Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS: Kas apturēja Butkēvičas ceļu uz Rīgas pili?

© F64 Photo Agency

Kādreiz, lai izskaidrotu spēkus, kas ietekmē tos vai citus notikumus, tika piesaukta nu jau nelaiķa advokāta Andra Grūtupa ietekme, vēlāk – advokāta Romualda Vonsoviča un maksātnespējas administratora, jurista Māra Sprūda vārds. Pēdējos mēnešos saistībā ar cīņu par farmācijas gigantu «Olainfarm» izgaismojušies vēl divi ietekmīgi juristi – Pāvels Rebenoks un Mārtiņš Krieķis. Pēdējam, kā izrādās, vēl aizvien ir ietekme ne tikai «Olainfarm», bet arī uz Valsts prezidenta vēlēšanu procesu, no avotiem Saeimā noskaidroja »Vakara Ziņas«.

Kurš nolūkoja prezidenta kandidāti

Ideja Valsts prezidenta amatam virzīt kolorīto un iecienīto ārsti Alēnu Butkēviču, kas pazīstama arī kā slavenā latviešu akriera Paula Butkēviča meita, ir viena no intriģējošākajām šā gada prezidenta vēlēšanu mīklām. Izrādās, partijas KPV LV idejai, kas gan šobrīd atmesta valdības stabilitātes vārdā, kājas aug no Alēnas Butkēvičas ietekmīgo pacientu vidus. »Vakara Ziņas« noskaidroja, ka Butkēvičas dārgās un prestižās stomatoloģijas klīnikas pakalpojumus izmantojusi arī ietekmīgā jurista Mārtiņa Krieķa ģimene, bet viņam un kolēģim advokātam Pāvelam Rebenokam, savukārt, ir liela teikšana KPV LV ministru birojos. Vēl nesen tika spriests, vai tikai ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV), kurš Rebenoku jau pieņēmis par savu padomnieku, kā arī deleģējis darbam Rīgas brīvostas valdē, nepalīdz Krieķim un Rebenokam cīņā par varu farmācijas milzī «Olainfarm». Ministrs Nemiro ilgus gadus bija zvērinātu advokātu biroja «Rebenoks&Vilders» jurists un vēlāk arī sadarbības partneris.

Šņabītis ar «Unibankas» prezidentu

Arī ietekmi «Olainfarm» minētā ietekmīgo ļaužu grupa nemaz neesot zaudējusi, pašreizējā varas maiņa esot tikai tāda pārgrupēšanās pirms izšķirošās cīņas, jo Rebenokam un Krieķim saglabājušās ietekmes sviras uz uzņēmuma valdi. Proti, «Olainfarm» valdes padomnieka amatā iekārtots bijušais «Unibankas» prezidents Ainārs Ozols, kura konsultāciju uzņēmums «AO Consilium» ik mēnesi saņemot ap 5000 eiro. Lai gan eksbaņķieris Ozols sniedz padomus jaunajai «Olainfarm» varai, viņš bieži manīts spēlējam tenisu ar Krieķa brālēnu Kārli Krieķi, kurš pēdējos gados premjerministra partijai «Vienotība» noziedojis kopumā 43 000 eiro. Īpaši tuvs Ozols esot bijis ar Krieķi, runā uzņēmumā. Abi divatā mēguši pusdienot ar Valērija Maligina safari trofejām dekorētajā zālē, kur tikai «savējie» zina par lielajā globusā paslēpto degvīna pudeli, no kā pie pusdienām ieņemt «zāļu tiesu». Par Ozola un Krieķa pusdienošanas tradīciju «Olainfarm» klīst leģendas. Runā, ka Ainārs Ozols, kurš ir arī Latvijas Tenisa savienības padomes loceklis, kopā ar Juri Savicki un Ivaru Godmani, «Olainfarm» piesaistīts, lai atvieglotu «Unibankā» reiz ņemtā kredīta pārkreditēšanu, bet diez cik noderīgs šīs problēmas risināšanā neesot izrādījies, īpaši, kopš varu «Olainfarm» pārņēmusi autobusā aiz uzņēmuma vārtiem ievēlēta vadība un farmācijas giganta akciju vērtība biržā krīt.

Klientam vienmēr taisnība

Runā, ka Krieķī un Rebenokā ieklausās arī partijas KPV LV iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens. Bet tieši viņš partijas iekšienē bijis tas, kurš šopavasar lielā slepenībā nosaucis dakteres Butkēvičas kandidatūru Valsts prezidenta amatam. Šī nebūtu pirmā reize, kad valsts augstākajā krēslā Latvijā sēžas ārsts. Ārsts bija gan ķirurgs Valdis Zatlers, gan kādreizējais Saeimas spīkers, Ventspils slimnīcas anesteziologs Gundars Daudze. Nākšana no mediķu aprindām augsti kotējas starpvalstu attiecībās un kausē ledu līderu attiecībās. Iekšlietu ministrs Ģirģens raksturojis Butkēviču kā ļoti intelektuālu un reprezentablu sievieti. Un patiesi, 2008. gadā Alēna Butkēviča aizstāvēja doktora disertāciju prestižajā Bostonas universitātē. Arī tagad viņas dzīve lielākoties paiet starp divām valstīm - Latviju un Ameriku, kur joprojām dzīvo un ASV armijas speciālajā vienībā dien ārstes dēls Jānis. Tad kādēļ turīgās elites vidū tik iecienītā zobu daktere tomēr netiek virzīta Valsts prezidenta amatam? Oficiālā versija ir KPV LV rūpes par saticību koalīcijā - ja reiz vairākums valdības partiju vienojušās par tiesneša Egila Levita virzīšanu, nolemts neuzstāt uz Butkēvičas kandidatūru. Tomēr neoficiāli Saeimā sačukstas, ka melns kaķis varētu būt pārskrējis starp slaveno zobu dakteri un viņas ietekmīgo pacientu Krieķi. Mēs taču zinām, cik jutīga padarīšana ir zobārstniecība…