VAKARA ZIŅAS: Pagatavo kārumus māmiņai par prieku!

© Pixabay

Nav šaubu, ka arī šogad Mātes dienā bērni centīsies savas māmiņas iepriecināt, pasniedzot pašu gatavotas dāvaniņas un čaklāk nekā citkārt palīdzot mājas solī. Arī bērnu gatavota maltīte pieder pie lietas. Ja mamma tiek lūgta kādu brīdi virtuvē neielūkoties, tad ir skaidrs, ka tur top lielais pārsteigums.

Lai iecerētais izdotos, jau iepriekš ieteicams sameklēt vienkāršas, viegli īstenojamas receptes un sagādāt visu nepieciešamo. Ja bērni vēl pārāk mazi, lai kaut ko gatavotu uz uguns, jāatrod tādas receptes, kur nekas nav jākarsē. Pagatavot un izrotāt sviestmaizītes, izmantojot produktus, kas jau sagriezti, spēj arī pirmsskolas vecuma bērni, kuriem vēl neuztic pašiem darboties ar nazi. Arī uzbūvēt kūku no gatava biskvīta, ievārījuma un krēma nav grūti. Savukārt lielāki bērni, piepalīdzot arī tētim, var pagatavot īstus kulinārijas mākslas darbus. Parasti, kā jau svētkos, top saldi našķi, bet, ja mammai labāk pa prātam kāds sāļš ēdiens, arī tā nav problēma. Katrs jau savu māmiņu pazīst vislabāk un, domājams, arī zina, kas viņai garšo. Lai izdodas!

Pankūkpica

Sastāvdaļas:

  • 2 olas
  • 4 ēdamkarotes majonēzes
  • 4 ēdamkarotes krējuma
  • 9 ēdamkarotes miltu
  • 150 g siera
  • 100 g kūpinātas liesas gaļas
  • 1 tomāts
  • nedaudz taukvielas cepšanai

Pagatavošana:

Olas, majonēzi un krējumu sajauc, pievieno miltus, samaisa viendabīgu mīklu (tai jāiznāk aptuveni krējuma biezumā). Uz uguns liek pannu, tajā sakarsē nedaudz taukvielas, ielej mīklu, to vienmērīgi izplūdina pa visu pannu. Uzliek plāni sagrieztu gaļu un tomāta šķēlītes, pārkaisa ar rīvētu sieru. Pirmās trīs minūtes cep bez vāciņa, pēc tam samazina uguni, uzliek pannai vāku un turpina cept, līdz siers izkūst. Pārliek uz šķīvja, sagriež un pasniedz.

Apelsīni ar saldējumu

Sastāvdaļas:

  • 3 apelsīni
  • 800 g dažādu augļu vai ogu pēc izvēles
  • 6 saldējuma lodītes
  • 9 ēdamkarotes cukura sīrupa
  • šokolādes skaidiņas

Pagatavošana:

Apelsīnus nomazgā un uzmanīgi pārgriež gareniski uz pusēm. Ar karotīti izņem mīkstumu, nesabojājot mizas. Augļus sagriež mazos, glītos gabaliņos, pievieno izlobītu apelsīnu mīkstumu un sīrupu, visu samaisa. Augļu maisījumu pilda apelsīnu mizas «bļodiņās», katrai uzliek saldējuma lodīti, uzkaisa šokolādes skaidiņas.

Vieglais kāpostu pīrāgs

Sastāvdaļas:

  • 1 neliela kāpostgalviņa
  • 1/2 sarkanās paprikas
  • sāls

mīklai:

  • 3 olas
  • 1,5 glāzes kefīra
  • 1,5 glāzes miltu
  • 1 tējkarote sāls
  • 1/2 tējkarote sodas

Pagatavošana:

Kāpostu sarīvē ar sakņu rīvi, pievieno sīki sagrieztu papriku, pieliek sāli, samaisa un ļauj atsuloties. Tikmēr olas saputo ar sāli un kefīru, pievieno izsijātus miltus, kas sajaukti ar sodu, samaisa viendabīgā mīklā. Cepeškrāsni sasilda līdz 180 grādiem. Sagatavotajiem kāpostiem nospiež lieko sulu, liek plātī vai cepamajā veidnē, izlīdzina, apslacina ar kausētu sviestu. Pārlej ar mīklu, liek cepeškrāsnī un cep 30-40 minūšu.

Biezpiena bumbiņas uzkodai

Sastāvdaļas:

  • 200 g biezpiena
  • 50 g sviesta
  • 50 g rīvēta puscietā siera
  • 1 ķiploka daiviņa
  • 1/2 tējkarote maltas sarkanās paprikas
  • 100 g rudzu rīvmaizes

Pagatavošana:

Saputo sviestu, pievieno rīvēto sieru, sāli un papriku, samīca kopā ar biezpienu. Rīvmaizi apgrauzdē uz sausas pannas, atdzesē. No biezpiena masas veido nelielas lodītes, apviļā rīvmaizē.

Gandrīz «Rafaelo»

Sastāvdaļas:

  • 250 ml iebiezināta piena ar cukuru
  • 60 g kokosa skaidiņu krēmam
  • + kokosa skaidiņas apviļāšanai
  • 50 g veselu lobītu lazdu riekstu kodolu
  • 25 g sviesta

Pagatavošana:

Sviestu izkausē, pievieno iebiezināto pienu un kokosa skaidiņas, samaisa un ieliek ledusskapī uz pusstundu. No iegūtās masas veido nelielas lodītes, katrai vidū liekot lazdu riekstu, apviļā kokosa skaidiņās. Atstāj ledusskapī vēl vismaz uz 15 minūtēm.

Ātri pagatavojama torte

Sastāvdaļas:

mīklai:

  • 250 g skābā krējuma
  • 1 glāze cukura
  • 1,5 glāzes miltu
  • 2/3 tējkarotes sodas
  • 3 olas
  • šķipsniņa sāls
  • vaniļas cukurs

krēmam:

  • 350 g skābā krējuma
  • 1 glāze cukura
  • vaniļas cukurs

Pagatavošana:

Olas saputo ar mīklai paredzēto cukura daudzumu un vaniļas cukuru, pievieno miltus, kas samaisīti ar sodu un sāli, pagatavo viendabīgu mīklu. To lej ietaukotā veidnē un cep cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā, līdz biskvīts kļūst zeltaini brūns un tajā iedurts sērkociņš vai iesmiņš nāk laukā sauss. Kamēr biskvīts atdziest, saputo visus krēmam paredzētos komponentus. Biskvītu sagriež 3 kārtās, katru pārziež ar krēmu, liek citu uz citas. Uz brīdi ievieto ledusskapī. Ja vēlas, var pārkaisīt ar pūdercukuru, glazēt vai kā citādi izrotāt.

Kraukšķīgā avokado uzkoda

Sastāvdaļas:

  • 2 lieli avokado
  • nedaudz laimu sulas
  • 1 ola
  • sāls, pipari
  • 3 ēdamkarotes miltu
  • 1 glāze rīvmaizes
  • 2 ēdamkarotes eļļas

Pagatavošana:

Nomizotu avokado sagriež glītās vienādās šķēlītēs, apslacina ar laimu sulu, uzkaisa sāli un piparus. Apviļā miltos, pēc tam - sakultā olā un rīvmaizē. Cepeškrāsni iesilda līdz 200 grādiem. Avokado šķēlītes uzmanīgi pārklāj ar nelielu eļļas daudzumu (izmantojot otiņu vai smidzināmo eļļas aerosolu), kārto uz plāts ar ieziesto pusi uz leju, pārklāj ar eļļu no virspuses, cep 15 minūšu.

Saldēts rabarberu un zemeņu deserts

Sastāvdaļas:

  • 3 rabarberu kāti
  • 500 g zemeņu
  • 180 ml apelsīnu sulas
  • 120 ml grieķu jogurta
  • pusglāze medus
  • šķipsniņa sāls

Pagatavošana:

Notīrītus, gabaliņos sagrieztus rabarberus kopā ar zemenēm, sulu un sāli vāra trīs minūtes, atdzesē. Pievieno jogurtu un medu, sablenderē viendabīgā masā, lej veidnītēs, liek saldētavā un sasaldē. Pirms pasniegšanas veidnīti uz mirkli patur zem silta ūdens, lai varētu pārlikt masu deserta trauciņos. Rotā ar augļiem, ogām, riekstiem pēc patikas.

Vakara Ziņas

Vadošie Latvijas ģitāristi Kaspars Zemītis, Kārlis Matīss Zitmanis, Miks Akots un Kaspars Niklasons izveidojuši jaunu muzikālu apvienību «Rīgas ģitāru kvartets», kas ar unikālu ģitāru kamermūzikas koncertu «Latvijas bildes» 17. novembrī plkst. 18.00 Mazajā ģildē priecēs klausītājus valsts svētku noskaņās.

Svarīgākais