Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Aktuālāko kultūras, mākslas, izklaides notikumu TOP 5

© Publicitātes foto

Piedāvājam ieskatu gaidāmajos kultūras, mūzikas, izklaides un cita satura vasaras pasākumos.

Operetes festivāla laikā padomāts arī par bērniem!

No 12. līdz 14. jūlijam Ikšķilē norisināsies 3. Starptautiskais Operetes festivāls, kurā koncertos un sarīkojumos uzstāsies Sonora Vaice, Raimonds Ozols, Kristīne Prauliņa ar Rīgas Gospelkori, Anta Jankovska, Agija Ozoliņa-Kozlovska, Operetes jaunie solisti un orķestris, kā arī viesmākslinieki no sešām valstīm.

Operetes festivāla laikā nav aizmirsts arī par bērnu interesēm - 14. jūlijā Ikšķiles vidusskolā Skolas ielā 2 pulksten 12.00 norisināsies teatrāls piedzīvojums bērniem «Radām opereti!», kurā jaunākā paaudze dažādās darbnīcās iepazīs operetes dažādos elementus.

Darbošanās notiks grupās (ne vairāk par 10 bērniem katrā grupā), un katrai darbnīcai tiks atvēlētas 20 minūtes un veikts pilns aplis. Pēc jaunu prasmju apgūšanas jaunie mākslinieki kopīgi uz skolas aktu zāles skatuves demonstrēs paveikto - radošā procesa gaitā sagatavotu mazu fragmentu no bērnu izrādes «Pauks un Šmauks», kuru aicināti noskatīties vecāki, radi, draugi un visi citi interesenti.

Teatrālajā piedzīvojumā - radošajās meistardarbnīcās - tiek aicināti piedalīties bērni no 6 līdz 12 gadu vecumam, bet arī tie, kas jaunāki par 6 vai vecāki par 12 gadiem, prom netiks raidīti, jo arī viņiem meistardarbnīcu vadītāji atradīs kādu vērtīgu un interesantu nodarbošanos, kas atbilst viņu spējām un interesēm.

Pēc izrādes, esot vēl nogrimēti un maskās, bērni varēs fotografēties ar izrāžu varoņiem un jauniegūtajiem draugiem. Katrs dalībnieks saņems arī īpašu sertifikātu un vērtīgas dāvanas no sadarbības partneriem, ko pasniegs ikšķilniece, rakstniece Nora Ikstena.

Biļetes uz šo teatrālo piedzīvojumu iespējams iegādāties «Biļešu paradīzes» kasēs un internetā.

Jūrmalā ceturtdienas - zivju dienas!

Jūrmalas brīvdabas muzejā šovasar, jūlijā un augustā, katru ceturtdienu, no 12.00 līdz 15.00 notiks pasākumu cikls «Ceturtdiena - zivju diena».

Ikvienam interesentam būs iespēja iepazīties ar zivju kūpināšanas amata prasmēm un piedalīties kūpināšanas sagatavošanas procesā, kura noslēgumā kūpinātās zivis varēs arī nogaršot.

Pasākuma laikā notiek viens zivju kūpināšanas cikls - «reņģu pirtiņas» sakurināšana, zivju savēršana uz virbiņiem, zivtiņu kūpināšana, kas ilgst apmēram vienu stundu, un beigās - gatavā kūpinājuma degustācija. Pasākumā varēs arī iepazīties ar zvejniecību saistītu amatu paraugdemonstrējumiem - virvju vīšana, tīklu lāpīšana un jūrnieku mezglu siešana. Jaunākie apmeklētāji varēs piedalīties dažādās darbnīcās, uzzināt un apgūt seno zvejnieku bērniem raksturīgās rotaļas un spēles. Darbosies jau iepriekš sakūpinātu zivju tirgotava.

Ieejas maksa pasākumā - 1 eiro.

Pasākuma dienas jūlijā:

11.07.; 18.07.; 25.07.

Pasākuma dienas augustā:

1.08.; 08.08.; 15.08.; 22.08.; 29.08.

Tuvojas XII Vislatvijas zirgu diena

Inčukalnā, Nacionālajā sporta bāzē «Jauno Jātnieku skola», 14. jūlijā no pulksten 9.00 norisināsies XII Vislatvijas Zirgu diena, kas pulcē zirgus un zirgu mīļotājus no visas Latvijas. Savukārt 12. un 13 jūlijā norisināsies Jauno Jātnieku skolas turnīra 2. posms.

12. un 13. jūlijā dienas būs sportiskākas, jo jātnieki sacentīsies konkūrā, pārvarot dažāda augstuma šķēršļus, dienas laikā pakāpeniski paaugstinot šķēršļu augstumu. Sacensību noslēgumā tiks sasniegta 130 cm atzīme, ko var pārvarēt tikai pieredzējuši jātnieki un zirgi. Sacensību kulminācija būs vērojama sestdienas vakarā maršrutā «Ride and Drive» - viens no skatītāju gaidītākajiem maršrutiem, kurā piedalās divi maskās tērpti komandas dalībnieki, kur viens startē ar zirgu, otrs ar transporta līdzekli.

14. jūlijs ir krāšņiem notikumiem piepildīts. No rīta mazie jātnieki ar ponijiem pārvarēs 40 cm un 65 cm šķēršļu augstumu. Ap pulksten 12.00 būs iespēja redzēt figurālās jāšanas paraugdemonstrējumus, pēc kuriem sekos stafetes maršruts jātniekiem ar ponijiem un palīgiem. Pēc azartiskās stafetes pilnīgi mierīgā pasaulē aizvedīs «Zirgu skola», kas demonstrēs klasikās iejādes pamatus un sniegs priekšnesumus. Dienas kulminācijā zirgi sacentīsies augstlēkšanā, kur šķēršļu augstums būs, sākot no 130 cm. To visu papildinās Adžiliti suņu šovs, stafete skatītājiem ar koka zirgiem un draivinga priekšnesums, kuru laikā ar zirgu vienjūgiem tiks demonstrēts, kā notiek pajūgu braukšanas sacensības. Noslēguma maršrutā jātnieki un dalībnieki startēs tērpos un maskās sevis izvēlētas mūzikas pavadībā, pārvarot 90 cm šķēršļu augstumu.

Senioriem un bērniem līdz 18 gadu vecumam ieeja bez maksas! Biļetes «Biļešu paradīzes» kasēs un internetā, kā arī pasākuma norises vietā.

Puišu un meitu attiecības vieglā draiskulības mērcē

Ar dziesmām, temperamentīgiem dančiem un draiskiem jokiem pie skatītājiem dodas jaunais koncertuzvedums «Nerātnā vasaras nakts».

«Ar šo koncertuzvedumu gribam noraut nost to ārišķības plīvuru, kas prevalē mūsu sabiedrībā,» koncertuzveduma vēstījumu atklāj režisors Valdis Pavlovskis. «Mantu kults, karjera, labs darbs un tikai tad attiecības, un bērni vispār sazin kad un vai varēs. Vasaras naktis ir tik īsas, un kaislība jau ir tikai mūsos pašos. Esiet vienkāršāki, patiesāki un ļaujieties sirds patikšanai viens otram, ļaujieties jokiem, dzīvespriekam un mīlestībai.»

Koncertuzveduma veidotāji aicina droši nākt visu ģimeni un atzīmē, ka nerātnās dainas un joki būs gaumes robežās, jo senči atraduši visam brīnišķīgi tēlainu noskaņu valodu, ļaujot katram pašam rosināt iztēli. Puišu un meitu attiecības vieglā draiskulības mērcē tiks izspēlētas dziesmu, deju valodā un aktieru saspēlē dažādos tēlos. Visos laikos ir bijuši gan kautrīgie, gan kārie tipāži, un viņu piedzīvojumi nes sev līdzi pārpratumus un jautrību. Visam pa vidu būs arī pāris, kuru attiecību stāsts beigsies kā visās pasakās - viņi dzīvoja ilgi un laimīgi.

Koncertuzvedumā piedalās aktieri Mārtiņš Brūveris, Ieva Pļavniece, Artis Robežnieks, Kārlis Reijers, dziedātāji Anmary jeb īstajā vārdā Linda Dinsberga, Rūta Dūduma, Atis Auzāns un Nerātnais orķestris. Koncertuzveduma režisors - Valdis Pavlovskis, horeogrāfe - Ieva Kemlere, kostīmu māksliniece - Ilze Kaša, muzikālais aranžētājs - Atis Auzāns.

«Nerātnās vasaras nakts» izrādes - 6. jūlijā pulksten 20.00 Limbažu estrādē, 19. jūlijā pulksten 20.00 Saldū, Kalnsētas parka estrādē, 21. jūlijā pulksten 18.00 Jelgavā, brīvdabas koncertzālē «Mītava», 26. jūlijā pulksten 20.00 Ikšķiles estrādē un 27. jūlijā pulksten 20.00 Kuldīgas estrādē.

Biļetes iepriekšpārdošanā nopērkamas «Biļešu paradīzes» kasēs un internetā, kā arī estrādēs stundu pirms koncertuzveduma sākuma.

Reģionos cilvēkiem palīdzēs atmest smēķēšanu

Lai gan Latvijā samazinās smēķētāju īpatsvars, smēķēšana nemainīgi rada ievērojamu kaitējumu Latvijas iedzīvotāju veselībai un tautsaimniecībai. Smēķēšana ir viens no galvenajiem iedzīvotāju mirstības un invaliditātes riska faktoriem Latvijā, tostarp sirds un asinsvadu slimībām un ļaundabīgiem audzējiem. Veselības ministrija ar kampaņu «Spēks pateikt NĒ!» mudinās un motivēs cilvēkus atteikties no smēķēšanas.

Kampaņā «Spēks pateikt NĒ!» tuvāko mēnešu laikā plānoti vairāki izbraukumi pie iedzīvotājiem reģionos, lai kopā ar psiholoģi Aiju Lukstraupi runātu, kas un kāpēc izraisa smēķēšanu un alkohola lietošanu, atbildētu uz iedzīvotājus interesējošiem jautājumiem un meklētu iespējas, kā palīdzēt līdzcilvēkiem pārvarēt atkarību problēmas.

Smēķēšana nemainīgi ir viens no izplatītākajiem kaitīgajiem ieradumiem. Turklāt 2017. gadā veiktā Eirobarometra aptauja liecina, ka starp Eiropas Savienības valstīm Latvijā reģistrēts augstākais iedzīvotāju īpatsvars, kuri pamēģinājuši lietot ūdenspīpi (38%) un elektronisko cigareti (20%). Tas parāda to, cik plašu apdraudējumu cilvēku veselībai rada cigaretes un citi tabakas izstrādājumi neatkarīgi no to lietošanas veida. Kampaņā lielāka uzmanība tiks pievērsta sabiedrības informēšanai par e-cigaretēm un mītiem, kas saistīti ar to lietošanu un uz veselību atstātajām sekām.

Anonīmu palīdzību smēķēšanas atmešanai vari saņemt, arī zvanot uz Konsultatīvo tālruni smēķēšanas atmešanai - 67037333, kas strādā katru dienu (izņemot svētku dienās) no plkst. 8.00 līdz 19.00.