Nav šaubu, ka arī šogad Mātes dienā bērni centīsies savas māmiņas iepriecināt, pasniedzot pašu gatavotas dāvaniņas un čaklāk nekā citkārt palīdzot mājas solī. Arī bērnu gatavota maltīte pieder pie lietas. Ja mamma tiek lūgta kādu brīdi virtuvē neielūkoties, tad ir skaidrs, ka tur top lielais pārsteigums.
Lai iecerētais izdotos, jau iepriekš ieteicams sameklēt vienkāršas, viegli īstenojamas receptes un sagādāt visu nepieciešamo. Ja bērni vēl pārāk mazi, lai kaut ko gatavotu uz uguns, jāatrod tādas receptes, kur nekas nav jākarsē. Pagatavot un izrotāt sviestmaizītes, izmantojot produktus, kas jau sagriezti, spēj arī pirmsskolas vecuma bērni, kuriem vēl neuztic pašiem darboties ar nazi. Arī uzbūvēt kūku no gatava biskvīta, ievārījuma un krēma nav grūti. Savukārt lielāki bērni, piepalīdzot arī tētim, var pagatavot īstus kulinārijas mākslas darbus. Parasti, kā jau svētkos, top saldi našķi, bet, ja mammai labāk pa prātam kāds sāļš ēdiens, arī tā nav problēma. Katrs jau savu māmiņu pazīst vislabāk un, domājams, arī zina, kas viņai garšo. Lai izdodas!
Pankūkpica
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Olas, majonēzi un krējumu sajauc, pievieno miltus, samaisa viendabīgu mīklu (tai jāiznāk aptuveni krējuma biezumā). Uz uguns liek pannu, tajā sakarsē nedaudz taukvielas, ielej mīklu, to vienmērīgi izplūdina pa visu pannu. Uzliek plāni sagrieztu gaļu un tomāta šķēlītes, pārkaisa ar rīvētu sieru. Pirmās trīs minūtes cep bez vāciņa, pēc tam samazina uguni, uzliek pannai vāku un turpina cept, līdz siers izkūst. Pārliek uz šķīvja, sagriež un pasniedz.
Apelsīni ar saldējumu
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Apelsīnus nomazgā un uzmanīgi pārgriež gareniski uz pusēm. Ar karotīti izņem mīkstumu, nesabojājot mizas. Augļus sagriež mazos, glītos gabaliņos, pievieno izlobītu apelsīnu mīkstumu un sīrupu, visu samaisa. Augļu maisījumu pilda apelsīnu mizas «bļodiņās», katrai uzliek saldējuma lodīti, uzkaisa šokolādes skaidiņas.
Vieglais kāpostu pīrāgs
Sastāvdaļas:
mīklai:
Pagatavošana:
Kāpostu sarīvē ar sakņu rīvi, pievieno sīki sagrieztu papriku, pieliek sāli, samaisa un ļauj atsuloties. Tikmēr olas saputo ar sāli un kefīru, pievieno izsijātus miltus, kas sajaukti ar sodu, samaisa viendabīgā mīklā. Cepeškrāsni sasilda līdz 180 grādiem. Sagatavotajiem kāpostiem nospiež lieko sulu, liek plātī vai cepamajā veidnē, izlīdzina, apslacina ar kausētu sviestu. Pārlej ar mīklu, liek cepeškrāsnī un cep 30-40 minūšu.
Biezpiena bumbiņas uzkodai
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Saputo sviestu, pievieno rīvēto sieru, sāli un papriku, samīca kopā ar biezpienu. Rīvmaizi apgrauzdē uz sausas pannas, atdzesē. No biezpiena masas veido nelielas lodītes, apviļā rīvmaizē.
Gandrīz «Rafaelo»
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Sviestu izkausē, pievieno iebiezināto pienu un kokosa skaidiņas, samaisa un ieliek ledusskapī uz pusstundu. No iegūtās masas veido nelielas lodītes, katrai vidū liekot lazdu riekstu, apviļā kokosa skaidiņās. Atstāj ledusskapī vēl vismaz uz 15 minūtēm.
Ātri pagatavojama torte
Sastāvdaļas:
mīklai:
krēmam:
Pagatavošana:
Olas saputo ar mīklai paredzēto cukura daudzumu un vaniļas cukuru, pievieno miltus, kas samaisīti ar sodu un sāli, pagatavo viendabīgu mīklu. To lej ietaukotā veidnē un cep cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā, līdz biskvīts kļūst zeltaini brūns un tajā iedurts sērkociņš vai iesmiņš nāk laukā sauss. Kamēr biskvīts atdziest, saputo visus krēmam paredzētos komponentus. Biskvītu sagriež 3 kārtās, katru pārziež ar krēmu, liek citu uz citas. Uz brīdi ievieto ledusskapī. Ja vēlas, var pārkaisīt ar pūdercukuru, glazēt vai kā citādi izrotāt.
Kraukšķīgā avokado uzkoda
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Nomizotu avokado sagriež glītās vienādās šķēlītēs, apslacina ar laimu sulu, uzkaisa sāli un piparus. Apviļā miltos, pēc tam - sakultā olā un rīvmaizē. Cepeškrāsni iesilda līdz 200 grādiem. Avokado šķēlītes uzmanīgi pārklāj ar nelielu eļļas daudzumu (izmantojot otiņu vai smidzināmo eļļas aerosolu), kārto uz plāts ar ieziesto pusi uz leju, pārklāj ar eļļu no virspuses, cep 15 minūšu.
Saldēts rabarberu un zemeņu deserts
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Notīrītus, gabaliņos sagrieztus rabarberus kopā ar zemenēm, sulu un sāli vāra trīs minūtes, atdzesē. Pievieno jogurtu un medu, sablenderē viendabīgā masā, lej veidnītēs, liek saldētavā un sasaldē. Pirms pasniegšanas veidnīti uz mirkli patur zem silta ūdens, lai varētu pārlikt masu deserta trauciņos. Rotā ar augļiem, ogām, riekstiem pēc patikas.