauca uz savu pirmo skolu - Nītaures vidusskolu. Tolaik šāda Valsts prezidenta rīcība tika vērtēta atzinīgi - lielākajai daļai sabiedrības tolaik, 2011. gadā, tā bija saprotama un atbalstāma rīcība.

*Bērziņš atteicās arī no dzīvokļa un algas, kā arī nevēlējās izmantot rezidenci Jūrmalā.

* Valdis Zatlers ieviesa tradīciju sveikt Latvijā jaundzimušos bērnus un Latvijas vēstniecībās reģistrētos mazuļus. Starp citu, viņa portretu gleznoja nevis Miervaldis Polis (viņš gleznoja Ulmaņa un Vīķes-Freibergas parādes portretus), bet gan Ritums Ivanovs, un pats Zatlers sacīja, ka tādējādi prezidentu parādes portretu gleznošanas tradīcijā ir ieviests jauns stils.

* Raimonds Vējonis sākotnēji atteicās atstāt dzīvokli daudzdzīvokļu namā Ogrē, bet pēcāk paklusām savu nostāju mainīja protokola un drošības prasību dēļ. Stājoties Valsts prezidenta amatā, viņš rīkoja pieticīgu pieņemšanu Melngalvju namā, ko nevarētu dēvēt par balli. Augsta līmeņa vizītes viņš rīkoja bez citu valstu prezidentu dzīvesbiedru piedalīšanās.

* Egils Levits uz inaugurācijas sarīkojumu aicina ierasties bez laulātajiem draugiem. Stājoties amatā, viņš ievieš tradīciju teikt uzrunu tautai pie Brīvības pieminekļa.