Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS: Aleksandrs Samoilovs Ēģiptē svin 34. jubileju

© Privāts arhīvs

Ar pludmales volejbola «karali lauvu» jeb Aleksandru Samoilovu tiekos dienu pēc viņa dzimšanas dienas, ko pašmāju sporta zvaigzne kopā ar kolēģiem nosvinēja Ēģiptē, Hurgadas iecienītākajā zivju restrorānā «Al Halaka Fish Restaurant». Tikai dažu minūšu braucienā atrodas arī Aleksandra īrētais dzīvoklis un smilšu pludmale, kur viņš trenējas ar savu partneri Jāni Šmēdiņu. Ģimene – sieva Anna un dēli Adrians (4) un Kristians (2,5) – šoreiz palikuši Latvijā. Viņš pats mājās atgriezīsies tikai pēc piecu nedēļu prombūtnes.

Kad saziņas vietnē «WhatsApp» aicināju tevi uz sarunu, tu biji Taizemē. Pastāsti, ko tu darīji šajā valstī un ko tagad dari Ēģiptē, Hurgadā?

Nupat kā atlidoju uz Hurgadu no Taizemes, kur vadīju tūrisma un aktīvās atpūtas nometni HYPERLINK "https://beachboxcamps.com/lv/koncepts/" «Beach Box Camps». Šo projektu esmu izveidojis vienkāršiem cilvēkiem, kas mīl pludmales volejbolu. Manās organizētajās nometnēs cilvēki nevis vienkārši brauc uz kādu no saulainajām pludmalēm, guļ saulē un atpūšas pie baseina, bet divas reizes dienā trenējas pludmales volejbolā. Protams, šā tūrisma brauciena laikā mums ir arī «all inclusive», kurā ir iekļauts viss, kas šādā braucienā pieklājas, un paralēli tam ir šie treniņi. Pašreiz šāda nometne notiek Ēģiptē, kur arī pats gatavojos un trenējos jaunajai sezonai. Šī jau ir trešā nometne, un no Ēģiptes dosimies uz Ķīnu, kur sāksies sezonas Pasaules kausa otrais posms un praktiski sāksies arī vasaras sezona. Tad arī katru otro nedēļu būs braucieni un sacensības kādā pasaules valstī.

Privāts arhīvs

Vai pēc šīs treniņnometnes tu paspēsi iebraukt Latvijā?

Nē, 20. aprīlī taisnā ceļā dodamies uz Ķīnu. Mājās pēdējo reizi biju marta beigās. Sievu un bērnus klātienē nesatikšu piecas nedēļas. Beidzamos četrus gadus sieva ar bērniem brauca regulāri ar mani kopā uz treniņiem Ēģiptē, jo šeit ir ļoti labi apstākļi. Mēs Hurgadā dzīvojam pie pašas pludmales, un te visu laiku ir saule un ūdens. Te ir ļoti komfortabli. Mums visiem pludmales volejbolistiem te ir mājas - gan Mārtiņam Pļaviņam, gan Jānim Šmēdiņam, gan Edgaram Točam. Sievas ar bērniem visu laiku brauc mums līdzi. Bet šajā reizē mana sieva vairs nevarēja doties līdzi. Viņa pēc profesijas ir ortodonts. Tagad, kad mūsu dēli ir paaugušies, lai viņa nezaudētu zināšanas un kvalifikāciju, vajadzēja sākt strādāt. Turklāt viņa saņēma negaidītu darba piedāvājumu, un ģimenē pieņēmām lēmumu, ka viņa sāks strādāt. Mūsu ģimenē viss ir samenedžēts, jo, kamēr sieva strādā, bērnus pieskata vecmāmiņa. Ir jau smagi man bez ģimenes, bet ir 21. gadsimts un varam katru dienu sazvanīties ar videozvanu palīdzību, taču dēli visu laiku man vaicā, kad es atbraukšu. Labi, ka ir pārbraucieni un visu laiku mainās atmosfēra un neesmu vienā valstī. Psiholoģiski ir vieglāk, ja dzīvo pēc režīma. Ja dzīve ir neparedzama un spontāna, tad sanāk daudz vairāk ļauties emocijām. Taču vienalga jāatzīst, ka ar 24 stundām diennaktī septiņas dienas nedēļā man ir par maz.

Cik gadus tu jau dzīvo Hurgadā?

Mamsha rajonā dzīvoju jau 12 gadus.

Kā tu satiec ar ēģiptiešiem, jo viņi taču ir tik temperamentīgi, reizēm nekaunīgi uzbāzīgi un tik ļoti atšķiras no eiropiešiem?

Es jau esmu pieradis, par cik esmu pasaules pilsonis. Tik daudz ceļoju pa pasauli. Man nav ar ēģiptiešiem nekādu problēmu. Neesmu rasists. Es mierīgi komunicēju kā ar arābiem, tā aziātiem vai latīņamerikāņiem. Protams, ir bijis jāpielāgojas ēģiptiešu mentalitātei un jāpierod. Bet pa šiem 12 gadiem es te esmu kļuvis kā savējais. Esmu iepazinis viņu psiholoģiju. Es te esmu darba komandējumā, tādēļ lielākoties laiku pavadu tikai treniņos. Piecas dienas nedēļā trenējos pa trim reizēm dienā, un katrs treniņš ilgst piecarpus stundas. Un visas dienas ir ļoti noslogotas.

Tu trenējies Mamsha promenādes pludmalē un turpat arī apmeklē sporta zāli?

Jā, tūlīt aiz dzīvokļu mājas ir pludmale, kur mums ir laukums izveidots. Šobrīd mēs te trenējamies trīs pludmales volejbolistu pāri - es ar Jāni Šmēdiņu, Mārtiņš Pļaviņš ar Edgaru Toču un mans brālis Mihails Samoilovs ar savu pārinieku. Jā, sporta zāle gan mums te nav uz vietas. Amerikāniska sila sporta zāle «Gold's Gym» atrodas pāris minūšu braucienā no mūsu mājām. Tā ir labākā sporta zāle visā Hurgadā. Zāle ir ļoti liela un labā līmenī. Trenažieri ir ļoti kvalitatīvi, un mēs kā profesionāļi varam izpildīt nepieciešamos vingrinājumus.

Tā kā tava dzīve paiet nemitīgos pārlidojumos, kā tu pielāgojies katras valsts laika joslai? Vai no šiem pārbraucieniem nesākas psiholoģiska rakstura sagurums?

Pilnu interviju lasiet žurnālā "Vakara ziņas", www.vz.lv